Między obiadem a kolacją wpadają nam w ręce różne rzeczy do schrupania – niestety, bardzo często niezdrowe i niezbyt smaczne. Chipsy, fast foody albo lody z proszku to przekąski, których powinniśmy unikać. Na szczęście, podwieczorek może być słodki i oryginalny – sprawdź nasze propozycje!
Winogronowa ambrozja
Składniki: 1 spora kiść winogron, 2 duże kubki jogurtu naturalnego, 4 łyżki płynnego miodu, pół szklanki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów), cynamon w proszku
Wykonanie: orzechy lekko zrumienić na suchej patelni – zdjąć z ognia, gdy zaczną intensywnie pachnieć. Winogrona umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Jogurt wymieszać z miodem i orzechami. W salaterkach ułożyć po kilka winogron, zalać jogurtem i wstawić do lodówki na około godzinę, ewentualnie dwie. Przed podaniem każdą porcję posypać cynamonem.
Słodkie banany
Składniki: 4 banany, pół litra mleka, 1 torebka budyniu z cukrem (smak waniliowy, śmietankowy, migdałowy), 1 łyżka masła lub margaryny, sok z połówki cytryny, pół tabliczki gorzkiej czekolady
Wykonanie: budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić do temperatury pokojowej. Banany obrać, pokroić na plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny. Rozłożyć do czterech salaterek i zalać budyniem. Posypać wiórkami startej czekolady.
Brzoskwinie pałacowe
Składniki: 4 duże brzoskwinie lub nektarynki, 1 torebka budyniu (np. śmietankowego), 2 szklanki mleka, 1 łyżka masła lub margaryny, kilka kropli aromatu rumowego, wiórki kokosowe
Wykonanie: przygotować budyń według przepisu na opakowaniu, ostudzić do temperatury pokojowej. Wiórki zalać aromatem, wymieszać i odstawić na 10 minut. Brzoskwinie umyć i sparzyć wrzątkiem, następnie obrać ze skórki. Przekroić na połówki. Usunąć pestki, a w ich miejsce włożyć łyżeczkę wiórków. W salaterkach układać dwie połówki brzoskwini, zalać budyniem. Ostudzić.
Melba
Składniki: pół kilograma dowolnych owoców (tego samego rodzaju albo mieszanych – jagód, malin, brzoskwiń, moreli), pół kilograma lodów (śmietankowych, waniliowych, bakaliowych), 1 szklanka bitej śmietany, 5 dag drobnych bezów, pół tabliczki czekolady lub garść wiórków kokosowych, może być łyżeczka rumu albo brandy
Wykonanie: owoce dokładnie umyć i osuszyć. Do salaterek nałożyć po porcji owoców, a następnie przykryć je lodami oraz bitą śmietaną. Każdą porcję udekorować 2-3 bezami. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią bitą śmietanę. Zamiast czekolady można dać wiórki kokosowe. Podawać natychmiast, aby lody się nie roztopiły. Uwaga: owoce można wymieszać z alkoholem.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Proste przepisy na domowe ciasteczka
Oto sprawdzone przepisy na smaczne ciasteczka.
Poznaj powody, dla których warto wcinać słodkości.
Piankowe pomarańcze
Składniki: 5-6 pomarańczy, 4 jajka, 1 czubata łyżka mąki pszennej, cukier puder do posypania, szczypta soli, tłuszcz do smażenia
Wykonanie: pomarańcze obrać ze skórki (można ją wymoczyć, usmażyć i użyć jako doskonałego dodatku do ciast w przyszłości), a następnie pokroić w plasterki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie dodać żółtka ubite z mąką i ostrożnie wymieszać. Pomarańcze maczać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem, najlepiej przez sitko. Uwaga: podobnie można przygotować krążki ananasa z puszki.
Śpiąca Królewna
Składniki: 50 dag waniliowego serka homogenizowanego, 2 galaretki o jednakowym smaku, garść malin, jagód, truskawek lub poziomek, 10 dag biszkoptów, pół szklanki osłodzonej kawy, 1 łyżka rumu albo brandy
Wykonanie: galaretki rozpuścić w połowie wody przewidzianej w przepisie i ostudzić do temperatury pokojowej. Zmiksować z serkiem homogenizowanym. Do serowej masy dodać owoce (ewentualnie można dodać rozdrobnione bakalie) i delikatnie połączyć. Biszkopty maczać w kawie z rumem lub brandy i wyłożyć nimi formę albo tortownicę. Przykryć masą serową. Serniczek przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około dwie godziny.
Pokusa szefowej
Składniki: 2 szklanki mleka, 8 płaskich łyżeczek kaszy manny, 10 dag masła, pół szklanki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowy, aromat rumowy lub arakowy, po jednej pomarańczy, bananie i kiwi, sok z cytryny
Wykonanie: kaszę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Ostudzić. Kaszę zmiksować z tłuszczem o temperaturze pokojowej, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i rumem. Owoce obrać i pokroić w kostkę (banana koniecznie skropić sokiem z cytryny). Ułożyć kawałki owoców w salaterkach i przykryć warstwą kremu. Można posypać wiórkami startej czekolady.