Generalna zasada mówi, żeby ostatni posiłek zjeść przynajmniej trzy godziny przed snem. Nie oznacza to zatem, że musisz całkowicie zrezygnować z jedzenia wieczorową porą. Jeśli np. szykujesz imprezę albo romantyczną kolację, postaw na smaczne i odchudzone dania. Najlepiej, aby były przygotowane na bazie warzyw. Kolację można podawać na zimno albo na ciepło. Oto garść inspiracji.
Składniki: 3 średniej wielkości bakłażany, pół szklanki bulionu drobiowego, czerwone chili, dwa ząbki czosnku, łyżka oleju arachidowego, po 2 łyżki posiekanej bazylii i mięty, łyżka sosu sojowego, 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Wykonanie: bakłażany pokroić w krążki o grubości około 3 milimetry. W woku, na średnim ogniu, rozgrzać oliwę. Dodać bakłażany, posiekane i wypestkowane chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez cztery, pięć minut – aż warzywa zrobią się miękkie. Dodać sos sojowy, bulion, cukier, połowę posiekanej bazylii i połowę mięty. Gotować przez kolejne cztery minuty, aż płyn nieco odparuje. Wymieszać z pozostałą ilością bazylii i mięty. Gotowe.
Składniki: 60 dag filetów z morszczuka (lub innej ryby), 20 dag pieczarek, 20 dag zielonej lub żółtej papryki, 20 dag pomidorów, przyprawa do ryb
Wykonanie: rybę pokroić, posypać przyprawą. Pieczarki i paprykę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na warzywach ułożyć porcje ryby i plastry sparzonych oraz obranych ze skórki pomidorów. Naczynie ogniotrwałe przykryć, wstawić do nagrzanego (180 stopni) piekarnika. Piec przez około 25 min.
Składniki: pół kilograma piersi z kurczaka bez skóry, po 1/3 szklanki suszonych żurawin albo borówek, siekanych orzechów włoskich, posiekanych winogron, startego jabłka, szklanka mleka, pół szklanki jogurtu naturalnego, 3 łyżeczki majonezu light, łyżeczka curry, sól, pieprz
Wykonanie: namoczyć orzechy w mleku, aby nieco zmiękły. Odsączyć i dokładnie posiekać. Obmytą i osuszoną pierś pokroić w kosteczkę i gotować w osolonej wodzie przez około 20 minut. Następnie w misce połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.
Składniki: 150 g mąki z pełnego przemiału, szklanka kefiru lub mleka, duże jabłko, 150 ml jogurtu naturalnego, cynamon, kakao o obniżonej wartości tłuszczu
Wykonanie: mąkę i kefir zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć najlepiej na patelni teflonowej bez dodatku tłuszcz. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gorącą patelnię teflonową i podsmażyć. Dodać cynamon. Cały czas mieszać, aż do uzyskania jednorodnej masy. Na przygotowane wcześniej naleśniki nałożyć farsz jabłkowy. Podawać polane jogurtem i posypane kakao.
Składniki: maliny, szklanka chudego mleka, 2 łyżki kaszy manny, opakowanie cukru waniliowego, łyżka cukru (może być brązowy)
Wykonanie: kaszę ugotować na mleku, cały czas mieszając. Umyte i osuszone maliny zmiksować na miazgę z cukrem waniliowym i cukrem. Połączyć z wystudzoną kaszą. Gotowy krem wlać do pucharków i wstawić do lodówki.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Truskawkowe miniserniczki Agaty - bardzo LIGHT, jakie EFEKTOWNE (i urocze!)
Są smaczne i nie tuczą.
WASZA KUCHNIA: Bajecznie prosty sorbet truskawkowy (Mniej kaloryczny niż lody!)
Zrób go sama – truskawki możesz zastąpić innymi owocami.
Składniki: 8 cienkich plasterków żółtego sera light (np. typu gouda), średniej wielkości brokuł, 20 dag zielonego groszku (może być z puszki), 25 dag zielonej fasolki szparagowej, 50 ml jogurtu naturalnego, sok z połówki cytryny, sól, kolorowy pieprz, posiekana natka pietruszki lub koperek
Wykonanie: na osolony wrzątek wrzucić fasolkę i gotować na półtwardo przez około 10 minut. Następnie dodać brokuł podzielony na małe cząstki i gotować jeszcze przez trzy, cztery minuty. Odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Ugotowane i ostudzone warzywa wymieszać z serem pokrojonym w paseczki i groszkiem. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać warzywa i posypać natką pietruszki lub koperkiem.
Składniki: cały kalafior, 20 dag szpinaku, pół szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 12 proc., pół pęczka szczypiorku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, cukier, sól, pieprz
Wykonanie: kalafiora oczyścić, opłukać i ugotować na półmiękko (najlepiej na parze). Jeśli w wodzie, to lekko osolonej i ocukrzonej. Osączyć, ostudzić, podzielić na różyczki. Przygotować sos – szczypiorek umyć i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Szpinak przebrać, opłukać, sparzyć, odcedzić, osączyć i zmiksować razem z czosnkiem. Połączyć z jogurtem lub śmietaną i szczypiorkiem. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Kalafiora polać sosem.