Wyczekiwana wiosna już jest, warto zatem czerpać z jej dobrodziejstw pełnymi garściami. Doskonałym pomysłem na spędzenie wspaniałego przedpołudnia w miłym towarzystwie jest piknik z bliskimi lub przyjaciółmi. Podstawą takiego wypadu, oprócz doborowego towarzystwa, są wiosenne potrawy, które umilą wam czas. Sprawdź nasze podpowiedzi.
Składniki: 2 piersi z kurczaka, 5 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych, 3 łyżki mąki, 2 jajka, 1-2 łyżki oliwy, oliwa do smażenia, pieprz, 10 drewnianych patyczków (szpadek) do szaszłyków
Wykonanie: piersi oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski. Nadziać je na drewniane patyczki do szaszłyków, doprawić delikatnie pieprzem, a następnie panierować w mące, rozmąconym jajku i płatkach kukurydzianych. Tak przygotowane lizaki usmażyć na patelni, używając bardzo małej ilości oliwy. Z podanej ilości składników wyjdzie ok. 10 lizaków.
Składniki: 4 dag masła, 3 żółtka, 23 dag cukru pudru, 25 dag wiórków kokosowych, opakowanie goździków, czerwona i zielona galaretka
Wykonanie: cukier puder przesiać przez sito. Dodać żółtka, masło i wiórki kokosowe. Masę starannie zagnieść i podzielić na trzy części. Jedną część odłożyć. Do drugiej części wsypać czerwoną galaretkę, zagnieść. Do trzeciej – zieloną galaretkę i również zagnieść. Z każdej masy nabrać małe porcje i formować niewielkie gruszki, delikatnie mieszając kolory. Z obu stron wbić po goździku.
Składniki: kilogram słodkich, dużych jabłek, sok i skórka z jednej pomarańczy, 4 szklanki wody niegazowanej, 1-2 łyżki rodzynek, 3-4 goździki, opakowanie cukru waniliowego, cukier do smaku
Wykonanie: jabłka umyć, obrać i podzielić na połówki, wydrążając gniazda nasienne. Zalać wodą z cukrem, wrzucić rodzynki, goździki i skórkę z pomarańczy (wcześniej pomarańczę trzeba sparzyć). Gotować przez 5-8 minut. Zdjąć z kuchenki, wlać sok wyciśnięty z jednej pomarańczy. Wyłowić goździki. Kompot podawać w kompotierkach z połówkami jabłek.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Przepis na znakomity słodki poczęstunek.
Słodki deser według pomysłu Klaudii
Fantastyczne pucharki na wiosenne popołudnie.
Składniki: 9 kromek pieczywa razowego (może być też pumpernikiel), 6 plastrów szynki, 6 plastrów żółtego sera, czerwona papryka, 1-2 łyżeczki masła
Wykonanie: sześć kromek chleba posmarować masłem i ułożyć na nich szynkę oraz ser. Złożyć piętrowo po dwie kromki, aż powstaną trzypiętrowe kanapki. Przykryć wierzchy pozostałymi trzema kromkami, pokroić wszystko w małe torciki, spiąć je wykałaczkami. Udekorować kółeczkami wyciętymi z miąższu czerwonej papryki.
Składniki: 2 pęczki rzodkiewek, 2 dymki ze szczypiorkiem, 2 jajka ugotowane na twardo, ogórek, pół główki sałaty lodowej, 2 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz
Wykonanie: liście sałaty opłukać, osuszyć, podzielić palcami na mniejsze części. Rzodkiewki pokroić w plasterki, ogórek obrany ze skóry – w półplasterki. Cebule ze szczypiorkiem drobno pokroić. Ułożyć w salaterce rozdrobnione liście sałaty, dodać rzodkiewkę, ogórka i dymkę ze szczypiorkiem. Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę i całość delikatnie wymieszać. Obrać jajka, podzielić na ósemki i ułożyć na sałatce.
Kolorowe liczydełka
Składniki: 10 małych kulek mozzarelli, 10 pomidorków koktajlowych, 10 zielonych oliwek bez pestek, pół melona miodowego, długie wykałaczki (ewentualnie jak do szaszłyków)
Wykonanie: pomidorki umyć, mozzarellę i oliwki odsączyć z zalewy. Z melona wydrążyć łyżeczką kulki. Nadziewać kolejno poszczególne składniki na wykałaczki. Przed podaniem można skropić oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Ciasteczka maślane z malinami
Składniki: 60 dag mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 250 g masła, 3 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, pół szklanki soku malinowego, konfitury malinowe do przełożenia ciasteczek, cukier puder do posypania
Wykonanie: przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z kawałkami schłodzonego masła. Dodać żółtka, cukier puder i sok malinowy, szybko wyrobić ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm, wyciąć szklanką kółka. W połowie kółek wyciąć kieliszkiem środek tak, by powstały krążki. Ułożyć ciasteczka na blaszce i piec przez 15-20 minut w 190 stopniach. Ciasteczka są różowe i łatwo można przeoczyć moment, gdy się zarumienią, dlatego trzeba je sprawdzać podczas pieczenia. Wystudzone kółka posmarować konfiturami, przykryć krążkami, lekko docisnąć i posypać cukrem pudrem.