Piccata, czyli kurczak z cytryną, kaparami i pietruszką - pyszny z dodatkiem purée!

Zaprosiłaś kumpli swojego ukochanego na mecz? Nie masz ochoty serwować pizzy? Sięgnij po kurczaka. Do tego zwykła sałata i purée ziemniaczane.
Piccata, czyli kurczak z cytryną, kaparami i pietruszką - pyszny z dodatkiem purée!
23.01.2013

Potrzebujesz: 2 podwójne piersi z kurczaka, 1/2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli, pieprz, 2 1/2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy, 1/4 szklanki drobno posiekanych szalotek, 4 ząbki czosnku, 1/2 szklanki białego wina, 3/4 szklanki bulionu drobiowego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki kaparów, 1/2 pęczka natki pietruszki.

1. Piersi z kurczaka rozbij na kotlety o grubości 1 cm. Do głębokiego talerza przesyp 1/4 szklanki mąki, sól i pieprz. Obtocz kurczaka w tej mieszance. 

2. Na patelni roztop łyżkę masła. Dodaj łyżke oliwy. Smaż kurczaka z obu stron na złocisty kolor. Zdejmij z patelni. 

3. Na patelnię dolej pozostałą oliwę. Podgrzej. Dodaj szalotki i smaż 4 minuty. Teraz czas na posiekany czosnek i wino. Podgrzewaj i gotuj aż płyn prawie wyparuje.

4. 1/4 szklanki bulionu wymieszaj z pozostałą mąką. Resztę bulionu wlej na patelnię. Dodaj mączną miksturę i podgrzewaj ciągle mieszając. Wzuć kapary, sok z cytryny i masło. Chwilę podgrzewaj.

Kurczaka podawaj z sosem, ziemniaczkami i sałatą. Smacznego!

źródło: BOSKA!

Polecane wideo

Komentarze (7)
Ocena: 5 / 5
dsds (Ocena: 5) 23.01.2013 22:05
Robiłam nieraz i powiem Wam, że wedle uznania ale mi bardziej smakowało bez kaparów i wina, z samym sokiem cytrynowym i oprócz tego z podsmażoną cebulką...mniam
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 23.01.2013 10:36
a zamiast wina można dodać coś innego ?
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 23.01.2013 10:35
wszystko fajnie, ale nie ta mąka, fuj ;D
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 23.01.2013 10:04
smakowicie
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 23.01.2013 10:04
wypróbuje na obiad
odpowiedz

Polecane dla Ciebie