Jeżeli nie lubisz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, a do tego nie przepadasz za kulinarną nudą, dzisiejszy przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Pappardelle z karczochami i rukolą jest bowiem daniem, które świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Mniam!
Pappardelle z karczochami i rukolą (Źródło: vegetariantimes.com)
Składniki: 1 słoiczek karczochów (należy je odsączyć, zostawiając 1 łyżeczkę oleju), 1 opakowanie suszonych pomidorów (zostawić 1 łyżeczkę oleju), 1/3 szklanki białego wytrawnego wina (np. Pinot Grigio), 6 garści liści rukoli, makaron pappardelle, sól, pieprz
Przygotowanie:
1.Pokrój karczochy i suszone pomidory na stosunkowo duże kawałki.
2.Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju z karczochów i suszonych pomidorów. Następnie podsmaż na nich pokrojone składniki z punktu 1. Po 4 minutach dolej wino i gotuj około 3 minuty. Po tym czasie dorzuć rukolę i mieszaj do czasu, aż „zwiędnie” i zmięknie.
3.W tym czasie ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Odsącz go, zostawiając na wszelki wypadek 1/3 szklanki wody.
4.Dodaj do farszu ugotowany makaron, w razie potrzeby dolej też wodę. Dopraw solą i pieprzem. Podsmaż przez 2-3 minuty. Gotowe!