Organizacja niezobowiązującego spotkania z przyjaciółmi przy stole dla wielu z nas jest takim samym wyzwaniem, jak przygotowania do wystawnego bankietu dla kilkudziesięciu osób. W obu przypadkach, nawet jeśli wiemy co chcemy zaserwować gościom, zupełnie nie kontrolujemy ilości jedzenia. Zazwyczaj kończy się to nadmiarem i niemal zawsze dochodzimy do wniosku, że znowu przesadziłyśmy...
W myśl tradycyjnej polskiej zasady „zastaw się, a postaw się”, wolimy podać zbyt wiele, niż ryzykować sytuacją, że czegoś zabraknie. Czas z tym skończyć! Specjaliści z amerykańskiej firmy Chickabug, która zajmuje się produkcją okolicznościowych gadżetów na wszelkiego rodzaju uroczystości, stworzyła rozpiskę, którą każda z nas powinna wziąć sobie do serca.
Na podstawie własnych doświadczeń, a także rozmów z organizatorami i gośćmi, powstała prosta tabela. Dzięki niej nie będziesz musiała się zastanawiać, ile dań głównych, deserów i alkoholu powinnaś podać na stół, aby wszystkich zadowolić.
JEDZENIE
Kanapki lub danie główne – 1,5 porcji dla każdego 1 gościa
Przekąski (orzeszki, chipsy itp.) - 1,5 kubka dla każdego 1 gościa
Owoce – 2 duże patery (lub zwykłe talerze) dla grupy 25 gości
Przystawki (koreczki, kanapeczki), jeśli przewidujesz danie główne – 6 porcji dla 1 gościa
Przystawki, jeśli nie serwujesz dania głównego – 12 porcji dla 1 gościa
DESERY
Babeczki lub inne małe ciasteczka – 1,5 porcji dla każdego 1 gościa
Ciastka (kruche, najczęściej z paczki) – 3 ciastka dla 1 gościa
Cukierki – pół kubka dla 1 gościa
Lody – 1 gałka dla 1 gościa
NAPOJE (jeśli serwujesz alkohol)
Lemoniada, napoje gazowane lub herbata mrożona – 7 litrów dla grupy 25 gości
Drinki alkoholowe – 1,5 drinka na godzinę dla 1 gościa
NAPOJE (jeśli nie serwujesz alkoholu)
Lemoniada, napoje gazowane lub herbata mrożona – 14 litrów dla grupy 25 gości
Twórcy tych przeliczników zapewniają, że jeśli weźmiesz pod uwagę ich wskazówki, gościom na pewno niczego nie zabraknie. Nie dojdzie także do sytuacji, że stoły pozostaną pełne i zwyczajnie wyrzuciłaś pieniądze w błoto.