Czy można przygotować obiad w około 20 minut? Oczywiście, że tak. Grunt to znać dobre przepisy na smaczne dania. W ten sposób w mig wyczarujesz pożywne potrawy, którymi naje się cała rodzina. Podpowiadamy, co można zrobić mniej więcej w 20 minut. Życzymy smacznego!
Składniki: 40-50 dag filetów rybnych (sum, dorsz), duża cebula, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżeczki przyprawy curry, 2 łyżki masła, 3 pomidory, cukier, sól + dowolny makaron lub ryż jako dodatek
Wykonanie: przygotować ryż albo makaron jako dodatek do dania, w zależności od upodobań. Filety pokroić w około trzycentymetrowe paski i posypać dwoma łyżeczkami przyprawy curry. Cebulę obrać i posiekać. Pomidory sparzyć i po zdjęciu skórki także posiekać. W rondlu rozgrzać po łyżce oliwy i masła, dodać pomidory i smażyć razem przez dwie minuty. Na patelni na pozostałym gorącym tłuszczu usmażyć rybę. Gdy się zrumieni, przełożyć ją do rondla z warzywami, posypać solą, dodać szczyptę cukru i doprowadzić do wrzenia. Następnie przykryć i gotować przez około 10 minut na niezbyt dużym ogniu. Przed podaniem można doprawić curry. Podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem.
Składniki: 50 dag makaronu (np. rurki), 80 dag żółtego serca, 80 dag szynki, 4-5 gałązek natki pietruszki, keczup, sól, olej lub oliwa do natłuszczenia naczynia
Wykonanie: makaron ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować olejem lub oliwą, a następnie równomiernie rozłożyć makaron. Z sera odkroić dwa plastry. Resztę razem z szynką zetrzeć na tarce o dużych oczkach – można je też pokroić w drobną kosteczkę. Na makaronie ułożyć warstwę szynki i sera. Pokryć keczupem. Natkę umyć, osuszyć (np. papierowym ręcznikiem). Oberwać listki, ułożyć dookoła potrawy. Na środku ułożyć dwa odłożone wcześniej plastry żółtego sera. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 10 minut.
Składniki: 8-10 parówek, 30 dag makaronu muszelki lub krajanka, (na sos pomidorowy) – średniej wielkości cebula, łyżka oliwy z oliwek, łyżka mąki, 2 łyżki masła, mała puszka koncentratu pomidorowego, szklanka bulionu z kurczaka, cukier, sól, pieprz
Wykonanie: cebulę obrać i drobno posiekać. Z parówek zdjąć osłonki. Wstawić wodę na makaron i ugotować według przepisu na opakowaniu. Przyrządzić sos pomidorowy. W rondlu na rozgrzanej oliwie zeszklić przez dwie, trzy minuty cebulę. Włożyć masło, a gdy się roztopi, wsypać mąkę, smażyć na małym ogniu, mieszając. Wlać bulion i ciągle mieszając, zagotować. Następnie dodać koncentrat oraz sól, pieprz i szczyptę cukru. Ponownie zagotować, włożyć parówki i powoli podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu.
Składniki: 4 jajka, 2 plastry szynki, 2 plastry żółtego sera, pół łyżeczki mielonej papryki (może być ostra), 2 łyżki mleka, nieduży pomidor, łyżka posiekanego koperku, suszona bazylia, oregano, 2 łyżki oleju, keczup, sól, pieprz
Wykonanie: jajka rozkłócić widelcem, dodać przyprawy i mleko. Na patelni rozgrzać olej i wlać jajka. Smażyć na małym ogniu aż omlet zrobi się złoty. Pomidora smażyć, obrać skórkę i pokroić w plasterki. Na połowie omletu rozłożyć ser, szynkę i pomidora. Przykryć drugą połową i smażyć pod przykryciem przez około dwie minuty. Podawać z dodatkiem keczupu.
Składniki: 25 dowolnego makaronu (np. świderki), 10 dag wędzonego łososia, łyżka mąki, natka pietruszki, 20 dag śmietany 12 proc., dobry olej do smażenia, sól, pieprz
Wykonanie: makaron ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Łososia pokroić w małe kawałki, podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Śmietanę dokładnie rozrobić z mąką i dwiema łyżkami wody. Wlać do podsmażonego łososia i wymieszać. Gotować przez chwilę, od czasu do czasu mieszając. Natkę pietruszki umyć i osuszyć. Odłożyć kilka listków, a resztę posiekać. Wsypać do sosu. Wymieszać i dusić przez chwilę. Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem, udekorować odłożoną natką.
Składniki: opakowanie mrożonego groszku, litr bulionu drobiowego (może być z kostki), 2 łyżeczki masła, spora cebula, ząbek czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Wykonanie: cebulę i czosnek obrać oraz posiekać. Zeszklić w rondlu na rozgrzanym maśle. Wsypać groszek, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, gałką. Nieco wystudzić i zmiksować lub zblenderować. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Składniki: 4 kromki chleba tostowego, 2 łyżki masła, po 3 strąki zielonej i czerwonej papryki, cebula, 3 łyżki oleju sojowego, 4 plastry żółtego sera (najlepiej tylżyckiego), sól
Wykonanie: Kromki chleba opiec na jasnozłoty kolor. Posmarować masłem. Strąki papryki umyć, osuszyć i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w półkrążki. Przesmażyć na oleju (dwie łyżki), posolić, ułożyć na tostach. Tosty obłożyć plastrami sera, na wierzchu ułożyć cebulę pokrojoną w krążki i zeszkloną na reszcie oleju. Zapiekać w gorącym piekarniku przez 5-10 minut.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Ciasto francuskie w wersji na słodko - tarty z jabłkami, napoleonki & czekoladowe roladki
To prawdziwe słodkie rarytasy.
Domowe bułeczki, chlebki i rogaliki - proste przepisy na aromatyczne pieczywko
Zamiast pędzić do piekarni, przygotuj te pyszności sama.