Na truskawki czekamy przez cały rok, więc gdy się pojawiają, nie potrafimy się im oprzeć. I dobrze, bo truskawki to samo zdrowie – mają więcej witaminy C niż cytryna! Mało tego. Zawierają również witaminy C, PP, B1 czy B2, a także flawonoidy (przeciwutleniacze), fosfor, magnez, żelazo i wapń. Truskawki mają działanie oczyszczające i odtruwające, regulują dotlenienie krwi. Usprawniają metabolizm i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną. Hitem stała się również dieta truskawkowa. Nie czekaj zatem ani chwili i biegnij do kuchni, aby przyrządzić pyszne dania z truskawkami. Smacznego!
Składniki: 25 dag truskawek, po 2 łyżki niesolonych pistacji i octu balsamicznego, 10 dag cukru pudru, 500 ml śmietanki 30 proc., 2 łyżeczki cukru waniliowego, pół tabliczki białej czekolady
Wykonanie: truskawki umyć, osuszyć, pokroić w kawałeczki. Przełożyć do ceramicznego naczynia. Zalać octem balsamicznym i posypać połową cukru pudru. Całość wymieszać i odstawić na godzinę, a po tym czasie odcedzić. Śmietanę zmiksować. Dosypać resztę cukru, dodać cukier waniliowy. Dokładnie ubić na sztywno. Czekoladę pokruszyć, wymieszać z rozdrobnionymi pistacjami i odsączonymi truskawkami. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Jeśli zostaną pistacje, można nimi posypać wierzch. Keksówkę stawić na noc do zamrażarki. Kroić w plastry.
Składniki: 20 dag truskawek, 1 szklanka mleka, 2 szklanki mąki, pół szklanki oleju, pół szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, cukier waniliowy
Wykonanie: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać jajko, mleko i olej. Całość zmiksować. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, dodać trochę mleka, a jeśli za rzadkie – dosypać mąkę. Na sam koniec dodać pokrojone na kawałki truskawki i delikatnie wymieszać. Blachę do muffinek wyłożyć papierkami i napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25 minut.
Składniki: 25 dag truskawek, 50 dag mielonego sera twarogowego, paczka biszkoptów, 15 dag cukru, 3 galaretki (2 jasne i jedna truskawkowa do polania)
Wykonanie: ser utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać przestudzoną jasną galaretkęrozpuszczoną w proporcji: dwa opakowania na pół litra wody. Wymieszaną masę wlać dotortownicy wyłożonej wcześniej biszkoptami. Wstawić do lodówki na trzy godziny. Po tym czasie na wierzchu sernika ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową. Gotowe.
Składniki: 30 dag truskawek, około kilogram filetów z łososia norweskiego bez skóry, 20 dag sera żółtego, sałata, oliwa z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, sól, świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie: łososia umyć, osuszyć, lekko posolić, doprawić pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Truskawki pokroić w plasterki – kilka można odłożyć do dekoracji. Łososia ułożyć w posmarowanej oliwą formie. Posypać startym serem, obłożyć truskawkami i jeszcze delikatnie skropić oliwą. Zapiekać przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ser powinien się lekko zrumienić. Potrawę podawać na liściach umytej i osuszonej sałaty. Udekorować truskawkami.
Składniki: 50 dag, truskawek, 40 dag szpinaku (najlepiej świeżego), mały pęczek natki pietruszki, 20 dag wędzonego kurczaka, łyżka zielonego pieprzu w zalewie, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, sól, pieprz
Wykonanie: umyte i osuszone truskawki pokroić w paski. Szpinak umyć i też osuszyć. Uwędzonego wcześniej kurczaka (może być podsmażony na patelni) pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Zielony pieprz osączyć z zalewy. Na talerzu ułożyć liście szpinaku, truskawki, pokrojonego kurczaka i dodać pieprz. Całość skropić octem winnym i oliwą z oliwek, a następnie posypać natką pietruszki. Oprószyć solą i pieprzem do smaku.
Składniki: duża garść truskawek, mały kubeczek jogurtu naturalnego, kilka suszonych fig, szczypta zmielonej gałki muszkatołowej, szczypta cynamonu
Wykonanie: trzy, cztery truskawki zmiażdżyć widelcem – aż puszą sok. Dodać jogurt naturalny. Truskawki i figi pokroić w drobne kawałeczki i wrzucić do jogurtu. Dodać szczyptę gałki i cynamonu. Dobrze wymieszać. Gotowe.
Składniki: 20 dag rozgniecionych truskawek, szklanka mąki, 2 łyżki cukru pudru, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 i 1/4 szklanki maślanki, roztrzepane jajko, 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego, 20 g roztopionego masła
Wykonanie: przesiać mąkę, wsypać cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, dodać maślankę, syrop i roztopione masło. Następnie wmieszać truskawki. Zawartość obu naczyń połączyć i starannie wymieszać. Smażyć na nieprzywierającej patelni, bez dodatku tłuszczu, aż placuszki zbrązowieją. Przewrócić na drugą stronę, kiedy na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Nie martw się, jeśli gotowanie ci nie wychodzi. Pora to zmienić.
Jak odróżnić oryginalny ser od podróbki?
Przeczytaj, zanim kupisz ser żółty.