Marchewkowe babeczki - słodkie & pachnące – PYCHA!

Zachwyć gości tym zdrowym deserem!
Marchewkowe babeczki - słodkie & pachnące – PYCHA!
Fot. shopgirlmaria.blogspot.com
04.02.2013

Któż z nas nie kocha muffinek? Zamiast jednak zajadać się kalorycznymi, czekoladowymi babeczkami, raz na jakiś czas warto upiec takie, w których podstawowym składnikiem jest… marchewka. Dzięki temu deser jest zdrowszy, bardziej pożywny i oczywiście łaskawszy dla naszych bioder. Do dzieła!

Marchewkowe babeczki (12 sztuk)

Składniki: 1 szklanka mąki zwykłej, 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 1 szklanka płatków owsianych, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, ¼ łyżeczki mielonych goździków, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki mielonego imbiru, 1 szklanka mleka, ¾ szklanki startych jabłek, ¾ szklanki brązowego cukru, 1/3 szklanki oleju roślinnego, 1 jajko, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 szklanki startej marchewki

Przygotowanie:

1.Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.

2.W dużej misce wymieszaj obie mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, goździki, gałkę i imbir.

3.W oddzielnej misce połącz mleko, cukier, starte jabłka, olej, jajko i ekstrakt waniliowy.

4.Połącz składniki z obu misek i wymieszaj je na gładką masę. Na końcu dodaj startą marchewkę.

5.Rozłóż powstałe ciasto do foremek na muf finki, aż po brzegi. Piecz przez około 20-25 minut. Smacznego!

Polecane wideo

Komentarze (9)
Ocena: 5 / 5
Bela (Ocena: 5) 05.02.2013 16:44
Wygląda pysznie. Mąka zwykła to zapewne pszenna. Od zawsze uwielbiam pichcić, zapisałam się nawet we wrześniu na zajęcia do Progresu, jak skończę szkołę będę miała zawód "Kucharz". Cieszę się ogromnie, robimy na zajęciach takie pyszności o których nigdy mi się nie śniło! Chciałabym aby z tym zawodem związana była kiedyś moja praca.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 04.02.2013 16:08
Zwykła mąka? Jak rozumiem pszenna? Szkoda, że w przepisach kulinarnych nie chodzi o to aby się domyślać
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 04.02.2013 14:52
przecież jest starta marchewka, a nie stara
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 04.02.2013 14:40
ee a po co soda i proszek do pieczenia? one tak jakby pełnią ta samą funkcję w wypiekach...
zobacz odpowiedzi (2)
Anonim (Ocena: 5) 04.02.2013 11:17
chyba zrobie je dzisiaj moim maluchom
odpowiedz

Polecane dla Ciebie