Któż z nas nie kocha muffinek? Zamiast jednak zajadać się kalorycznymi, czekoladowymi babeczkami, raz na jakiś czas warto upiec takie, w których podstawowym składnikiem jest… marchewka. Dzięki temu deser jest zdrowszy, bardziej pożywny i oczywiście łaskawszy dla naszych bioder. Do dzieła!
Marchewkowe babeczki (12 sztuk)
Składniki: 1 szklanka mąki zwykłej, 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 1 szklanka płatków owsianych, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, ¼ łyżeczki mielonych goździków, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki mielonego imbiru, 1 szklanka mleka, ¾ szklanki startych jabłek, ¾ szklanki brązowego cukru, 1/3 szklanki oleju roślinnego, 1 jajko, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 szklanki startej marchewki
Przygotowanie:
1.Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
2.W dużej misce wymieszaj obie mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, goździki, gałkę i imbir.
3.W oddzielnej misce połącz mleko, cukier, starte jabłka, olej, jajko i ekstrakt waniliowy.
4.Połącz składniki z obu misek i wymieszaj je na gładką masę. Na końcu dodaj startą marchewkę.
5.Rozłóż powstałe ciasto do foremek na muf finki, aż po brzegi. Piecz przez około 20-25 minut. Smacznego!