Amerykanie mówią „You are what you eat” (Jesteś tym, co jesz). To sformułowanie ma ponad 150 lat, ale o tym, że jedzenie wpływa nie tylko na ciało człowieka, ale i na jego duszę, wiedzieli m.in. pradawni Chińczycy, tworząc kuchnię Pięciu Przemian.
Zgodnie z regułą Pięciu Przemian, każdej porze roku odpowiada inny żywioł i smak: jesieni - żywioł metalu i ostry smak, zimie – żywioł wody i smak słony, a wiośnie żywioł drzewa oraz smak kwaśny. Trwającemu obecnie latu patronuje ogień i smak gorzki. Chińscy lekarze wyróżnili jeszcze dodatkową porę roku - późne lato, do którego przypisali żywioł ziemi i smak słodki.
Najważniejsze w kuchni Pięciu Przemian jest połączenie wszystkich pięciu smaków w jednym posiłku. Wtedy, zdaniem medycyny Wschodu, nasze ciało i dusza będą pozostawać w równowadze, a co za tym idzie - będziemy po prostu zdrowi. Trzeba pamiętać, aby składniki dodawać zgodnie z podaną w przepisie kolejnością, ponieważ jest ona zgodna z cyklem formującym energię chi. A potrawy napełnione tą energią są wartościowsze i smaczniejsze.
Każdy żywioł odpowiada działaniu jakiegoś organu. I tak np. żołądek, śledziona i trzustka – to ziemia. Gotując w tym żywiole, wzmacniamy właśnie te organy. Nie tylko organy mają swój żywioł. Mają go również produkty spożywcze, np. ziemniaki to ziemia i smak słodki, cebula – metal i smak ostry, biały ser – drzewo i smak kwaśny, tymianek – ogień oraz smak gorzki. Dla początkującej adeptki kuchni Pięciu Przemian przydatne będą tabele i książki, które podpowiedzą, co i jak łączyć.
W lecie panuje ogień - żywioł, który rozgrzewa, eliminuje nadmiar wilgoci i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Odpowiada za serce i jelito cienkie. W stosowaniu ognia w kuchni, trzeba jednak uważać. Zbyt wiele spala niezbędne wartości odżywcze, przesusza skórę. Powoduje, że jesteśmy znerwicowani, zbyt pobudzeni, zaczynamy cierpieć na bezsenność. Zbyt mało ognia wychładza organizm i sprawia, że jesteśmy apatyczni. Dla zdrowia i dobrego nastroju żywioł ten trzeba utrzymywać w równowadze.
Ciekawostka! Zdaniem chińskiej medycyny, stan naszego serca wypisany jest na twarzy. serce natomiast jest siedzibą naszego umysłu. Chińczycy uważają, że z twarzy można wyczytać cechy ludzkiej psychiki, np. zdrowy kolor cery, blask, czyste, jasne spojrzenie znamionują człowieka błyskotliwego.
Karolina Jarosz
Zobacz także:
Nowalijki - witaminowe bomby czy chemiczne trucizny?
Pierwsze wiosenne warzywa już wylądowały na straganach i po zimie warto odbudować zapasy witamin oraz składników odżywczych. Co jeść, by wyglądać zdrowo?
Kiełki zamiast witaminowych suplementów
Kiełki to wiosenna alternatywa dla wszelkiego rodzaju multiwitaminowych tabletek. Pełne cennych minerałów pomogą ci powitać wiosnę w zdrowiu i urodzie.