Prosty przepis na konfiturę z płatków róży
Składniki: 2/5 słoika cukru, 1/5 słoika wody, 2/5 słoika ugniecionych płatków róży.
Przygotowanie: Płatki róży ubijamy ciasno w słoiku, tak aby zajmowały 2/5 jego pojemności. Do 4/5 wysokości słoika dosypujemy cukier, a całość uzupełniamy wodą. Zamykamy słoiczek i wstawiamy do kąpieli wodnej. Wekowanie powinno potrwać około 45 minut.
Przepis na romantyczny deser dla dwojga - gwarantuje zakochanie!
Składniki: truskawki, szampan, płatki róż.
Przygotowanie: Kilka truskawek zmiksuj, aż powstanie mus. Włóż go na jakiś czas do lodówki, aby dobrze się schłodził. Brzegi kieliszków udekoruj cukrem (nalej do spodeczka odrobinę chłodnej wody, a do drugiego nasyp cukru - kieliszek umocz najpierw w wodzie, potem w cukrze, tak aby ziarenka się przykleiły), na dno włóż odrobinę musu, wlej szampan. Na wierzchu połóż płatek pudrowo-różowej róży…
Różane nadzienie do ciasteczek francuskich lub pączków
Płatki róży ucieraj z cukrem (łyżka cukru na garść płatków). Na koniec dodaj odrobinę soku z cytryny.
Nektar różany
Owoce dzikiej róży oczyść z pestek i rozgnieć. Zalej wrzątkiem na godzinę, a potem odcedź. Zmiksuj poziomki i wymieszaj z różnym wywarem. Dodaj tyle cukru, ile masz ochotę. Schłodź w lodówce.
Galaretka z różą (źródło: WWW.awokado.com.pl):
2 kg niedojrzałych jabłek;
skórka z 1 cytryny;
garść płatków róży lub 5 kropli olejku różanego;
po 1 kg cukru na 1 l soku;
1/2 l syropu malinowego lub porzeczkowego.
Jabłka dokładnie umyć, ale nie obierać. Podzielić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Owoce włożyć do dużego garnka, zalać 3 szklankami wody, przykryć i zagotować. Włożyć skórkę z cytryny i po minucie gotowania skórkę wyjąć. Jabłka gotować jeszcze 40 minut, co pewien czas mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić na noc. Masę jabłkową wyłożyć na sito wyściełane gazą i odcisnąć sok. Zmierzyć dokładnie ilość soku i wymieszać z cukrem, w proporcji 1 kg cukru na 1 litr płynu. Kiedy cukier się rozpuści, dodać olejek lub płatki różane oraz syrop. Wymieszać i powoli doprowadzić sok do wrzenia. Gotować na małym ogniu i od czasu do czasu delikatnie zbierać łyżką z wierzchu pianę oraz płatki różane. Po 15 minutach gotowania wylać kropelkę płynu na talerzyk i sprawdzić, czy galaretka zastyga. Po zakrzepnięciu powinna dać się zdjąć w całości. Jeśli nie, gotować jeszcze tak długo, aż płyn zacznie krzepnąć. Może to trwać nawet godzinę - jednak im bardziej niedojrzałe były jabłka, tym krócej. Gorącą galaretkę wlać do wyparzonych słoików. Zakręcić lub zamknąć dopiero, gdy ostygnie.
Tort różany
Kruche ciasto:
28 dag mąki;
25 dag masła;
9 dag cukru w mączce;
3 żółtka surowe.
Krem różany:
4 białka;
15 dag cukru w mączce;
5 dag konserwy z płatków róży z cukrem;
kwasek cytrynowy.
Przygotowanie: Posiekaj masło z mąką i wymieszaj z cukrem. Dodaj żółtka, zagnieć ciasto i odstaw. Podziel ciasto na 5 równych części i upiecz pięć kruchych placków.
Do nadzienia ubij pianę i wymieszaj z cukrem. Ucieraj dodając rozgrzaną konserwę z płatków róży utartej z cukrem. Dosyp odrobinę kwasku.
Krążki przekładaj nadzieniem, posmaruj nim także wierz i boki tortu. Udekoruj płatkami róż w cukrze.
Bezy z kremem różanym
Składniki: 20 bez, 400 ml śmietanki kremowej, 3 łyżki cukru pudru , 3 łyżeczki przecieru z płatków róż lub 4 łyżki płatków migdałowych.
Przygotowanie: Migdały należy uprażyć na patelni (bez tłuszczu, aż się zarumienią lekko). Na dno pucharka pokrusz kilka bez. Śmietanę dobrze ubij, dodaj przecier z róży. Połowę masy rozłóż do naczyń na bezy. Potem pokrusz kolejną warstwę bez, nałóż resztę masy, a wierzch posyp migdałami.