Kuchnia Papilota: Smakołyki z płatków róż

29 Listopada 2008

Subtelny kwiat róży nie tylko zdobi nasze stoły, ale i wybornie smakuje. Czy próbowałaś już różanego tortu, bez z kremem różanym albo szampana z kwiatowymi płatkami?

Kuchnia Papilota: Smakołyki z płatków róż

Prosty przepis na konfiturę z płatków róży

Składniki: 2/5 słoika cukru, 1/5 słoika wody, 2/5 słoika ugniecionych płatków róży.

Przygotowanie: Płatki róży ubijamy ciasno w słoiku, tak aby zajmowały 2/5 jego pojemności. Do 4/5 wysokości słoika dosypujemy cukier, a całość uzupełniamy wodą. Zamykamy słoiczek i wstawiamy do kąpieli wodnej. Wekowanie powinno potrwać około 45 minut.

Przepis na romantyczny deser dla dwojga - gwarantuje zakochanie!

Składniki: truskawki, szampan, płatki róż.

Przygotowanie: Kilka truskawek zmiksuj, aż powstanie mus. Włóż go na jakiś czas do lodówki, aby dobrze się schłodził. Brzegi kieliszków udekoruj cukrem (nalej do spodeczka odrobinę chłodnej wody, a do drugiego nasyp cukru - kieliszek umocz najpierw w wodzie, potem w cukrze, tak aby ziarenka się przykleiły), na dno włóż odrobinę musu, wlej szampan. Na wierzchu połóż płatek pudrowo-różowej róży…

Różane nadzienie do ciasteczek francuskich lub pączków

Płatki róży ucieraj z cukrem (łyżka cukru na garść płatków). Na koniec dodaj odrobinę soku z cytryny.

Nektar różany

Owoce dzikiej róży oczyść z pestek i rozgnieć. Zalej wrzątkiem na godzinę, a potem odcedź. Zmiksuj poziomki i wymieszaj z różnym wywarem. Dodaj tyle cukru, ile masz ochotę. Schłodź w lodówce.

Galaretka z różą (źródło: WWW.awokado.com.pl):

2 kg niedojrzałych jabłek;

skórka z 1 cytryny;

garść płatków róży lub 5 kropli olejku różanego;

po 1 kg cukru na 1 l soku;

1/2 l syropu malinowego lub porzeczkowego.

Jabłka dokładnie umyć, ale nie obierać. Podzielić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Owoce włożyć do dużego garnka, zalać 3 szklankami wody, przykryć i zagotować. Włożyć skórkę z cytryny i po minucie gotowania skórkę wyjąć. Jabłka gotować jeszcze 40 minut, co pewien czas mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić na noc. Masę jabłkową wyłożyć na sito wyściełane gazą i odcisnąć sok. Zmierzyć dokładnie ilość soku i wymieszać z cukrem, w proporcji 1 kg cukru na 1 litr płynu. Kiedy cukier się rozpuści, dodać olejek lub płatki różane oraz syrop. Wymieszać i powoli doprowadzić sok do wrzenia. Gotować na małym ogniu i od czasu do czasu delikatnie zbierać łyżką z wierzchu pianę oraz płatki różane. Po 15 minutach gotowania wylać kropelkę płynu na talerzyk i sprawdzić, czy galaretka zastyga. Po zakrzepnięciu powinna dać się zdjąć w całości. Jeśli nie, gotować jeszcze tak długo, aż płyn zacznie krzepnąć. Może to trwać nawet godzinę - jednak im bardziej niedojrzałe były jabłka, tym krócej. Gorącą galaretkę wlać do wyparzonych słoików. Zakręcić lub zamknąć dopiero, gdy ostygnie.

Tort różany

Kruche ciasto:

28 dag mąki;

25 dag masła;

9 dag cukru w mączce;

3 żółtka surowe.

Krem różany:

4 białka;

15 dag cukru w mączce;

5 dag konserwy z płatków róży z cukrem;

kwasek cytrynowy.

Przygotowanie: Posiekaj masło z mąką i wymieszaj z cukrem. Dodaj żółtka, zagnieć ciasto i odstaw. Podziel ciasto na 5 równych części i upiecz pięć kruchych placków.

Do nadzienia ubij pianę i wymieszaj z cukrem. Ucieraj dodając rozgrzaną konserwę z płatków róży utartej z cukrem. Dosyp odrobinę kwasku.

Krążki przekładaj nadzieniem, posmaruj nim także wierz i boki tortu. Udekoruj płatkami róż w cukrze.

Bezy z kremem różanym

Składniki: 20 bez, 400 ml śmietanki kremowej, 3 łyżki cukru pudru , 3 łyżeczki przecieru z płatków róż lub 4 łyżki płatków migdałowych.

Przygotowanie: Migdały należy uprażyć na patelni (bez tłuszczu, aż się zarumienią lekko). Na dno pucharka pokrusz kilka bez. Śmietanę dobrze ubij, dodaj przecier z róży. Połowę masy rozłóż do naczyń na bezy. Potem pokrusz kolejną warstwę bez, nałóż resztę masy, a wierzch posyp migdałami.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (9)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2010-10-15 17:37:45

ADAM SIDOROWICZ NIEGDYS 795135795.LEKARZ KTOREMU POSTAWIONO ZARZUT ZLECENIA BANDYCKIEGO NAPADU NA RODZICÓW SWOJEJ BYŁEJ PACJENTKI, ORAZ ZARZUT UMYŚLNEGO USIŁOWANIA ZABOJSTWA CZŁOWIEKA UMIERAJĄCEGO NA OIOMIE

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2008-12-12 15:48:00

POZNAJ http://www.kobiecesztuczki.pl http://forum.kobiecesztuczki.pl http://www.allegro.pl/item500391589_wideo_warsztaty_jak_i_gdzie_poznac_mezczyzne.html http://www.allegro.pl/item500387621_poznaj_sposoby_na_facetow_poczatek_znajomosci.html Kobiece Sztuczki - Poznaj sposoby na facetów. Są sposoby na facetów. Zmień marzenia w rzeczywistość • twórz dobre relacje w Twoim związku • unikaj potknięć i błędów • uwolnij swoją siłę w pełni Tego możesz się nauczyć ! Więcej na http://www.kobiecesztuczki.pl

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2008-12-01 16:02:00

heheheehhehhe włąśnie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2008-11-29 16:05:00

a z kad ja teraz róze wtrzasne?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2008-11-29 14:50:00

mniaam ^^ najchętniej bym spróbowała ostatniej propozycji ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2008-11-29 14:22:00

Uh nie lubię tych konfitur różanych itp. Jak są np. w pączkach... ble. xd

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2008-11-29 12:50:00

Łał! Też lubię konfiturę różaną, jamiiii!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2008-11-29 12:00:00

ja lubie komfiture różaną:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2008-11-29 11:46:00

nie lubię róż.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1