Creme caramel przygotujesz w ciągu godziny. Z tej ilości składników, jaka wymieniona jest w przepisie, wyczarujesz cztery porcje tego smakowitego karmelowo - śmietankowego deseru.
Potrzebujesz:
Przygotowanie:
W garnku wymieszaj cukier z wodą i podgrzewaj do momentu skarmelizowania. Płynny karmel przelej do foremek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni C.
Rozetnij wzdłuż laskę wanilii i wyskrobane z niej ziarenka dodaj do śmietanki, następnie podgrzewaj wolno, tak aby śmietana nabrała waniliowego aromatu.
Utrzyj jajka, żółtka i cukier, a potem dolej do tej masy gorącą śmietanę (cały czas mieszaj).
Napełnij powstałym kremem foremki z karmelem (masę przelewaj przez sitko, żeby była idealnie gładka i aksamitna).
Foremki zakryj folią aluminiową i piecz przez pół godziny.