Kuchnia Papilota: Przepisy na pyszne dania z grzybów

Jesień to niewątpliwie czas dla zbieraczy grzybów. Większość z nas samej czynności nie lubi, ale jedzenie grzybów uwielbiamy prawie wszystkie.
Kuchnia Papilota: Przepisy na pyszne dania z grzybów
18.09.2008

Naleśniki farmerskie:

  • 2 duże naleśniki;
  • 150 g grzybów shiitake albo leśnych;
  • por;
  • 100 g szynki;
  • 100 ml kremówki;
  • sól;
  • pieprz czarny i cayenne;
  • łyżka oliwy.

Por i grzyby pokrój w plasterki, a szynkę w paski. Na rozgrzaną oliwę najpierw wrzuć wędlinę, potem por, a na końcu grzyby. Dopraw solą, obydwoma rodzajami pieprzu, tak by farsz był dość pikantny. Gdy wszystkie składniki zmiękną, na patelnię wlej śmietanę, ale tylko tyle, by połączyła farsz, a nie utworzyła rzadki sos. Przełóż farsz do naleśników, zapiecz 5 - 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Zupa pieczarkowa:

  • 0,5 kg pieczarek;
  • średnia marchewka;
  • mała pietruszka;
  • 1/4 średniej wielkości selera;
  • 20-centymetrowy por;
  • 1/3 kostki masła;
  • kostka rosołowa lub wywar z rosołu;
  • 4, 5 ziemniaków;
  • śmietana, mąka lub kaszka - do zagęszczenia zupy.

Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera zetrzyj na tarce (na grubych oczkach), rozpuść na patelni 1/3 kostki masła, wrzuć włoszczyznę i lekko podduś, dodaj również por (w całości), posól do smaku, a na końcu wrzuć drobno pokrojone pieczarki - najlepiej w paski (mieszaj od czasu do czasu i uważaj, by się nie rozpadły). Kiedy włoszczyzna z pieczarkami będą już wystarczająco przysmażone, całość wrzuć do garnka w 3/4 zalanego kostką rosołową (może być warzywna, grzybowa lub z kury) albo wywarem z rosołu (wołowy raczej odpada). Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj na małym ogniu. Por wyrzuć z garnka, zupę dopraw do smaku (pieprz, sól). Na koniec można ją zagęścić śmietaną, wodą z mąką lub 3 dużymi łyżkami drobnej kaszki (rzecz gustu). Można także posypać świeżą natką pietruszki.

Pikantny rosół azjatycki:

  • 100 g dowolnych grzybów;
  • 100 g makaronu ryżowego;
  • pierś z kurczaka;
  • 1,2 litra wywaru warzywnego;
  • garść liści szpinaku;
  • posiekana papryczka chilli;
  • ząbek czosnku;
  • mała cebula;
  • łyżeczka startego imbiru;
  • łyżka sosu sojowego;
  • sól;
  • pieprz;
  • łyżka oliwy.

W dużym garnku podsmaż na oliwie drobno posiekane czosnek i cebulę. Dodaj chilli, imbir i sos sojowy, a następnie pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Gdy mięso się obsmaży, wrzuć grzyby. Kiedy zmiękną, wlej do garnka wywar warzywny. Gotuj ok. 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj szpinak oraz makaron. Gotuj jeszcze 2 minuty.

Polecane wideo

Komentarze (13)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 20.09.2008 19:35
uwielbiam zapiekana rybe z pieczarkami-to genialne danie. przepis dostalam od mojego chlopaka i czesto mu je robie. a tych powyzej musze sprobowac
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.09.2008 22:33
Chciałabyś testować kosmetyki MAYBELLINE NEW YORK? jeśli tak to podaj mi swój adres mailowy, zaproszę Cię, zarejestrujesz się, też zaprosisz 10 dziewczyn i co miesiąc będziesz dostawać kosmetyki od MAYBELLINE! w skład kosmetyków wchodzi: maskara pojemność 10 ml, podkład 30 ml, lakier 10 ml, szminka/błyszczyk 5-7 ml (wysyłane w ilości 1 sztuki produktu do wyboru z wybranej kategorii oraz dodatkowo 20 saszetek z próbkami o pojemności 1 ml) Za darmo oczywiście. Wybaczcie spam. Czekam na wiadomosci ;) gg 7955173
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.09.2008 20:06
zupke musze wyprobowac
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.09.2008 15:18
ja uwielbiam grzybki=]sa super.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.09.2008 12:16
Z tych przepisów to tylko zupę pieczarkową gotowałam i jadłam a resztę będę musiała wypróbować....Lubię zbierać grzyby jeżeli są ;) ale trzeba bardzo uważać i akceptować tylko te które się naprawdę zna....
odpowiedz

Polecane dla Ciebie