Każde dziecko wie, że warzywa to źródło witamin, składników mineralnych i błonnika. W czasie jesiennych przeziębień szczególnie nieocenione okazują się cebula i czosnek. Wspomagają leczenie infekcji układu oddechowego, a także, dzięki zawartości związku zwanego allilem, działają bakteriobójczo i wzmacniają odporność organizmu. Z kolei natka pietruszki doskonale wpływa na krążenie, jest źródłem żelaza, magnezu oraz witaminy C, E i A. Jedz ją w czasie rekonwalescencji – pomoże ci szybciej stanąć na nogi.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni. 10 małych szalotek ze skórką ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Piecz około godziny. Następnie wyciśnij środek z każdej cebuli i ułóż je na talerzu, na liściach rukoli. Dodaj masła, posyp solą, pieprzem i płatkami świeżo startego parmezanu.
Obierz i zmiażdż 2 ząbki czosnku. Utrzyj na tarce 20 dag żółtego sera i dodaj dwie łyżki majonezu. Całość wymieszaj i dopraw według uznania. Jedz ze świeżą bagietką albo chlebem razowym.
Sok z zielonej pietruszki
Umyj natkę zielonej pietruszki i dokładnie osusz. Porwij ją jak najdrobniej (nie używaj do tego noża) i wrzuć do dzbanka. Zalej dwiema szklankami wody mineralnej i odstaw na noc (na 12 godzin). Rano przecedź płyn, a następnie dodaj do niego pół cytryny i dwie łyżeczki miodu. Sok pij codziennie przed śniadaniem, przez pięć dni.