Kuchnia Papilota: Magia cykorii i orzechów

Zrób sobie zdrową przyjemność z odrobiną dodatkowych kalorii.
Kuchnia Papilota: Magia cykorii i orzechów
22.06.2008

Wczoraj pisaliśmy o zdrowotnych właściwościach cykorii, dziś mamy dla was pyszną zapiekankę na bazie tego warzywa.

Przygotowanie zapiekanki jest bardzo proste, nie zajmie wam zatem dużo czasu. Potrawa nadaje się idealnie na wieczór z przyjaciółmi, oczywiście z tymi, którzy nie boją się kilku dodatkowych kalorii raz na jakiś czas. Będziecie potrzebować 6 cykorii - ilość pozostałych składników powinnyście wybrać według własnych upodobań.

Orzechy włoskie namoczcie w mleku albo (jeśli chcecie przyspieszyć) podgrzejcie wraz z mlekiem. Weźcie kilka plastrów boczku i pokrójcie go w kostkę, posiekajcie szalotkę i zacznijcie to razem smażyć, dodajcie też orzechy wyjęte z mleka. Opłuczcie cykorie i wytnijcie z nich gorzkie części (to co jest w środku, tzw. "głąby"), następnie ułóżcie w żaroodpornym naczyniu i skropcie oliwą. Każdą po kolei wypełnijcie podsmażonymi orzechami z boczkiem i szalotką. Na wierzchu ułóżcie grube plastry mozzarelli. Kiedy zobaczycie, że ser jest stopiony i zaczyna się delikatnie złocić, oznacza to, że zapiekanka jest gotowa.

Polecane wideo

Komentarze (3)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 24.06.2008 23:23
WEDŁUG WŁASNYCH UPODOBAN-NAPISALI, :) ale ja tam boczus jak najbardziej, mniam dla mnie ta zapiekana taka, jaką opisali..:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 22.06.2008 13:38
Czy zamiast boczku mogę dodać chudą szynkę w plastach??
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 22.06.2008 13:31
Czy zamiast boczku mogę dodać chudą szynkę w plastach??
odpowiedz

Polecane dla Ciebie