Przepis pochodzi z kulinarnego serwisu ALDENTE.PL
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
3/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli morskiej
60 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
240 g kremowego serka np. Philadelphia
Nadzienie
24 średnie świeże figi (ok 500 g)
4 łyżki miodu
4 łyżki kremowego serka koziego
12 małych gałązek świeżego tymianku
Przygotowanie
1. W malakserze wymieszaj mąkę kukurydzianą, pszenną i sól. Dodaj masło i miksuj, aż do uzyskania masy przypominającej piasek lub kruszonkę. Małymi porcjami dodaj kremowy serek. Miksuj, aż uformuje się kula ciasta.
2. Przygotuj cztery kawałki folii plastikowej lub woreczki spożywcze. Ciasto podziel na cztery części. Z każdej uformuj kulę. Ułóż je na folii i lekko spłaszcz ręką, aby powstały dyski. Zawiń szczelnie w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Tak przygotowane ciasto możesz przechowywać nawet trzy dni. 3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
4. Dyski ciasta rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Placki powinny mieć średnicę 17 cm. Ciasto przełóż na jedną lub dwie blachy wyłożone pergaminem. Brzegi ciasta zawiń do góry aby powstał minirant.
5. Odetnij ogonki fig. Każdy owoc pokrój na osiem plasterków. Ułóż je na cieście tak, aby zachodziły na siebie, jak na zdjęciu. Każdą tartaletkę polej miodem i oprósz kozim serem. Pomiedzy owoce wciśnij kilka gałązek tymianku.
6. Tartaletki wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 15 minut, następnie obróć blachy o 180 stopni i piecz kolejne 15 minut, aż ciasto będzie złocisto-brązowe, a mięciutkie figi zaczną puszczać sok.
7. Jedz póki ciepłe!