Tłusty Czwartek przypada w ostatni czwartek przed wielkim postem – dzień przed Środą Popielcową. Odnosi się on do religii chrześcijańskiej i rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W te dni chrześcijanie jeszcze mogą pozwolić sobie na przysmakowe szaleństwo, ponieważ zgodnie z zaleceniem Kościoła, okres wielkiego postu powinni poświęcić na pewne wyrzeczenia.
Zobacz także: Co jeść między posiłkami? Lista tanich i zdrowych przekąsek
Wszyscy, niezależnie od wyznania, kochamy Tłusty Czwartek, ponieważ mamy wymówkę, aby bez większych wyrzutów sumienia skonsumować mnóstwo łakoci. Do wyboru mamy różne pączki: z czekoladą, marmoladą, konfiturą z róży, toffi oraz faworki zwane w niektórych regionach kraju chruścikami. Bez wątpienia Tłusty Czwartek jest jednym z ulubionych dni w roku wszystkich smakoszy. W tym roku przypada 8 lutego.
Jeżeli macie zamiar robić pączki samodzielnie, polecamy poniższy przepis:
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży lub 3 saszetki (21 g) drożdży suchych
- 100 - 150 g cukru
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 5 - 6 łyżek oleju lub 100 g masła
- pół laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)
- 40 ml spirytusu
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- pół łyżeczki soli
- tłuszcz do smażenia
- ulubiona konfitura do nadziania
- cukier puder
Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj ją z suchymi drożdżami. Potem dodaj pozostałe składniki (na koniec rozpuszczony tłuszcz). Wyrób ciasto. Możesz pomóc sobie mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Uformuj z ciasta kulę. Włóż ją do miski opruszonej mąką, przykryj ścierką i pozostaw na 1,5 do wyrośnięcia.
Po tym czasie przez krótki czas wyrabiaj jeszcze ciasto, a potem przejdź do formowania pączków. Każdy pączek powinien mieć ok. 50 g. Odrywaj ciasto palcami. Spłaszcz ciasto i połóż na środek łyżeczkę ulubionej konfitury. Następnie sklej i uformuj kulkę. Gdy zrobisz tak z całą porcją ciasta, przykryj pączki ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu do zwiększenia objętości na 20-25 minut.
Smaż pączki w głębokim tłuszczu w temperaturze 175 stopni C. Smaż z jednej i drugiej strony. Potem połóż na papierowy ręcznik, żeby odsączyć tłuszcz. Na koniec posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com.