Kalafior to popularne i lubiane warzywo. W Polsce uprawę zaczęto na przełomie XVI i XVII wieku – sprowadziła go prawdopodobnie Bona Sforza. Kalafior zaliczany jest do cennych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory dietetyczne. Zawiera m.in.: magnez, sód, potas, miedź, wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, a także witaminy: K, B1, B2, B6, C. Warto zatem zjadać go jak najczęściej. Skorzystaj z naszych inspiracji.
Składniki: duży kalafior, cebula, 40 dag mięsa mielonego, 2 jajka, 3 duże pomidory, łyżka masła, szklanka śmietany 12 proc., natka pietruszki, 10 dag żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie: kalafiora lekko obgotować, cebulę pokroić w kostkę, pietruszkę drobno posiekać. Cebulę, natkę i jedno jajko dodać do mięsa, doprawić do smaku. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego nakładać: podzielonego na różyczki kalafiora, na to pomidory, mięso i wiórki masła. Wszystko polać śmietaną wymieszaną z jajkiem i przyprawioną solą, pieprzem i gałką. Wierzch posypać startym żółtym serem. Zapiec w piekarniku w około 180 stopniach aż ser się stopi.
Składniki: 60 dag kalafiorów, 2 łyżki masła, 2 dag mąki, szklanka mleka, 4 jajka, 5 dag sera żółtego, 3-4 łyżki keczupu, tłuszcz, bułka tarta do formy, ocet, sól, pieprz, cukier
Wykonanie: kalafiora oczyścić, opłukać w lekko zakwaszonej octem wodzie. Następnie włożyć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem cukru, ugotować, wyjąć i przetrzeć (zblenderować). Masło rozgrzać, wsypać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym mlekiem, szybko mieszając trzepaczką, chwilę pogotować. Lekko przestudzić, wymieszać z żółtkami, kalafiorem, startym serem, keczupem i ubitą pianą z białek. Doprawić do smaku. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Szczelnie zamknąć i gotować przez około 50 minut w kąpieli wodnej. Po ugotowaniu wyjąć i zaraz podawać.
Składniki: 60-70 dag kalafiora, 4 dag migdałów, 10 dag pieczarek, tłuszcz, 2-3 jajka, łyżka koniaku (optymalnie), kwasek cytrynowy, 2 dag mąki, sól, cukier, pieprz
Wykonanie: kalafiora oczyścić, opłukać w lekko zakwaszonej wodzie. Następnie włożyć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem cukru. Ugotować na półmiękko bez przykrycia. Po ugotowaniu wyjąć, podzielić na cząstki. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć. Wymieszać z jajkami i przyprawami, ewentualnie z koniakiem. Kalafiory posypać mąką, obtoczyć w przygotowanych jajkach, posługując się widelcem, następnie oprószyć migdałami i usmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Składniki: 1,5 litra wywaru warzywnego, 50 dag kalafiora, 40 dag ziemniaków, pół szklanki śmietany, 2 dag mąki, 10 dag groszku konserwowego, koperek, sól, pieprz, cukier, ocet
Wykonanie: kalafiora oczyścić, opłukać w lekko zakwaszonej octem wodzie, podzielić na cząstki. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać wrzącym wywarem, dodać kalafiora, ugotować. Połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką oraz groszkiem konserwowym, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Składniki: jeden kalafior, 3 jajka, 10 dag szynki konserwowej, po jednej marchewce i pomidorze, pęczek szczypiorku, słoiczek pieczarek konserwowych, 2 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz
Wykonanie: kalafiora obgotować przez siedem minut w lekko osolonej wodzie, delikatnie wyjąć na sitko, przelać zimną wodą. Gdy obcieknie, podzielić na różyczki, dodać pokrojony szczypiorek, marchewkę (obgotowaną razem z kalafiorem) i pieczarki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać. Szynkę i jajka ugotowane na twardo również pokroić w kosteczkę. Wszystko delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Majonez wymieszać z jogurtem, polać sałatkę, wymieszać.
Składniki: spory kalafior, jajko, bułka tarta, spora ilość koperku (może być suszony), sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
Wykonanie: kalafiora ugotować do miękkości i drobno ugnieść widelcem lub rękami. Dodać jajko, posiekany koperek, przyprawy do smaku i tyle bułki tartej, aby masa była spójna. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoto.
Składniki: 60-70 dag kalafiora, 5 dag orzechów włoskich (bez łupin), 4 żółtka, ćwierć szklanki białego wina wytrawnego, kwasek cytrynowy, 10 dag masła, sól, cukier, pieprz biały
Wykonanie: kalafiora oczyścić, opłukać w lekko zakwaszonej wodzie. Następnie włożyć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem cukru. Ugotować na półmiękko bez przykrycia. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć. Żółtka wymieszać z winem, solą i pieprzem. Naczynie z żółtkami wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i ubijać na parze, aż sos zacznie gęstnieć. Wtedy dodawać masło po kawałku i ubijać trzepaczką, aż do zużycia całego masła. Sos połączyć z orzechami, doprawić do smaku. Kalafiora wyjąć na okrągły półmisek, polać sosem i podawać.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Fasolka szparagowa - 6 przepisów na kolację: Z kalafiorem, dymką, jabłkami & inne!
Ciekawe przepisy na pyszne dania z fasolką.
Ziemniaki na 7 sposobów - przez cały tydzień możesz jeść je inaczej! Pycha!
Jak przyrządzić ziemniaczki?