PRZEPISY: Co można przygotować z jarmużu?

28 Września 2016

Pyszne przepisy od marki Hortex!

hortex jarmuż

W tym roku Hortex zaskakuje kolejnymi nowościami. Tym razem, odpowiadając na potrzeby konsumentów, poszerza paletę mrożonych warzyw o jarmuż. Ta odmiana kapusty stanowi bogate źródło cennych składników dla zdrowia i urody oraz niezastąpiony składnik pysznych dietetycznych potraw.


Jarmuż to bogactwo niezbędnych dla zdrowia składników, takich jak beta-karoten, witaminy: K, C, B i E, żelazo, wapń, fosfor i magnez, a także antybakteryjny sulforafan i działający przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie chlorofil. Jednocześnie to coraz popularniejsze w Polsce warzywo stanowi wyśmienitą bazę słodkichi wytrawnych koktajli oraz zup. Hortex, ekspert od zdrowia zawartego w warzywach i owocach, wie, jak to wykorzystać.


Chcąc nabrać odporności w sezonie jesienno-zimowym, a jednocześnie zadbać o sylwetkę przed zbliżającym się karnawałem, warto sięgnąć po przepisy na potrawy zawierające sycący, niskokaloryczny jarmuż. Zielone owocowe i warzywne smoothies z jarmużem, jarmużowe czipsy czy rozgrzewająca zupa jarmużowo-migdałowa to świetny sposób na szybkie zaspokojenie głodu i oryginalny pomysł na imprezową przekąskę. Hortex przedstawia receptury pysznych
i zdrowych potraw z jarmużem, które z pewnością staną się inspiracją dla rozpoczęcia kulinarnej przygody z tym wyjątkowym warzywem.


Cena opakowania 450 gram – ok. 6,50 PLN


MAGIA ZIELENI
Jarmuż Hortex – 1 opakowanie
Brokuły różyczki Hortex- 1 opakowanie
200 ml serka homogenizowanego, naturalnego
250 ml śmietany 12%
2 łyżki pestek słonecznika
Jarmuż i brokuły rozmroź. Przełóż do blendera dodaj serek, śmietanę i pestki słonecznika. Całość blenduj do uzyskania preferowanej konsystencji, jeśli koktajl jest za gęsty dodaj odpowiednio większą ilość serka lub śmietany.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (3)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2016-09-28 08:24:51

Słyszałam, że można z jarmużu zrobić chipsy, robił ktoś może? Dobre to?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-09-28 09:36:04

ja robiłam, ale mi nie wyszły :) podobno wystarczy skropić jarmuż oliwą, posypać ulubionymi przyprawami i na krótko wsadzić do piekarnika. Moje się spaliły, bo za długo je trzymałam :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Nieniema
(Ocena: 5)
2016-09-29 09:12:10

Ja robiłam, i nawet bez jakiegokolwiek tluszczu ;) jarkuz rozkladam na blasze, posypuje ulubionymi przyprawami, w moim przypadku sa to zazwyczaj sol czosnkowa, pieprz czarny, papryka czerwona slodka i chili. Nie naduzywaj przypraw, bo chipsy z jarmuzu sa same w sobie mocno aromatyczne. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni, grzalka gora dol, i wsadzam na 6-9 minut, mieszajac jarmuz dwa razy w ciagu pieczenia. Jem od razu po wyciagnieciu z piekarnika. Nie spal, bo beda gorzkie (same w sobie maja lekko gorzkawy smak, ale to jest naturalny smak jarmuzu). Smaczne i niedrogie, a przede wszystkim zdrowe! ;) powodzenia i smacznego :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1