Jakie potrawy na Wielkanoc?

14 Kwietnia 2017

Oto menu na śniadanie wielkanocne!

menu wielkanocne

Wiele z nas przez nadmiar obowiązków za przygotowania świąteczne bierze się w ostatniej chwili. Być może również ty jesteś w tej grupie. Jeśli tak – spokojnie. Uda ci się przygotować kilka naprawdę smacznych potraw wielkanocnych, które zachwycą twoich bliskich. Do dzieła!

Potrawy wielkanocne tradycyjne

Co zrobić na święta wielkanocne do jedzenia? Najlepiej postaw na tradycyjne potrawy:

Sałatka na święta wielkanocne
Składniki: główka sałaty, 15 dag sera gouda, kilkanaście jasnych winogron, garść obranych włoskich orzechów, pół pęczka szczypiorku, (na sos) – 2 łyżki oleju słonecznikowego, łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz
Wykonanie: sałatę umyć, osuszyć, porwać na małe kawałki. Winogrona umyć, pokroić na połówki. Orzechy sparzyć. Ser pokroić w małe słupki, szczypiorek posiekać. Sałatę ułożyć w salaterce, na niej rozłożyć winogrona, ser, orzechy i szczypiorek. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić. Sałatkę polać sosem.

Wielkanocny żurek
Składniki: 1,5 litra wody, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, ćwierć średniej cebuli, 2 łyżeczki przyprawy do żurku, pół 2 szklanki żurku naturalnego, kiełbasa według uznania
Wykonanie: do wody włożyć kiełbasę, a następnie listki laurowe, ziele angielskie oraz posiekane w piórka cebule. Wsypać dwie łyżeczki przyprawy do żurku, gotować przez 30 minut. Na końcu wlać pół szklanki żurku i zagotować. Gotowe!

Mazurek bakaliowy
Składniki: 40 dag cukru, 20 dag mąki, 20 dag rodzynek, 20 dag orzechów włoskich, 10 dag fig, 10 dag wypestkowanych daktyli, 5 dag smażonej skórki pomarańczowej, 10 jajek, 4 duże wafle
Wykonanie: bakalie oczyścić, pokroić w cienkie paseczki lub w drobną kostkę i przesypać mąką. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z żółtkami, dodać bakalie, delikatnie wymieszać. Masę włożyć na wafel, równo rozsmarować i nakryć drugim waflem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 25 minut. Gotowy, zimny mazurek przekroić w kwadraty lub prostokąty.


Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (0)
ocena
0/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz