Wiele z nas przez nadmiar obowiązków za przygotowania świąteczne bierze się w ostatniej chwili. Być może również ty jesteś w tej grupie. Jeśli tak – spokojnie. Uda ci się przygotować kilka naprawdę smacznych potraw wielkanocnych, które zachwycą twoich bliskich. Do dzieła!
Co zrobić na święta wielkanocne do jedzenia? Najlepiej postaw na tradycyjne potrawy:
Sałatka na święta wielkanocne
Składniki: główka sałaty, 15 dag sera gouda, kilkanaście jasnych winogron, garść obranych włoskich orzechów, pół pęczka szczypiorku, (na sos) – 2 łyżki oleju słonecznikowego, łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz
Wykonanie: sałatę umyć, osuszyć, porwać na małe kawałki. Winogrona umyć, pokroić na połówki. Orzechy sparzyć. Ser pokroić w małe słupki, szczypiorek posiekać. Sałatę ułożyć w salaterce, na niej rozłożyć winogrona, ser, orzechy i szczypiorek. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić. Sałatkę polać sosem.
Wielkanocny żurek
Składniki: 1,5 litra wody, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, ćwierć średniej cebuli, 2 łyżeczki przyprawy do żurku, pół 2 szklanki żurku naturalnego, kiełbasa według uznania
Wykonanie: do wody włożyć kiełbasę, a następnie listki laurowe, ziele angielskie oraz posiekane w piórka cebule. Wsypać dwie łyżeczki przyprawy do żurku, gotować przez 30 minut. Na końcu wlać pół szklanki żurku i zagotować. Gotowe!
Mazurek bakaliowy
Składniki: 40 dag cukru, 20 dag mąki, 20 dag rodzynek, 20 dag orzechów włoskich, 10 dag fig, 10 dag wypestkowanych daktyli, 5 dag smażonej skórki pomarańczowej, 10 jajek, 4 duże wafle
Wykonanie: bakalie oczyścić, pokroić w cienkie paseczki lub w drobną kostkę i przesypać mąką. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z żółtkami, dodać bakalie, delikatnie wymieszać. Masę włożyć na wafel, równo rozsmarować i nakryć drugim waflem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 25 minut. Gotowy, zimny mazurek przekroić w kwadraty lub prostokąty.
Fot. Thinkstock
Jeśli nie jesteś dobrą kucharką, na śniadanie wielkanocne możesz przygotować smacznego śledzika, który nie będzie wymagał od ciebie wybitnych umiejętności.
Składniki: ok. 40 dag śledzi (filetów bez skóry, wymoczonych), szklanka kwaśnej śmietany, łyżka majonezu, 2 łyżki pieprzu zielonego z zalewy, sól do smaku, cebula, jabłko, roszponka do dekoracji lub inna zielenina
Wykonanie: wymoczone śledzie pokroić w kawałki. W oddzielnej miseczce przygotować sos: wlać śmietanę, dodać łyżkę majonezu, pokrojony drobno pieprz z zalewy, poszatkowaną cebulkę (najlepiej szalotkę), utarte drobno jabłko – wszystko dokładnie wymieszać. Posolić do smaku, pamiętając, że śledzie też są słone. Przekładać w miseczce warstwami śledzie z sosem. Udekorować zieleniną. Odstać co najmniej na godzinę do lodówki.
Inna propozycja to jajka faszerowane pastą serową.
Składniki: 100 g żółtego sera, 50 g masła, 5 jajek, 3 pomidorki koktajlowe, 2 łyżki majonezu, pietruszka do dekoracji, sól, pieprz
Wykonanie: jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół i wydrążyć żółtka. Ser zetrzeć na bardzo drobnej tarce. Masło rozetrzeć z majonezem, dodać rozdrobnione żółtka, ser żółty i przyprawić. Powstałą masą szprycować dekoracyjnie połówki jaj. Udekorować cząstkami pomidorków i pietruszką.
Jesteś na diecie? Podpowiadamy, jak odchudzić wielkanocne potrawy!
Smacznego!