Jak zrobić SORBET? Mamy tak proste i pyszne przepisy, że będziesz chciała wypróbować wszystkie!

30 Czerwca 2016

Trudno znaleźć lepszy pomysł na orzeźwienie w upalny letni dzień.

przepis na sorbet

Nie wiadomo, kto pierwszy odkrył przyjemność z jedzenia takich zmrożonych deserów. Prawdopodobnie byli to Chińczycy, którzy ponoć już pięć tysięcy lat temu raczyli się owocami rozgniecionymi ze śniegiem lub kawałkami lodu. Podobną recepturę stosowali później także Arabowie, zwłaszcza mieszkańcy dzisiejszej Turcji i Iranu, gdzie upowszechnił się szarbet, czyli mocno schłodzony, a niekiedy wręcz zmrożony napój z przetartych owoców lub ich soków, niekiedy dosładzany miodem.

Gdy w X wieku Arabowie podbili Sycylię, szarbet, zwany następnie sorbetem, zaczął zdobywać ogromną popularność w Italii, gdzie już wcześniej chętnie chłodzono napoje lodem. Z czasem Włosi doszli do mistrzostwa w przygotowywaniu owocowych sorbetów, które dawni medycy zalecali nawet chorym na malarię czy wysoką gorączkę.

Dziś sorbetami zajada się cały świat. W każdym sklepie bez trudu znajdziemy tego typu desery o rozmaitych smakach. Może jednak warto przygotować ten przysmak samodzielnie?

Ile kosztują BATONY MOCY Anny Lewandowskiej?

Co w nim siedzi

Kupując gotowy sorbet warto dokładnie przeczytać jego skład. Unikajmy produktów  o smaku owocowym, na etykiecie których nie znajdziemy… owoców. To niestety bardzo powszechne zjawisko, ponieważ truskawki czy maliny są często zastępowane znacznie tańszymi sztucznymi aromatami i barwnikami.

Na pierwszym miejscu listy składników znajdziemy zwykle wodę, cukier oraz syrop glukozowo-fruktozowy – syntetyczny słodzik otrzymywany z kukurydzy, przetworzonej na skrobię kukurydzianą, a później na syrop złożony z glukozy i fruktozy. Substancja nie ma żadnych wartości, natomiast może podwyższać poziom złego cholesterolu, powodować otyłość i zwiększać ryzyko cukrzycy.

Domowy lepszy

Dlatego lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie sorbetu w domu. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że otrzymamy przysmak nie tylko pyszny i orzeźwiający, ale także zdrowy i niskokaloryczny – owocowe składniki dostarczają mnóstwa witamin oraz bardzo małą dawkę kalorii – w 100 ml sorbetu, w zależności od zastosowanych produktów, znajdziemy zaledwie 70-90 kcal.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (1)
ocena
1/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 1)
2016-07-01 18:12:19

Ciekawe czy autorzy blogów wiedzą o chamskim podkradnięciu przypisów (w tym i wyświetleń bloga).

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1