Jak zrobić domową pizzę na sylwestra? (VIDEO)

Prosty przepis, który zawsze się udaje!
Jak zrobić domową pizzę na sylwestra? (VIDEO)
Fot. Unsplash
20.12.2017

Choć ojczyzną pizzy są Włochy, możliwe, że zajadali się nią już starożytni Grecy – u nich były to płaskie chlebki posmarowane oliwą, podane z czosnkiem i ziołami. Jednak to właśnie w Neapolu, po sprowadzeniu do Europy pomidorów, do pizzy zaczęto dodawać sos pomidorowy.

Pizza zdobyła nieprawdopodobną popularność na całym świecie. Uwielbiają ją również Polacy – badania wykazały nawet, że co drugi Polak jada pizzę przynajmniej raz w miesiącu, z kolei 12 proc. badanych nie wyobraża sobie tygodnia bez tego włoskiego przysmaku.

Za co cenimy pizzę?

Przede wszystkim za smak oraz możliwość skomponowania ulubionych składników. W wersji podstawowej pizza to płaski placek z wytrawnego ciasta (początkowo makaronowego, obecnie – drożdżowego). Ciasto smaruje się sosem pomidorowym i doprawia składnikami. W pizzie niezbędny jest dobry ser (najczęściej mozzarella) oraz zioła. Najpopularniejsza na świecie i bardzo lubiana przez Polaków jest margherita, czyli pizza z sosem pomidorowym i tartym serem, podawana bazylią – reprezentuje to narodowe barwy Włoch. Bardzo lubimy też capriciosę z szynką i pieczarkami.

Gorący trójkąt pizzy na chrupiącym cieście, z ciągnącym się serem i aromatycznymi dodatkami, to wymarzona przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi - na przykład w czasie domowego sylwestra! Jak ją wykonać krok po kroku? Dowiesz się tego z powyższego filmiku!

Przeczytaj także, jak zrobić pizzę, by była zdrowa!

Polecane wideo

Komentarze (3)
Ocena: 5 / 5
Ewelina (Ocena: 5) 20.02.2018 09:28
Uwielbiam pizzę, często robię ją w domu sama według przepisu mojej mamy, ale jak tylko jade odwiedzić znajomą do Warszawy, to nie potrafię sobie odmówić, żeby nie pójść na Złotą 65, to jest najlepsza pizza jaką jadłam, no może oprócz tej którą robię sama ;)
zobacz odpowiedzi (1)
gość (Ocena: 5) 20.12.2017 12:44
Ja zawsze robię po swojemu i wychodzi super. Na oko pół kg mąki (dobrej jakościowo nie najtańszej z marketu)1 i 1/2 opakowania suchych drozdzy spora łyżeczka soli odrobinę mniej cukru (zawsze na oko sypie), bardzo ciepła woda (nie mleko), ziołą prowansalskie oraz łyżka oliwy. Wszystko suche skladniki mieszamy, dolewamy wody żeby mąka wchłoneła też na oko, jak skladniki będą w miarę połaczone dodajemy oliwę i ugniartamy, potem odstawiamy w ciepłe miejsce - z tych składników zawsze mam 2 pizze wielkości blachy od piekarnika. Piekę w sredniej temp. około 12-15min. Caisto jest pyszne w środku miękkie a spód chrupiący. Wazne jest żeby na pizze dac sos i ser a dopiero pózniej inne składniki szczególnie jak dajemy pomidory na przykład.Ten przepis to kilka ładnych lat kombioniwania o zawsze coś było nie tak z ciastem, to jest idealne
odpowiedz

Polecane dla Ciebie