Choć ojczyzną pizzy są Włochy, możliwe, że zajadali się nią już starożytni Grecy – u nich były to płaskie chlebki posmarowane oliwą, podane z czosnkiem i ziołami. Jednak to właśnie w Neapolu, po sprowadzeniu do Europy pomidorów, do pizzy zaczęto dodawać sos pomidorowy.
Pizza zdobyła nieprawdopodobną popularność na całym świecie. Uwielbiają ją również Polacy – badania wykazały nawet, że co drugi Polak jada pizzę przynajmniej raz w miesiącu, z kolei 12 proc. badanych nie wyobraża sobie tygodnia bez tego włoskiego przysmaku.
Za co cenimy pizzę?
Przede wszystkim za smak oraz możliwość skomponowania ulubionych składników. W wersji podstawowej pizza to płaski placek z wytrawnego ciasta (początkowo makaronowego, obecnie – drożdżowego). Ciasto smaruje się sosem pomidorowym i doprawia składnikami. W pizzie niezbędny jest dobry ser (najczęściej mozzarella) oraz zioła. Najpopularniejsza na świecie i bardzo lubiana przez Polaków jest margherita, czyli pizza z sosem pomidorowym i tartym serem, podawana bazylią – reprezentuje to narodowe barwy Włoch. Bardzo lubimy też capriciosę z szynką i pieczarkami.
Gorący trójkąt pizzy na chrupiącym cieście, z ciągnącym się serem i aromatycznymi dodatkami, to wymarzona przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi - na przykład w czasie domowego sylwestra! Jak ją wykonać krok po kroku? Dowiesz się tego z powyższego filmiku!
Przeczytaj także, jak zrobić pizzę, by była zdrowa!