Każdy szanujący się Brytyjczyk potrafi przygotować prawdziwe angielskie śniadanie. Ty też możesz się tego nauczyć, żeby od czasu do czasu zrobić sobie przyjemność w niedzielny poranek albo uraczyć ucztą kogoś bliskiego - niekoniecznie jakiegoś przystojniaka.
Potrzebujesz: oleju, jajek, mleka, przypraw, masła, bekonu, kiełbaski, pomidora, fasolki, pieczarek.
Co robić i w jakiej kolejności?
Zdecyduj, czy wolisz zjeść jajko sadzone czy jajecznicę. Żeby zrobić jajko sadzone, rozgrzej na patelni olej, wbij jajko i podgrzewaj, aż się zetnie - żółtko powinno być płynne.
Żeby przygotować jajecznicę, wbij trzy jajka do miski, dodaj odrobinę mleka oraz przyprawy i wymieszaj to wszystko. Na patelni rozpuść masło i wlej swoją miksturę. Smaż powoli i na małym ogniu, mieszając.
Do jajecznej potrawy przygotuj bekon, kiełbaskę i pomidora na grillu. Ugotuj w garnku fasolkę z odrobiną masła oraz usmaż pieczarki.
Takie śniadanie jest co prawda tłuste i pełne cholesterolu, ale przy okazji bardzo smaczne, więc od czasu do czasu możesz sobie na nie pozwolić. Skoro wszyscy Brytyjczycy je kochają, coś w tym musi być :).