Masz mało czasu, żeby ugotować smaczny, pożywny obiad? Oto garść przepisów w sam raz na zapracowane popołudnie.
Wystarczy 15 minut, żeby przyrządzić poniższe potrawy. A do ich przygotowania nie są potrzebne żadne wyjątkowe umiejętności. Te przepisy przydadzą ci się, jeśli będziesz miała naprawdę mało czasu – albo zabraknie ci ochoty na ślęczenie przy garnkach. I nie zapominaj, że zawsze możesz zwerbować do pomocy resztę domowników. Czas przygotowania: nie więcej niż kwadrans!
Sałatka z kuskusem, papryką i soczystym kurczakiem
Składniki:
- pierś z kurczaka
- Fix Knorr Soczysty kurczak z patelni z papryką i rozmarynem
- kasza kuskus
- Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
- 2 papryki
- cebula czerwona1 szt.
- pęczek świeżej kolendry
- 1 cytryna
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 łyżka czarnego sezamu
Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.
2. Fix Knorr wymieszaj z olejem słonecznikowym i natrzyj mięso. Następnie przełóż je wraz z marynatą do torebek dołączonych do opakowania Fix Knorr.
3. Zamknij szczelnie torebki i smaż mięso na patelni około 10 minut, odwracając je co jakiś czas.
4. Kuskus przygotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Potem przełóż go do dużej miski. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do kaszy.
5. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem z pestek winogron i sokiem z cytryny. Dodaj kuskus i warzywa.
6. Usmażone piersi z kurczaka wyjmij ostrożnie z torebek. Następnie pokrój mięso w kostkę.
7. Połącz wszystkie składniki z sosem, mięsem i posiekaną kolendrą. Przełóż do mniejszych miseczek i podawaj posypane uprażonym sezamem. Jeśli nie dostaniesz czarnego sezamu, możesz go zastąpić jasnym.
Grillowane warzywa na kaszy kuskus
Składniki:
- ulubione warzywa (papryka, cukinia, szparagi)
- pomidorki koktajlowe
- cebula
- Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
- kostka rosołowa
- oliwa / ocet / przyprawy / świeża bazylia
- kuskus
Krok 1
Warzywa pokrój w plastry, skrop oliwą i octem, oprósz przyprawami i grilluj. Szparagi obierz i pokrój w mniejsze kawałki.
Krok 2
Kaszę wsyp do miski, zalej wrzącym bulionem i wymieszaj. Miskę zakryj folią spożywczą i pozostaw na kilka minut do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Po tym czasie odkryj i rozdrobnij kaszę widelcem.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną w ćwiartki cebulę, dodaj grillowane warzywa, szparagi oraz pomidorki.
Krok 4
Sos Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.
Krok 5
Na talerzach ułóż gorącą kaszę, po środku zrób wgłębienie i włóż do niego warzywa. Całość polej gotowym sosem Knorr i udekoruj listkami bazylii.
Cukinia z kuskusem i fetą
Składniki:
- kostka rosołowa
- cukinia
- cebula i czosnek
- rodzynki i orzechy
- szpinak
- kuskus
- natka pietruszki
- ser feta
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 220 st. C. Przekrój cukinię na pół i wydrąż środek. Z kostki rosołowej i 500 ml wody przygotuj bulion.
Krok 2
Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na margarynie wraz z czosnkiem. Dodaj rodzynki, orzechy i szpinak. Smaż chwilę.
Krok 3
Patelnię zdejmij z ognia, następnie wsyp kuskus, wlej połowę bulionu i przykryj – pozostaw do momentu, gdy kasza wchłonie płyn.
Krok 4
Ser pokrój w kostkę i wraz z posiekaną natką oraz kuminem wymieszaj z kuskusem. Cukinię napełnij przygotowaną kaszą i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Zapiekaj chwilę aż danie będzie ciepłe.
Omlet z… kubka
Składniki:
- 2-3 jajka
- Plaster szynki
- Łyżka salsy
- Łyżka rozdrobnionego sera
- Pieprz, sól
- Łyżka oliwy w sprayu
Sposób przygotowania:
Spryskaj wnętrze kubka oliwą, dodaj jajka. Roztrzep je widelcem i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj wszystko razem i podgrzewaj przez minutę w mikrofalówce. Wyjmij i rozdrobnij zawartość. Ponownie podgrzewaj przez minutę. Omlet jest gotowy! Możesz dodatkowo posypać go serem i przyprawami.