Latem częściej spotykamy się z przyjaciółmi, więcej czasu poświęcamy swojej rodzinie, chętniej zapraszamy gości. Ze względu na temperaturę preferujemy dania lekkie i szybkie w przygotowaniu. Na tegoroczny sezon eksperci Irvinga na letnie przyjęcie przygotowali specjalne menu, którego motywem przewodnim jest herbata. Wszystkie proponowane dania są smaczne, lekkie, świeże i łatwe w przygotowaniu, co daje gwarancję udanej zabawy.
Przystawka - Sałatka hawajska
Danie dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki: 1 sałata kolorowa, 1 sałata lodowa, 2 piersi z kurczaka, 200 ml jogurtu naturalnego, ½ mango, 1 pomarańcza, 2 kiwi, 1 papaja, 1 owoc szarona, 2 ząbki czosnku, ¼ pęczka świeżej mięty pieprzowej, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, 2 saszetki Herbaty Irving Tea Cocktails Owoce Tropikalne z nutą Mięty
W 150 ml gorącej wody zaparzyć herbatę. Ostudzić, połączyć z jogurtem, miętą i posiekanym czosnkiem. Tak powstały sos lekko schłodzić. Piersi kurczaka posypać przyprawą i upiec na grillu. Owoce pokroić w kostkę. Sałatę porwać na małe kawałki, dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, owoce. Całość połączyć z sosem.
Danie główne - Fileciki z indyka zapiekane w herbacianym mascarpone
Danie dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki: 600 g piersi z indyka, 250 g serka mascarpone, ½ cebuli, 1 ząbek czosnku, olej, sól, pieprz kolorowy, 1 łyżeczka Herbaty czarnej liściastej Irving Daily Superior
Pierś indyka pokroić na fileciki, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na oleju. Mascarpone wymieszać z herbatą, cebulą pokrojoną w kostkę, posiekanym czosnkiem. Na indyka ułożyć ser, zapiekać na złoty kolor w piekarniku 10 min. w
temp 180 C.
Deser - Bomba herbaciana
Danie dla 4 osób
Czas przygotowania: 5 minut + mrożenie
Składniki: 50 g cukru, torebka cukru waniliowego 2 żółtka, 400 ml śmietany kremówki, 10 biszkoptów, koniak lub brandy, 3 saszetki - piramidki Herbaty czarnej Irving Oriental Gardens z płatkami róży i bławatka
Herbatę zaparzyć w 250 ml wrzątku. Cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć na masę, dodać schłodzoną herbatę. Śmietanę ubić na sztywno, połowę zmieszać z masą herbaciano - jajeczną. Biszkopty skropić koniakiem i wyłożyć nimi formę do lodów. Krem przełożyć do formy i wstawić do zamrażalnika. Wyjąć z formy i podawać ze ubitą
śmietaną.
Napój - Herbata mrożona owocowa
Porcja dla 8 osób
Czas przygotowania: 5minut + mrożenie
Składniki: 4 saszetki Herbaty Irving z kawałkami owoców (do wyboru Cytrynowy Gaj, Malinowa Polana, Porzeczkowy Ogród, Owocowy Las ), cukier do smaku, plastry pomarańczy, cytryny lub limonki dla ozdoby.
Herbatę zaparzyć w 1 litrze wody, słodzić gdy konieczne. Wstawić herbatę na dwie godziny do zamrażarki. Dobrze schłodzoną przelać do szklanek, wrzucić kilka kostek lodu. Dekorować plasterkami pomarańczy, cytryny lub limonki.
Zobacz także:
Przepisy kulinarne: Pomidory na trzy sposoby
Pomidory najlepiej smakują latem. Można je jeść w wersji solo, ale prawdziwą ucztą dla podniebienia staną się dopiero w połączeniu z innymi składnikami.
Upalne, letnie dni nie sprzyjają długiemu przesiadywaniu w kuchni ani tym bardziej gotowaniu wymyślnych potraw. Szkoda na to czasu! Najlepsze na taką pogodę są lekkie dania kuchni śródziemnomorskiej.