Prawidłowo przechowywane jedzenie wolniej się psuje i lepiej smakuje. Co najważniejsze,nie rozwijają się na nim szkodliwe dla zdrowia bakterie oraz mikroorganizmy. Poniżej schemat, który pomoże uporządkować twoją lodówkę i zapewni ci najwyższą jakość przygotowywanych potraw!
GÓRNA PÓŁKA - Najwyżej trzymaj wodę, soki i napoje, przetwory oraz dżemy i powidła.
ŚRODKOWA PÓŁKA - Tu układaj sery, wędlinę (w woskowanym papierze), mleko, kefiry, jogurt, twarożki, ciasta oraz masło w ciemnym pojemniku (inaczej zjełczeje pod wpływem ostrego światła). Na tym poziomie przechowuj również garnki z gotowymi domowymi potrawami.
DOLNA PÓŁKA - Tuż nad szufladami, gdzie jest najzimniej, bez obaw możesz przechowywać mięso oraz ryby.
DRZWI - To idealne miejsce na olej, dżemy, przetwory, przyprawy, soki w kartonach, sosy wbutelkach oraz jajka.
SZUFLADY - Zmieszczą się w nich warzywa i owoce. To również doskonały schowek na twarde sery w pojemnikach, które smakowicie tu dojrzeją.
Triki i pułapki:
1. Kup specjalny odświeżacz do lodówki, który zneutralizuje przykry zapach sera, mięsa czy ryb. Dla lepszej skuteczności umieść go na półce drzwi.
2. Produkty o szczególnie nieprzyjemnym zapachu (np. czosnek) trzymaj w oddzielnych, zamykanych pudełkach.
3. Garnki i naczynia, w których przechowujesz gotowe obiady, zamykaj przy pomocy pokrywki.
4. Zawsze upewnij się, że drzwi od lodówki są szczelnie zamknięte, a latem zwiększ temperaturę chłodzenia.
5. Nie pakuj jedzenia w plastikową folię, ponieważ nie przepuszcza powietrza i pary wodnej, przyspieszając rozwijanie się pleśni.
6. Jeśli chcesz zaoszczędzić miejsca w lodówce, zaopatrz ją w specjalne maty do układania butelek. Równocześnie pamiętaj, że aby zapewnić swobodny przepływ powietrza we wnętrzu lodówki, nie należy jej przeładowywać.
7. Niektóre zielone warzywa – szczególnie szpinak, sałatę i szczypiorek – należy owinąć mokrym papierem, który zapobiegnie ich wysychaniu.
Pamiętaj, że sałaty nie można przechowywać w foliowych workach. Bez dostępu powietrza azotany na młodych liściach sałaty mogą zmienić się w groźne dla zdrowia azotyny.
Nina Drzewiecki
Zobacz także:
Składa się z lodówki, dwupalnikowej kuchenki, zlewu z baterią oraz trzech szuflad. Coś dlasingli, którzy nie lubią gotować, a na kuchnię wolą… popatrzeć!
Co powinno znaleźć się w każdej lodówce?
Dowiedz się, co niedrogiego powinnaś zawsze mieć w lodówce, aby nigdy nie zaskoczyła cięniespodziewana wizyta znajomych!