Owsianka, kanapki, zapiekanki… Z pewnością na co dzień sięgasz po potrawy tego typu, jednak raz na jakiś czas warto skusić się na coś bardziej wykwintnego. Na przykład na… mule. Można z nich przyrządzić wiele smakowitych dań, które zachwycą nie tylko ciebie, ale również twoich gości!
Inna nazwa muli to omułki. Są to słodko- i słonowodne mięczaki, charakteryzujące się owalną skorupką i mięsistym wnętrzem. Nie wszystkie można jednak jeść. Obecnie przyrządzanych jest jedynie 17 gatunków muli – i to one mają najwspanialsze walory smakowe.
Omułki nie są kulinarnym wymysłem XXI wieku. Spożywano je już w czasie II wojny światowej jako zamiennik mięsa, którego wówczas brakowało. Francuzi uwielbiają jeść je w wersji pieczonej, Holendrzy z kolei łączą je z frytkami. Włosi natomiast przyrządzają z nich dania makaronowe.
Mięso muli stosunkowo szybko ulega zepsuciu, a zatem należy je spożywać jak najszybciej. Najsmaczniejsze są te świeże – upewnij się jednak, czy mają zamknięte skorupki. W przeciwnym wypadku nie wolno ich jeść.
Jeżeli obawiasz się, że zakupione przez ciebie omułki będą nieświeże, zdecyduj się na mule mrożone. Mają co prawda nieco gorszy smak, ale ich zaletą jest to, że nie będziesz musiała ich oczyszczać. Mule bez problemu kupisz w dużych, znanych delikatesach.
Fot. Thinkstock
Zanim zaczniesz przyrządzać potrawę z omułków, umyj je pod zimną, bieżącą wodą i wyrzuć te, które mają otwarte skorupki. Dusząc je na patelni, nie zapomnij o tym, by od czasu do czasu nią potrząsnąć – mule łatwo mogą bowiem przylgnąć do jej dna.
Kiedy mule znajdą się już na twoim talerzu, nie będziesz potrzebowała widelca czy łyżki. Te owoce morza doskonale je się połową muszli – idealnie nadaje się ona bowiem do wydobywania mięsa. Ciekawostka: Mule są afrodyzjakiem. Przyrządź je na kolację z ukochanym, a zobaczysz, co się wydarzy! ;)
Jeśli mule nie są Twoim ulubionym przysmakiem, tutaj znajdziesz inne przepisy:
6 przepisów na pyszny obiad dla Twojego mężczyzny. Będzie wniebowzięty!
Fot. Thinkstock
Jednym z najpopularniejszych dań z omułków są mule duszone w białym winie. Do przyrządzenia potrawy będziesz potrzebowała:
- oliwy z oliwek
- natki pietruszki
- soli, pieprzu, świeżego oregano i bazylii
- 2 ząbków czosnku i 2 cebul
- 1 kg muli
- szklanki białego wina
Na patelni podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj umyte mule i wlej szklankę białego wina. Duś wszystko pod przykryciem przez około 9-10 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Następnie dorzuć świeże oregano i bazylię. Oprósz danie solą i pieprzem, posyp natką pietruszki. Gotowe!
Zobacz także: Najlepsze jedzenie dla twoich włosów, skóry i paznokci: orzechy, owoce, ryby...
Fot. Thinkstock
Drugi popularny przepis na mule to omułki z makaronem w pikantnym sosie pomidorowym.
Składniki:
- 200 g muli
- makaron
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku, 2 cebule szalotki
- 1 puszka pomidorów bez skórki (wraz z sosem pomidorowym)
- 1 papryczka chilli
- natka pietruszki
- sól i pieprz, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka chilli
Makaron ugotuj w osolonej wodzie i odcedź go. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj puszkę pomidorów, przyprawy i papryczkę chilli. Kiedy sos się zagęści, dodaj do niego ugotowany makaron.
W osobnym rondelku podgrzej odrobinę wody (5 łyżek) i wrzuć do środka mule. Zaczekaj 4-5 minut, aż się otworzą. Zamknięte wyrzuć do kosza, a pozostałe dorzuć po odsączeniu do makaronu w sosie pomidorowym. Dosyp natkę pietruszki i wcinaj! (Źródło: kwestia smaku.com)
Smacznego!