Gotowanie na parze: Jak wyczarować zdrowe pyszności na rodzinny obiad? (PRZEPISY)

Gotowanie na parze to najzdrowsza metoda przygotowywania potraw.
Gotowanie na parze: Jak wyczarować zdrowe pyszności na rodzinny obiad? (PRZEPISY)
12.05.2012

Koniec smażenia na tłuszczu czy gotowania we wrzątku, które pozbawia warzyw witamin. Potrawy przygotowywane na parze mają lepszy smak oraz wygląd – i nie wymagają nadmiernego przyprawiania. Można zrezygnować nawet z soli. Warzywa przygotowane w ten sposób są pełniejsze w smaku, pozostają jędrne, chrupkie, nie są wysuszone i nie nasiąkają wodą. Gotując na parze, pamiętaj, że produkty nie mogą stykać się z wodą i należy włożyć je do koszyczka, dopiero gdy woda się zagotuje i wydzieli się para. Pamiętaj, by zmniejszyć siłę ognia; woda nie może się zbyt gwałtownie gotować. Naczynie musi być szczelnie zakryte.

Warzywa zapiekane z parmezanem

Składniki: dowolne warzywa, np., ziemniaki, kalafior, brokuły, marchewka, burak, seler, kalarepka, cukinia, bakłażan, cebula, szparagi, świeżo starty parmezan lub ulubiony żółty ser, oliwa z oliwek, sól

Wykonanie: warzywa obrać, pokroić na mniejsze części i ugotować na parze (do wody dodać sól) na półtwardo – ziemniaki trzeba gotować przez 15-20 minut i w czasie ich gotowania dorzucać kolejne warzywa: marchewkę, seler, kalarepkę, cebulę, kalafiora, brokuły, a na końcu szparagi, którym wystarczą trzy minuty gotowania. W tym czasie przygotować szerokie naczynie żaroodporne i nalać na dno dwie łyżki oliwy. Rozłożyć w naczyniu warzywa, posypać je startym parmezanem. Zapiekać przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni, aż warzywa i ser się przyrumienią.

Warzywa

Indyk w ziołach

Składniki: podudzie indyka lub inna część (ok. 80 dag), 2 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, szałwia, majeranek, rozmaryn, cytryna

Wykonanie: w dolny garnek do gotowania na parze wlać wodę i ją zagotować. Umyć mięso i zdjąć z niego skórkę, solidnie natrzeć wszystkimi przyprawami, zwłaszcza czosnkiem i szałwią. Garnek w dziurki wyścielić metalową, srebrną folią spożywczą i ułożyć na niej mięso. Gotować pod przykryciem przez około 30-45 minut. Polać oliwą i sokiem z cytryny. Mięso najlepiej smakuje z burakami.

Faszerowana papryka

Składniki: 2 papryki, 25 dag mielonej łopatki wieprzowej, szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, mała cebula, jajko, sól, pieprz

Wykonanie: papryki przekroić na 3/4 wysokości, wydrążyć gniazda nasienne. Cebulę drobno posiekać, można zeszklić na maśle. Wymieszać mięso, kaszę, cebulę i jajko, doprawić solą i pieprzem. Można dodać trochę papryki pokrojonej w kostkę. Farszem wypełnić papryki, przykryć górną częścią. Gotować na parze przez około 20 minut. Podawać z ryżem lub kaszą.

Julia Wysocka

Zobacz także:

Ziemniaki – tuczące czy uzdrawiające?

Czy naprawdę są wrogiem szczupłej sylwetki?

Przepis na udanego grilla – do dzieła!

Sezon grillowy rozpoczęty!

Warzywa

Morska ryba na parze

Składniki: ryba morska – najlepiej filet z mintaja, dorsza czy innej ryby: 1,20 kg, przyprawy do ryb, korzeń chrzanu, jogurt naturalny, warzywa typu pomidory, ogórki, papryka

Wykonanie: rybę rozmrozić, opłukać w strumieniu zimnej wody, pokroić na kawałki i włożyć do naczynia do gotowania na parze. Posypać przyprawami do ryb i ugotować na parze przez około 15 minut, do uzyskania odpowiedniej miękkości ryby. Po ugotowaniu rybę wyjąć, ułożyć na talerzach, oddzielnie podać sos chrzanowy wykonany z tartego chrzanu oraz jogurtu naturalnego. Dodatkowo na talerze nałożyć surówki z pomidorów, ogórków lub/i papryki.

Brokuły w sosie musztardowym

Składniki: ok. 25 dag brokułów, 4 plastry chudej szynki lub polędwicy drobiowej, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki musztardy, sól i pieprz do smaku

Wykonanie: brokuły umyć, podzielić na różyczki, wrzucić do garnka do gotowania na parze, posolić. Można także ugotować w parowarze. Wędlinę pokroić w cienkie paski. Jogurt naturalny wymieszać z musztardą, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Na ciepłe brokuły wyłożyć paski wędliny, polać sosem. Gotowe.

Warzywa

Kurczak z pesto

Składniki: (marynata) – 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku, łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego, mięso – dwie podwójne piersi z kurczaka, zielone pesto, groszek cukrowy, sól, pieprz,

Wykonanie: mięso pokroić na mniejsze kawałki. Zrobić marynatę i polać nią mięso. Włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. Ułożyć mięso w garnku na parze lub w parowarze i gotować przez około 15-20 min, w zależności od wielkości kawałków. Można dodać jeszcze sól i pieprz do smaku. Podawać z pesto oraz groszkiem cukrowym lub zwykłym groszkiem również ugotowanym na parze.

Jajecznica na parze

Składniki: dwa jajka, dwie płaskie łyżeczki masła, łyżka mleka, łyżeczka posiekanego szczypiorku

Wykonanie: jajko sparzyć wrzątkiem (przez minutę). Zagotować wodę w garnku i umieścić na nim talerzyk z masłem, wbić na niego jajko i dodać mleko, mieszać jajecznicę aż do ścięcia się białka, na koniec posypać szczypiorkiem. Można podać z pokruszonym ciemnym chlebkiem.

Polecane wideo

Komentarze (10)
Ocena: 5 / 5
Ola (Ocena: 5) 17.01.2013 12:30
Jeszcze jakiś czas temu żywiłam się pizzami :) i nie muszę chyba mówić jak wyglądałam, kompletna zmiana żywienia okazała się przełomem w moim życiu, od roku gotuje wyłącznie na wolnowarze Crock-Pot i schudłam 10 kg. Moje koleżanki z podziwem mi kibicowały i z czasem również nabyły to urządzenie. Polecam każdemu!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 20.07.2012 09:23
monster beats headphones beats by dr dre beats by dr dre beats by dr dre
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 14.05.2012 14:00
Indyk w ziołach albo kurczak w pesto - omomomom! Ja przed tamtymi wakacjami postanowiłam radykalnie zmienić moje podejście do jedzenie i gotowania i zrezygnować z niezdrowych, przetworzonych rzeczy. Nie powiem, że było łatwo, bo nie było, ale po miesiącu przyzwyczaiłam się do nowego trybu życia. Jakieś trzy - cztery miesiące temu zamówiłam ze stylowazastawa.pl szybkowar Beem i wszystkim, którzy cenią sobie zdrowe odżywianie, mogę go szczerze polecić. Potrawy są dużo zdrowsze i ekstremalnie pyszne, ale mnie cieszy również czas spędzony przy garach, który skraca się o jakąś połowę (jak nie więcej). Teraz planuję zakupić papier do gotowania na parze i spróbować namówić ukochanego do zerwania z niezdrowymi nałogami (notoryczny palacz, popijacz piwa i zjadacz czipsów).
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.05.2012 22:30
Uwielbiam ryby i warzywa na parze :) Odkąd zaczęłam się zdrowo odżywiać schudłam 5kg :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.05.2012 10:30
Ryba na parze jest dobra, ale trzeba się przyzwyczaić do tego smaku, bo z pewnością nie smakuje tak jak smażona. Ale jak dodasz zioła, trochę soli, do tego warzywa, mniam. :)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie