Frytki ze szparagów z parmezanem, które pokochasz od pierwszego kęsa (prosty PRZEPIS)

10 Maja 2018

Są pyszne, chrupiące i na długo pozostają w pamięci. Frytki ze szparagów to przepis, który powinnaś KONIECZNIE wypróbować tej wiosny!

frytki ze szparagów

Dacie wiarę, że szparagi to jedne z najstarszych roślin na świecie?! Są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe - mają silne działanie moczopędne, uspokajające i przeciwbólowe. Szparagi są także źródłem wielu cennych witamin (m.in. C, E, B1, B2), zawierają sporo kwasu foliowego, ale co najważniejsze: w 100 gramach tej zielonej rośliny znajdziemy jedynie 20 kalorii! Dziś mamy dla Ciebie prosty i oryginalny przepis na szparagowe frytki z dodatkiem parmezanu, które zrobisz w 10 minut. To co, zabieramy się do roboty?

FRYTKI ZE SZPARAGÓW Z PARMEZANEM

Składniki:

- 450 g szparagów (usuń zdrewniałe końce)
- 1/2 szklanki mąki,
- sól i pieprz 
- 2 jajka 
- 3/4 szklanki bułki tartej 
- 1/4 szklanki tartego parmezanu 

Sposób przygotowania: 
Wymieszaj bułkę tartą z parmezanem, solą i pieprzem. Pokryj szparagi mąką i zanurz w jajku, a następnie obtocz w przygotowanej wcześniej mieszance z bułki tartej i parmezanu. Całość umieśc na blasze i włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piecz przez około 10 minut, do momentu, gdy szparagi nabiorą pięknego, złocistego koloru. Całość możesz podać z sosem jogurtowym z dodatkiem koperku i czosnku. Gotowe!


fot. therecipecritic.com

ZOBACZ TAKŻE: Jak otworzyć butelkę wina bez korkociągu? 6 niezawodnych sposobów, które MUSISZ znać

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (3)
ocena
3.7/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 1)
2018-05-11 18:31:00

Chwila, surowe szparagi do piekarnika? Na 10 min? To nieco za malo. Szparagi powinno sie gotowac.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2018-05-11 20:10:57

nie trzeba gotować ale 10 minut to stanowczo za mało. sama robię podobne, szparagi, posypane grubo parmezanem, pieprsz, sporo oliwki. potrzebują spokojnie 20/25 minut a w zależności od piekarnika nawet 30

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2018-05-10 20:56:37

ale bym takie zjadła!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1