Dacie wiarę, że szparagi to jedne z najstarszych roślin na świecie?! Są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe - mają silne działanie moczopędne, uspokajające i przeciwbólowe. Szparagi są także źródłem wielu cennych witamin (m.in. C, E, B1, B2), zawierają sporo kwasu foliowego, ale co najważniejsze: w 100 gramach tej zielonej rośliny znajdziemy jedynie 20 kalorii! Dziś mamy dla Ciebie prosty i oryginalny przepis na szparagowe frytki z dodatkiem parmezanu, które zrobisz w 10 minut. To co, zabieramy się do roboty?
FRYTKI ZE SZPARAGÓW Z PARMEZANEM
Składniki:
- 450 g szparagów (usuń zdrewniałe końce)
- 1/2 szklanki mąki,
- sól i pieprz
- 2 jajka
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
Wymieszaj bułkę tartą z parmezanem, solą i pieprzem. Pokryj szparagi mąką i zanurz w jajku, a następnie obtocz w przygotowanej wcześniej mieszance z bułki tartej i parmezanu. Całość umieśc na blasze i włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piecz przez około 10 minut, do momentu, gdy szparagi nabiorą pięknego, złocistego koloru. Całość możesz podać z sosem jogurtowym z dodatkiem koperku i czosnku. Gotowe!
fot. therecipecritic.com
ZOBACZ TAKŻE: Jak otworzyć butelkę wina bez korkociągu? 6 niezawodnych sposobów, które MUSISZ znać