Jeśli chcesz Dzień św. Walentego spędzić ze swoim ukochanym w domu, uracz go prawdziwą ucztą dla zmysłów! W naszym kulinarnym przewodniku znajdziesz inspirujące pomysły na walentynkowe drinki, sałatki, desery oraz gorące dania.
Walentynkowe drinki
Niezbędnym elementem romantycznej kolacji przy świecach będą wykwintne drinki. Nie tylko świetnie smakują, ale przede wszystkim są doskonałymi afrodyzjakami!
Truskawkowa Walentynka
Składniki:
50 ml Disaronno Amaretto
50 ml białego rumu
kilka zmiksowanych truskawek
50 ml kremówki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wlać do blendera. Następnie dodać rozdrobnione kostki lodu i wszystko wymieszać. Przelać do kieliszka i udekorować truskawkami.
Mięta w czerwieni
Składniki:
40 ml wódki Żołądkowej Gorzkiej z miętą
pół świeżej limonki (podzielonej na 6 cząstek)
5 listków świeżej mięty pieprzowej
120 ml soku żurawinowego
lód
Przygotowanie:
Rozgnieć w wysokiej szklance listki mięty i wrzuć 6 cząstek limonki. Dodaj kruszony lód. Wlej do shakera wódkę i sok żurawinowy. Wymieszaj i przelej zawartość do szklanki. Udekoruj liściem mięty.
Walentynkowe dania na gorąco
Jeśli nie masz czasu na długie gotowanie lub nie lubisz krzątać się w kuchni – lasagne i tortilla będą dla ciebie idealnym rozwiązaniem. Nie wymagają skomplikowanych składników, są proste w przygotowaniu, a smakują naprawdę wyśmienicie!
Lasagne
Składniki:
500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 cebula
1 marchewka
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki oliwy
puszka pomidorów bez skórki
1 koncentrat pomidorowy
2 łyżeczki suszonej bazylii
przyprawy: sól, pieprz
1 opakowanie makaronu lasagne
sos beszamelowy:
2 łyżki mąki zasmażyć na 2 łyżkach masła. Dodać dwie szklanki mleka i szybko rozmieszać, żeby nie utworzyły się grudki. Gdy zgęstnieje dodać garść parmezanu.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać, marchew zetrzeć na tarce. Wszystko podsmażyć na patelni. Potem dodać mięso i dalej smażyć na małym ogniu.
Dodać pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut.
Blaszkę posmarować oliwą i wyłożyć płaty lasagne. Na to wyłożyć część zawartości patelni i polać wszystko sosem beszamelowym. Czynność powtórzyć kilkakrotnie, aż otrzymasz kopiec lasagne. Na szczycie powinien być sos beszamelowy, posypany startym żółtym serem.
Danie włóż do piekarnika na 40 minut (temperatura: 200 stopni).
Tortilla dla dwojga
Składniki:
paczka gotowych tortilli lub upieczonych wcześniej cienkich naleśników
kapusta pekińska
1 pomidor
1 papryka czerwona, 1 zielona i 1 żółta
cebula
szczypiorek
sos: jogurt naturalny, pieprz, sól
Przygotowanie:
Pomidor sparz we wrzącej wodzie, następnie zanurz go na moment w zimnej. Zdejmij z niego skórkę i wyjmij gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa drobno posiekaj i wymieszaj w misce wraz z sosem.
W mikrofalówce lub piekarniku podgrzej placki tortilli. Następnie nałóż na nie warzywny farsz i zawiń wszystko w rulonik. Przewiąż go świeżym lub sparzonym we wrzątku szczypiorkiem.
Rozkosz dla podniebienia
Idealnym zwieńczeniem kulinarnej uczty będzie słodki deser, który pobudzi wasze zmysły.
Tiramisu
Składniki:
30 dag podłużnych biszkoptów
50 dag serka mascarpone
4 jajka
4-5 łyżek cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml alkoholu np. amaretto
2 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie:
Do miseczki wsypujemy kawę i zalewamy wrzątkiem. Całość mieszamy razem z alkoholem i zostawiamy do wystygnięcia.
Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek wsypujemy 3/4 przygotowanego cukru i ucieramy na kogel-mogel. Do jednolitej masy dodajemy serek mascaropone i mieszamy - najpierw łyżką - później mikserem.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Gdy zesztywnieje wsypujemy pozostały cukier i kontynuujemy ubijanie przez 2 minuty. Ubite białka łączymy z kremem w jednolitą całość.
Na blasze układamy biszkopty, które uprzednio zanurzamy w naparze z kawy i alkoholu. Uważamy, aby biszkopty nie zmiękły zupełnie, ale nie mogą też pozostać twarde (w lodówce jeszcze zetną się z masą). Na pierwszą warstwę wykładamy połowę naszego kremu i posypujemy kakao.
Teraz układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, nakładamy pozostały krem i wkładamy na 5-6 godzin do lodówki. Całość posypujemy kakao tuż przed podaniem.
Słodka wiśnia w czekoladzie
Składniki:
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jaj
150 g masła
150 g cukru
100g gorzkiej czekolady
aromat waniliowy
słoiczek wiśni lub 300g mrożonych wiśni bez pestek
mały kieliszek wiśniówki
400g śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka żelatyny
polewa: 2 łyżki margaryny, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao, 2-3 łyżki mleka (wszystkie składniki włożyć do rondelka i wstawić na ogień. Cały czas delikatnie mieszać do rozpuszczenia)
Przygotowanie:
Ciasto: Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj kolejno żółtka, miksując po każdym dodanym. Na parze roztop tabliczkę czekolady, wystudź. Wymieszaj z masą z żółtek, aromatem oraz przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Delikatnie połącz z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto wyłóż do formy 24 cm i piecz w temp. 180 stopni, 45 min. Ostudzone ciasto przekrój na pół. Krążki ciasta nasącz wiśniówką.
Wiśnie podgrzej z 1/4 szklanki gorącej wody i łyżką cukru. Gotuj przez kilka minut na małym ogniu, odcedź i wystudź. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, wymieszaj z żelatyną (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody).
Krążki tortu przełóż wiśniami i cienką warstwą bitej śmietany (możesz zostawić dwie łyżki do dekoracji). Udekoruj bitą śmietaną i masą czekoladową.
Muffinki prosto z serca
Składniki:
1 ¾ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
2 łyżki stołowe kakao
¾ szklanki cukru pudru
¾ szklanki czekoladowych groszków
1 szklanka mleka
⅓ szklanki plus 2 łyżeczki oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
foremki do muffinek
Do dekoracji: masa czekoladowa, bita śmietana, groszki w kształcie serduszek
Przygotowanie:
Ustaw piekarnik na ok. 205°C. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i ¾ szklanki czekoladowych groszków włóż do dużej miski. Wszystkie płynne składniki wymieszaj w osobnej miseczce. Połącz mokre i suche składniki razem. Pamiętaj, aby nie wymieszać ciasta zbyt dokładnie, ponieważ nie wyrośnie. Następnie wypełnij masą foremki. Piecz ok. 20 min.
Walentynkowe lody
Składniki:
ulubione lody
ciastka lub pierniki w kształcie serca
Przygotowanie:
Gotowe lody włóż pomiędzy dwa kruche czekoladowe ciasteczka w kształcie serca. Możesz też użyć do tego celu serca z piernika.
Czekoladowe fondue z owocami
Składniki:
3 tabliczki ulubionej czekolady
mleko
owoce
Przygotowanie:
Najpierw dokładnie oczyść i osusz owoce, potem pokrój je na mniejsze części. Następnie rozpuść w rondelku trzy tabliczki czekolady, dodając do nich trochę mleka. Kiedy roztopią się na płynną masę, zanurzaj owoce kolejno w słodkiej masie i odkładaj na papier śniadaniowy. Kiedy czekolada zaschnie, ułóż owoce na eleganckiej tacy.
Walentynkowa przystawka
Jako przystawka na romantyczny wieczór świetnie sprawdzi się prosta i smaczna sałatka. Jest łatwa w przygotowaniu, a jej kolorowe składniki będą się ładnie komponować na stole.
Oliwki z fetą i pomidorami
Składniki:
200g fety (może być już gotowa, pokrojona w kostkę)
10-12 pomidorków koktajlowych
ok. 20 oliwek zielonych
oliwa z oliwek
suszone oregano
szczypiorek
Przygotowanie:
Jeśli feta jest w jednym kawałku, pokrój ją na mniejsze kosteczki. Oliwki przekrój na pół Zmieszaj fetę i oliwki z pomidorkami koktajlowymi. Oliwę z oliwek wymieszaj z 1/4 łyżeczki suszonego oregano. Polej nią wszystkie składniki sałatki. Posyp całość posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!