Jeśli dbasz o sylwetkę, pewnie z daleka trzymasz się od czekoladek, lukrowanych przekąsek i słodkich lizaków. I słusznie. Od czasu do czasu warto jednak zrobić sobie przerwę od diety i przygotować w domu słodkości, które zaskoczą wszystkich oryginalnym wyglądem i – przede wszystkim – kuszącym smakiem. Skrzyknij przyjaciółki i do dzieła!
Pralinki z serka mascarpone
Składniki: 125 g ciemnej czekolady 70 proc., 125 g serka mascarpone, (do obtoczenia) – tabliczka ciemnej czekolady (roztopionej), łyżka mocnej zaparzonej kawy espresso
Wykonanie: serek mascarpone wyjąć z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową. Następnie czekoladę połamać na kostki i włożyć do rondelka z grubym dnem. Ustawić na maleńkim ogniu i cały czas delikatnie mieszając, roztopić czekoladę. Odstawić. Serek miksować przez około 4-5 minut, aż zrobi się puszysty. Dodać do serka roztopioną czekoladę (koniecznie lekko ciepłą, ale nie gorącą) i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać ostudzoną (ciepłą) kawę. Wymieszać. Masę wstawić do lodówki na godzinę. Zastygłą masę czekoladową wyjąć i uformować z niej kulki. Ułożyć na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i znowu wstawić do lodówki. W międzyczasie ostrożnie roztopić czekoladę na obtoczenie pralinek (powinna być dość ciepła, lecz nie gorąca). Maczać okrągłe pralinki w czekoladzie i układać na czystej tacy lub talerzu. Podawać po zastygnięciu czekolady. Przechowywać w lodówce.
Czekoladowe trufle
Składniki: 20 dag gorzkiej czekolady, 200 ml śmietanki kremówki 36 proc., 4 łyżki masła, 6 łyżek brązowego cukru, cukier puder, pistacje i kakao do obtoczenia
Wykonanie: czekoladę połamać na kostki, włożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Następnie ubić śmietankę z cukrem na sztywną pianę, zagotować i wlać stopniowo do rozpuszczonej czekolady, cały czas ubijając. Kiedy śmietanka połączy się z czekoladą, dodać po kawałku masło, wciąż miksując. Schłodzić w lodówce. Z zastygłej masy szybko uformować kulki i obtoczyć je w cukrze pudrze, pokruszonych pistacjach i w kakao.
Lizaki karmelowe
Składniki: 25 dag cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki wody, patyczki
Wykonanie: do rondelka wsypać cukier, dodać dwie łyżki wody i zrobić karmel: poczekać, aż zacznie bulgotać i zmieniać kolor na złoty. Wtedy zacząć mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Na końcu dodać kilka kropli soku z cytryny (dzięki cytrynie karmel nie będzie aż atak słodki, trzeba tylko uważać z ilością soku, żeby nie wycisnąć od razu całej cytryny do karmelu). Zamieszać, zdjąć z ognia i wylać duże krople karmelu na arkusz papieru do pieczenia lub na pergamin. Do każdej z nich włożyć długie patyczki i odstawić lizaki do ostygnięcia.
Pralinki marcepanowe
Składniki: 50 dag marcepanu, 15 dag migdałów (bez skórki), 10 dag orzechów włoskich, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, płatki migdałowe – do dekoracji
Wykonanie: utrzeć mikserem marcepan, migdały i orzechy włoskie. Z tak powstałej masy uformować kulki. Rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej (włożyć miseczkę z czekoladą do garnka z gotującą się wodą). Wbić wykałaczki w kulki i obtoczyć w czekoladzie. Udekorować płatkami migdałowymi.
Lizaki z syropem kukurydzianym
Składniki: 1 szklanka (20 dag) cukru, 1/3 szklanki jasnego syropu kukurydzianego, 1/3 szklanki wody, 1-2 krople naturalnego olejku/ekstraktu o dowolnym smaku (cynamon, cytryna, wanilia), kilka kropel barwnika, patyczki
Wykonanie: posmarować olejem blachę do pieczenia (można także użyć maty teflonowej, której nie trzeba jej smarować). W rondelku o grubym dnie wymieszać cukier, syrop i wodę, postawić na średnim ogniu i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Przykryć i gotować przez około trzy minuty. Zdjąć przykrywkę, przyczepić termometr do ścianek rondla i zwiększyć ogień – gotować, mieszając od czasu do czasu, aż syrop osiągnie temperaturę 143 stopni. Wtedy zdjąć z ognia i natychmiast ostudzić, wkładając dno do większego naczynia z zimną wodą. Postawić na blacie, dodać aromat i barwnik, szybko wymieszać i formować małe kółka na blasze. Wcisnąć patyczki, przykryć kropelką syropu i odstawić do zakrzepnięcia.
Czekoladki bakaliowe
Składniki: 2 tabliczki czekolady, po łyżce posiekanych orzechów laskowych, włoskich i arachidowych i migdałów, po pół łyżki wiórków kokosowych i rodzynek, 1-2 łyżki śmietany kremówki
Wykonanie: wszystkie bakalie razem zmieszać. Czekoladę roztopić – najlepiej połamać ją na kawałki, włożyć do niewielkiego garnka, a ten wstawić do większego rondla z gorącą wodą i podgrzewać tak długo, aż się stopi, czyli po prostu w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę szybko wymieszać z bakaliami i śmietaną. Tak przygotowaną masą napełnić foremki do robienia kostek lodu, mogą mieć różne kształty. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia lub gdy ostygnie, wstawić do lodówki. Czekoladki powinny być gotowe po godzinie. Wtedy wyjąć je z foremek, na moment zanurzając je w gorącej wodzie.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Jak dostać pracę degustatora czekolady?
Może byłaby to twoja wymarzona praca?
Już wiemy, dlatego nie możemy się oprzeć czekoladzie.