Świeżo upieczone bułeczki, chrupiący chlebek, delikatne rogaliki… Może i nie są najlepszym pomysłem na dietę, ale kto by się im oparł? Tym razem mamy dla ciebie ciekawą propozycję: poczęstuj swoich domowników pieczywem zrobionym w domu. Smacznego!
Składniki: 140 dag mąki pszennej, 30 dag mąki żytniej, 5 dag drożdży, 3 łyżki oleju, około dwie szklanki wody, 5 dag rodzynków, tłuszcz, sól
Wykonanie: mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią, przesiać do miski, dodać roztarte drożdże z olejem i wodą, zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Ponownie wyrobić, dodając pod koniec opłukane i obtoczone w mące rodzynki oraz sól. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Piec przez około 40 minut w 230 stopniach. Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia.
Składniki: 50 dag mąki, 4 dag drożdży, szklanka mleka, 2 jajka, 2 żółtka, 10 dag cukru, 8 dag masła lub margaryny, sól, otarta skórka cytrynowa i pomarańczowa do smaku, tłuszcz, marmolada
Wykonanie: z łyżki mąki, drożdży i części mleka zrobić rozczyn (powinien mieć konsystencję gęstej śmietany), pozostawić do podrośnięcia. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z rozczynem, skórkami, przesianą mąką, pozostałym mlekiem. Zagnieść ciasto, dokładnie wyrobić, dodając pod koniec stopiony tłuszcz i sól. Przykryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na grubość ok. pół centymetra, pokroić w kwadraty o boku 10 cm i przekroić po przekątnej, aby powstały dwa trójkąty. Na środek trójkąta nałożyć trochę marmolady i zwinąć ciasto tak, aby koniec trójkąta wypadł na wierzchu. Rogaliki ułożyć w odstępach na blasze wysmarowanej tłuszczem i zostawić ponownie do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku.
Składniki: 50 dag mąki, 5 dag drożdży, 5 dag miodu naturalnego, 15 dag margaryny, 2-3 jajka, pół szklanki rumu (opcjonalnie), 20 dag skórki pomarańczowej smażonej, żółtko, 2 łyżki zagęszczonego soku pomarańczowego, tłuszcz
Wykonanie: mąkę przesiać do naczynia, dodać drożdże roztarte z miodem, roztopiony tłuszcz, jajka i rum; dokładnie wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Potem wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na grubość 5 mm, pokroić w czworokąty, nałożyć na nie porcję drobno posiekanej skórki pomarańczowej, zwinąć, formując rogale, ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem, posmarować żółtkiem wymieszanym z sokiem pomarańczowym i upiec w gorącym piekarniku (ok. 220 stopni). Podawać zaraz po przygotowaniu.
Do robienia pieczywa na własną rękę powinien przekonać cię ten artykuł.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Przywitaj pełnię wiosny na talerzu.
Tanie obiady: za mniej niż 10 zł
Możesz mieć szybki i niedrogi obiad – a do tego bardzo smaczny!
Składniki: 50 dag mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 25 dag masła lub margaryny, 6 jajek, 20 dag migdałów, 10 dag cukru gruboziarnistego, tłuszcz, sól, wanilia do smaku
Wykonanie: mąkę przesiać do naczynia, dodać drożdże utarte z cukrem i masłem, wbić umyte jajka, dokładnie wyrobić, dodając pod koniec roztartą wanilię i sól. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na porcje o wadze 5 dag, uformować kule, ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem, obłożyć sparzonymi i obranymi ze skórki migdałami, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie posypać cukrem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku (160-180 stopni).
Składniki: 1 kg mąki, 4 dag drożdży, 2 dag cukru, 3-4 szklanki wody, 5 dag masła, 2 dag soli, 1-2 jajka do smarowania, tłuszcz
Wykonanie: mąkę przesiać, połączyć z drożdżami roztartymi z cukrem i wodą, dokładnie wyrobić, dodając pod koniec wyrabiania roztopione masło i sól, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie formować chałki w ten sposób, aby najpierw pleść warkocz większy, a na niego położyć mniejszy; pozostawić do wyrośnięcia. Potem posmarować rozmąconym jajkiem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku (160-180 stopni).
Składniki: 25 dag mąki pszennej, 25 dag mąki kukurydzianej, 15 dag masła lub margaryny, 3/4 szklanki miodu naturalnego, szklanka śmietanki, 4 dag drożdży, masło, 5 dag sera żółtego, sól, mielona papryka
Wykonanie: mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą, przesiać do miski, dodać masło utarte z miodem, śmietankę z drożdżami i sól. Dokładnie wyrobić, posmarować masłem, ułożyć na blasze, pozostawić do wyrośnięcia. Ser zetrzeć, połączyć z papryką, posypać chleb i wstawić do gorącego piekarnika, upiec (200-220 stopni), zmniejszając temperaturę pod koniec pieczenia.
Składniki: 60 dag mąki pszennej, 40 dag mąki kukurydzianej, 4 dag drożdży, 2 dag cukru, woda, mak
Wykonanie: mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą, przesiać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, połączyć z mąką i wodą w takiej ilości, aby powstało ścisłe ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na porcje o wadze ok. 5 dag, uformować kule, lekko spłaszczyć, posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie, posypać makiem i upiec w temperaturze 210 stopni, aż zrobią się złote.