Domowe bułeczki, chlebki i rogaliki - proste przepisy na aromatyczne pieczywko ♥

Pieczywo zrobione w domowym zaciszu będzie smakowało wybornie.
Domowe bułeczki, chlebki i rogaliki - proste przepisy na aromatyczne pieczywko ♥
28.04.2012

Świeżo upieczone bułeczki, chrupiący chlebek, delikatne rogaliki… Może i nie są najlepszym pomysłem na dietę, ale kto by się im oparł? Tym razem mamy dla ciebie ciekawą propozycję: poczęstuj swoich domowników pieczywem zrobionym w domu. Smacznego!

Chleb razowy

Składniki: 140 dag mąki pszennej, 30 dag mąki żytniej, 5 dag drożdży, 3 łyżki oleju, około dwie szklanki wody, 5 dag rodzynków, tłuszcz, sól

Wykonanie: mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią, przesiać do miski, dodać roztarte drożdże z olejem i wodą, zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Ponownie wyrobić, dodając pod koniec opłukane i obtoczone w mące rodzynki oraz sól. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Piec przez około 40 minut w 230 stopniach. Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia.

Chlebek

Rogaliki z marmoladą

Składniki: 50 dag mąki, 4 dag drożdży, szklanka mleka, 2 jajka, 2 żółtka, 10 dag cukru, 8 dag masła lub margaryny, sól, otarta skórka cytrynowa i pomarańczowa do smaku, tłuszcz, marmolada

Wykonanie: z łyżki mąki, drożdży i części mleka zrobić rozczyn (powinien mieć konsystencję gęstej śmietany), pozostawić do podrośnięcia. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z rozczynem, skórkami, przesianą mąką, pozostałym mlekiem. Zagnieść ciasto, dokładnie wyrobić, dodając pod koniec stopiony tłuszcz i sól. Przykryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na grubość ok. pół centymetra, pokroić w kwadraty o boku 10 cm i przekroić po przekątnej, aby powstały dwa trójkąty. Na środek trójkąta nałożyć trochę marmolady i zwinąć ciasto tak, aby koniec trójkąta wypadł na wierzchu. Rogaliki ułożyć w odstępach na blasze wysmarowanej tłuszczem i zostawić ponownie do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku.

Chlebek

Rogale żołnierskie

Składniki: 50 dag mąki, 5 dag drożdży, 5 dag miodu naturalnego, 15 dag margaryny, 2-3 jajka, pół szklanki rumu (opcjonalnie), 20 dag skórki pomarańczowej smażonej, żółtko, 2 łyżki zagęszczonego soku pomarańczowego, tłuszcz

Wykonanie: mąkę przesiać do naczynia, dodać drożdże roztarte z miodem, roztopiony tłuszcz, jajka i rum; dokładnie wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Potem wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na grubość 5 mm, pokroić w czworokąty, nałożyć na nie porcję drobno posiekanej skórki pomarańczowej, zwinąć, formując rogale, ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem, posmarować żółtkiem wymieszanym z sokiem pomarańczowym i upiec w gorącym piekarniku (ok. 220 stopni). Podawać zaraz po przygotowaniu.

Do robienia pieczywa na własną rękę powinien przekonać cię ten artykuł.

Julia Wysocka

Zobacz także:

Przepisy na wiosenne sałatki

Przywitaj pełnię wiosny na talerzu.

Tanie obiady: za mniej niż 10 zł

Możesz mieć szybki i niedrogi obiad – a do tego bardzo smaczny!

Chlebek

Bułeczki w migdałach

Składniki: 50 dag mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 25 dag masła lub margaryny, 6 jajek, 20 dag migdałów, 10 dag cukru gruboziarnistego, tłuszcz, sól, wanilia do smaku

Wykonanie: mąkę przesiać do naczynia, dodać drożdże utarte z cukrem i masłem, wbić umyte jajka, dokładnie wyrobić, dodając pod koniec roztartą wanilię i sól. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na porcje o wadze 5 dag, uformować kule, ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem, obłożyć sparzonymi i obranymi ze skórki migdałami, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie posypać cukrem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku (160-180 stopni).

Domowa chałka

Składniki: 1 kg mąki, 4 dag drożdży, 2 dag cukru, 3-4 szklanki wody, 5 dag masła, 2 dag soli, 1-2 jajka do smarowania, tłuszcz

Wykonanie: mąkę przesiać, połączyć z drożdżami roztartymi z cukrem i wodą, dokładnie wyrobić, dodając pod koniec wyrabiania roztopione masło i sól, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie formować chałki w ten sposób, aby najpierw pleść warkocz większy, a na niego położyć mniejszy; pozostawić do wyrośnięcia. Potem posmarować rozmąconym jajkiem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku (160-180 stopni).

Chlebek

Chlebek wyborny

Składniki: 25 dag mąki pszennej, 25 dag mąki kukurydzianej, 15 dag masła lub margaryny, 3/4 szklanki miodu naturalnego, szklanka śmietanki, 4 dag drożdży, masło, 5 dag sera żółtego, sól, mielona papryka

Wykonanie: mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą, przesiać do miski, dodać masło utarte z miodem, śmietankę z drożdżami i sól. Dokładnie wyrobić, posmarować masłem, ułożyć na blasze, pozostawić do wyrośnięcia. Ser zetrzeć, połączyć z papryką, posypać chleb i wstawić do gorącego piekarnika, upiec (200-220 stopni), zmniejszając temperaturę pod koniec pieczenia.

Bułki zwykłe

Składniki: 60 dag mąki pszennej, 40 dag mąki kukurydzianej, 4 dag drożdży, 2 dag cukru, woda, mak

Wykonanie: mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą, przesiać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, połączyć z mąką i wodą w takiej ilości, aby powstało ścisłe ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na porcje o wadze ok. 5 dag, uformować kule, lekko spłaszczyć, posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie, posypać makiem i upiec w temperaturze 210 stopni, aż zrobią się złote.

Polecane wideo

Komentarze (11)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 28.04.2012 15:07
Już nie mogę wyrobić za zakrętem , pędzę do sklepu. ! ;D
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 28.04.2012 12:53
zarejestruj się i zdobywaj nagrody za czytanie artykułów :) Bardzo prosta i fajna zabawa. przeczytamwszystkich.pl/przyjmij-zaproszenie?it=d045aef76741403bab5dd0bc478cf2ac
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 28.04.2012 10:40
Kto pisze tytuły artykułów? Trzynastolatki? Większość jest żałosna, nie wierzę, że piszą je dorosłe kobiety. Oczywiście serduszka,'mega' i inne zaśmiecające tytuł szczegóły trzeba dodać, bo nie wytrzymają -,- Jak piszecie listy bożonarodzeniowe, to też piszecie dalekiej rodzinie, aby te święta były mega ♥? Zastanówcie się, to portal, a nie blog modowy słodkich nastolatek, nie trzeba tu żadnych serduszek i innego badziewia
zobacz odpowiedzi (2)
Anonim (Ocena: 5) 28.04.2012 09:09
zdobądź próbki markowych kosmetyków, zarejestruj się na: shinybox.pl/?ref=2072727
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 28.04.2012 08:57
czy ktos wyprobowywal i moze potwierdzic ze przepisy warte by sie ich podjac? :> calkiem ekonomiczne sa.. :D
odpowiedz

Polecane dla Ciebie