Czekoladowe CIASTECZKA z puszystym nadzieniem (Są tak smaczne, że od razu poprawiają humor!)

Wspaniały deser dla całej rodziny.
Czekoladowe CIASTECZKA z puszystym nadzieniem (Są tak smaczne, że od razu poprawiają humor!)
Fot. ohmyveggies.com
26.01.2013

Któż z nas nie lubi czekoladowych ciasteczek? Nie dość, że są pyszne i rozpływają się w ustach, to w dodatku - jak żaden inny deser - doskonale poprawiają humor. Jeśli zatem akurat potrzebujesz skutecznego „rozweselacza”, koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciastka z miętowo-czekoladowym nadzieniem. Naprawdę warto!

Czekoladowe ciasteczka z nadzieniem (Źródło: ohmyveggies.com)

Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady, pół szklanki mąki, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, ¼ łyżeczki soli, 6 łyżek masła, pół szklanki cukru pudru, pół szklanki brązowego cukru, 3 duże jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Miętowe nadzienie: 1/3 szklanki masła, 2 szklanki cukru pudru, ¾ łyżeczki ekstraktu z mięty pieprzowej (lub kilka zmiksowanych listków świeżej mięty)

Czekoladowe nadzienie: tabliczka gorzkiej czekolady, 6 łyżek masła

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Trzy blachy wyłóż papierem do pieczenia.

2. W kąpieli wodnej rozpuść posiekaną czekoladę.

3. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól w małej misce. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem i cukrem pudrem. Dodaj jajka i wanilię. Połącz ze sobą składniki z obu misek i dodaj roztopioną czekoladę. Miksuj całość na gładką masę.

4. Za pomocą łyżki nakładaj punktowo czekoladową masę na blachy do pieczenia – każde ciasteczko powinno znajdować się od siebie w kilkucentymetrowej odległości (ich ilość musi być parzysta). Piecz je przez około 12 minut.

5. Przygotuj miętowe nadzienie. Zmiksuj ze sobą w małej misce masło, cukier puder i ekstrakt z mięty.

6. Przygotuj czekoladowe nadzienie. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z masłem.

7. Kiedy ciasteczka nieco ostygną, podziel je na dwie części. Na jedne nałóż za pomocą rękawa kuchennego nadzienie miętowe, na drugie – nadzienie czekoladowe. Następnie obie połówki połącz ze sobą bardzo delikatnie. Gotowe!

Polecane wideo

Komentarze (11)
Ocena: 5 / 5
Aneta (Ocena: 5) 14.02.2013 10:35
W ogole sie ludzie nie znacie albo nie używacie mózgów :D bardzo dobry przepis (dodam, że najlepiej zrobić z samym nadzieniem czekoladowym bez miętowego) wczoraj robiłam te ciasteczka, owszem zlało się na blaszce ale nie aż tak bardzo i najlepiej jak urośnie wziąć , wyciągnąć i odbić chociażby od literatki kółka i wychodzi na to samo! ciasteczka są wyśmienite, na prawde polecam :)
odpowiedz
A (Ocena: 5) 27.01.2013 17:02
OBRZYDLIWE! Zrobiłam, nie dośę, że ciasto nie urosło i się rozlazło (jak gdzieś w komentarzu niżej), to jest bardzo, bardzo słodkie, że nie da się go jeść... Nie polecam
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 27.01.2013 00:07
czym mozna zastapic miete? oprocz zielonego barwnika;P
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 26.01.2013 13:13
przy takich proporcjach te ciasteczka to przecież sam cukier i tłuszcz, na pół szklanki mąki aż szklanka cukru.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 26.01.2013 12:09
pół szklanki mąki? szkoda było zachodu, ciasto rozpłynęło się po blasze i jakby tego było mało, nie urosło :( szkoda
odpowiedz

Polecane dla Ciebie