Któż z nas nie lubi czekoladowych ciasteczek? Nie dość, że są pyszne i rozpływają się w ustach, to w dodatku - jak żaden inny deser - doskonale poprawiają humor. Jeśli zatem akurat potrzebujesz skutecznego „rozweselacza”, koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciastka z miętowo-czekoladowym nadzieniem. Naprawdę warto!
Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady, pół szklanki mąki, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, ¼ łyżeczki soli, 6 łyżek masła, pół szklanki cukru pudru, pół szklanki brązowego cukru, 3 duże jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Miętowe nadzienie: 1/3 szklanki masła, 2 szklanki cukru pudru, ¾ łyżeczki ekstraktu z mięty pieprzowej (lub kilka zmiksowanych listków świeżej mięty)
Czekoladowe nadzienie: tabliczka gorzkiej czekolady, 6 łyżek masła
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Trzy blachy wyłóż papierem do pieczenia.
2. W kąpieli wodnej rozpuść posiekaną czekoladę.
3. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól w małej misce. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem i cukrem pudrem. Dodaj jajka i wanilię. Połącz ze sobą składniki z obu misek i dodaj roztopioną czekoladę. Miksuj całość na gładką masę.
4. Za pomocą łyżki nakładaj punktowo czekoladową masę na blachy do pieczenia – każde ciasteczko powinno znajdować się od siebie w kilkucentymetrowej odległości (ich ilość musi być parzysta). Piecz je przez około 12 minut.
5. Przygotuj miętowe nadzienie. Zmiksuj ze sobą w małej misce masło, cukier puder i ekstrakt z mięty.
6. Przygotuj czekoladowe nadzienie. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z masłem.
7. Kiedy ciasteczka nieco ostygną, podziel je na dwie części. Na jedne nałóż za pomocą rękawa kuchennego nadzienie miętowe, na drugie – nadzienie czekoladowe. Następnie obie połówki połącz ze sobą bardzo delikatnie. Gotowe!