Coś pysznie rozgrzewającego - toskańska fasolowa z prosciutto (Podawaj z ciepłą ciabatką!)

Jest zimno, więc gotuj zupy. Ale najlepiej takie, które chociaż na chwilkę przypomną wakacje i... robią się same. Jak toskańska fasolowa, którą przygotujesz w pół godziny!
Coś pysznie rozgrzewającego - toskańska fasolowa z prosciutto (Podawaj z ciepłą ciabatką!)
28.03.2013

Potrzebujesz: 2 łyżki oliwy, 60 g posiekanego prosciutto, 1 szklankę posiekanej cebuli, 3/4 szklanki posiekanego selera, 3/4 szklanki posiekanej marchewki, 1 ząbek czosnku, 1 szklankę wody, 2 puszki białej fasoli np. cannellini, 2 liście laurowe, 500 ml bulionu drobiowego, 2 łyżki posiekanej pietruszki, 2 łyżki sherry, sól i pieprz

Krok po kroku:

1. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj szynkę i smaż 2 minuty. Dodaj cebulę, selera, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną.

2. Dodaj wodę, fasolkę razem z zalewą z puszki, bulion, liście laurowe. Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.

3. Dodaj pietruszkę, sherry, sól i pieprz. Gotuj jeszcze minutę. Wyjmij liście laurowe i podawaj ze świeżą ciabattą. 

źródło: BOSKA!

Polecane wideo

Komentarze (3)
Ocena: 5 / 5
martyna (Ocena: 5) 28.03.2013 15:44
Dzis ugotowalam z przyjaciolkami, PYSZNOSCI! Aczkolwiek polecam powymyslac cos jeszcze np. lyzeczke smietanki i ciut cukru, staje sie delikatniejsze
odpowiedz
gosc (Ocena: 5) 28.03.2013 11:46
niestety zupa na zdjęciu nie jest zupą z przepisu... Ta ze zdjęcia na pewno jest zabielana np śmietaną a ponadto pływa w niej groszek, którego nie ma w przepisie...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 28.03.2013 00:35
dobre to? jadl ktos?
odpowiedz

Polecane dla Ciebie