Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Dlatego powinno być królewskie, zdrowe i smaczne. Jedząc byle co na dzień dobry, fundujesz sobie uczucie ociężałości i zbyt małą energię przez resztę godzin. Stowarzyszenie American Dietetic Association na podstawie wnikliwych obserwacji udowodniło, że ludzie, które nie jedzą śniadania, wydają się być „zmęczeni, niespokojni i drażliwi z rana”. Z kolei ci, którzy z pierwszego posiłku nigdy nie rezygnują, potrafią się lepiej skoncentrować, mają również więcej energii oraz siły. Więcej o roli śniadań w osobnym teście. Tymczasem podsuwamy ci pomysły na pożywny pierwszy posiłek. Łącz, próbuj, doprawiaj. Smacznego!
Pasta muszyńska
Składniki: 25 dag bryndzy, pół kostki masła, garść posiekanych orzechów włoskich oraz garść posiekanej zieleniny (najlepiej szczypiorku), 2 nieduże ząbki czosnku, sól, pieprz albo mielona papryka
Wykonanie: czosnek drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę. Bryndzę utrzeć lub zmiksować z masłem, czosnkiem i posiekanymi orzechami. Dodać zieleninę i doprawić do smaku. Uformować kulistą masę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki co najmniej na pół godziny. Przed podaniem pokroić w plasterki.
Bułki z serkiem
Składniki: 4 bułki (mogą być grahamki), 20 dag serka homogenizowanego, 3 łyżki masła, 2 jajka ugotowane na twardo, garść posiekanego szczypiorku, 1 ogórek kiszony, nieduża garść startego żółtego sera, sól, pieprz
Wykonanie: bułki przekroić na połowy i nieco wydrążyć. Jajka ugotowane na twardo, ogórek i szczypiorek bardzo drobno posiekać. Serek utrzeć na krem z masłem i startym żółtym serem. Następnie dodać posiekane dodatki, wszystko dobrze wymieszać i doprawić do smaku. Bułeczki nadziać serowym kremem i wstawić na 10 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
Twarożek redaktorski
Składniki: 25 dag twarożku, 10 dag zielonych oliwek bez pestek, 3 ząbki czosnku, 1 cebula, garść posiekanej zieleniny (głównie natki pietruszki), pieprz cayenne albo ostra mielona papryka, sól
Wykonanie: ser przepuścić przez maszynkę, przetrzeć przez sito albo zmiksować. Bardzo drobno posiekać oliwki, cebulkę oraz czosnek (można przecisnąć przez praskę). Wymieszać z przetartym serem i doprawić do smaku pieprzem lub papryką. Na końcu dosolić.
Omlet olsztyński
Składniki: 4 jajka, 5 dag pieczarek, garść startego żółtego sera (najlepiej parmezanu), 1 cebula, 2 łyżki wody (gazowanej) albo mleka, garść posiekanej zieleniny, sok z cytryny, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz
Wykonanie: pieczarki oczyścić, pokroić i skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić drobniutko pokrojoną cebulę. Dodać pieczarki i dusić na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż zmiękną. Jajka ubić z wodą (albo mlekiem), doprawić solą, pieprzem, dodać starty ser i wylać na podsmażone pieczarki. Pozostawić na małym ogniu aż masa się zetnie. Kiedy brzegi zaczną odstawać od patelni, delikatnie podważyć omlet – uważać, aby płynna masa spłynęła pod spód. Kiedy wierzch zrobi się galaretowaty, posypać go posiekaną zieleniną i przykryć, a następnie wyłączyć ogień. Podawać po około trzech minutach.
Zupa mleczna z cynamonem
Składniki: mleko, łyżeczka cukru waniliowego, łyżeczka cynamonu, łyżka masła, 3 łyżki miodu, kasza manna albo płatki owsiane (góra 3 łyżki – pęcznieją podczas gotowania)
Wykonanie: do rondelka wlać mleko według uznania i dodać masło. Gdy masło się roztopi, dodać miód, cukier waniliowy i cynamon. Następnie wsypać płatki owsiane albo kaszę mannę. Wszystko zagotować. Podawać z sokiem owocowym.
A może tak szybkie śniadania z nowalijek? Zajrzyj do osobnego tekstu.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Co dawać dziecku, żeby było zdrowe i najedzone?
Zacznij pić na śniadanie koktajle, a na efekty nie trzeba będzie długo czekać.
Pasikonik
Składniki: 20 dag wędzonej ryby, 1 cebula, pół puszki zielonego groszku, 2 łyżki śmietany 12 proc., 20 dag twarogu, garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, bazylia, szczypiorek) Wykonanie: mięso ryby oddzielić od ości i skóry. Dokładnie rozdrobnić. Do naczynia włożyć wszystkie składniki włącznie z mięsem ryb i dokładnie zmiksować (mikserem albo blenderem). Nie trzeba doprawiać. Przed podaniem schłodzić.
Jajecznica z pomidorami
Składniki: 4 jajka, 1 duży pomidor, pęczek szczypiorku, mleko, łyżeczka masła, sól, pieprz
Wykonanie: pomidora zalać wrzątkiem, poczekać kilka sekund, odlać wodę, obrać ze skórki i pokroić na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzać masło i dodać pomidory. Podsmażyć na małym ogniu. W misce roztrzepać jajka, dodać drobniutko posiekany szczypiorek, trochę mleka, doprawić do smaku. Gdy pomidory się podsmażą, masę wlać na patelnię i usmażyć.
Różowa pasta
Składniki: 10 dag filetów śledziowych, 1 długi ogórek, 1 nieduża główka kruchej sałaty, pół szklanki śmietany 12 proc., 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem, 1 ugotowane na twardo jajko, garść posiekanego koperku, sok z połówki cytryny, sól, pieprz, ewentualnie przyprawa typu Vegeta
Wykonanie: rybę bardzo dokładnie rozdrobnić. Ogórek pokroić na cienkie plasterki lub w niewielką kosteczkę. Drobno posiekać cebulkę dymkę. Porwać palcami sałatę na małe kawałeczki. Ugotowane na twardo jajko pokroić jak pomarańczę na osiem kawałków. Śmietanę ubić z sokiem z cytryny i przyprawami. Wymieszać dokładnie z rybą, ogórkiem i sałatą. Wszystko obficie posypać posiekaną zieleniną, a na końcu przybrać cząstkami jajka.