Bezpłodność to choroba cywilizacyjna – z tym zdaniem zgadza się coraz więcej osób, które nie mogą doczekać się potomka, a badania nie wykazują żadnych przeciwwskazań zdrowotnych. Niektóre pary decydują się na adopcję, inne szukają pomocy u `uzdrowicieli`, wypróbowują cudowne gadżety – np. pas św. Dominika albo wspomagają płodność odpowiednią dietą.
Specjaliści ds. żywienia przekonują, że do poczęcia dziecka trzeba się przygotować. Najlepiej już na kilka miesięcy przed planowanym zajściem w ciążę. Brak aktywności fizycznej, duży stres oraz źle zbilansowana dieta mogą uniemożliwić ten proces. Przestrzeganie nawyków żywieniowych na pewno zwiększy szansę na zajście w ciążę.
Co jeść, aby począć dziecko, utrzymać ciążę i urodzić zdrowego malucha? Wbrew pozorom zasady, których powinna przestrzegać przyszła mama, a w niektórych przypadkach także tata, wcale nie są trudne do wcielenia w życie.
Zobacz także: Nikt nie wierzy, że są w ciąży! Gdzie podziały się ich brzuchy?
Fot. Thinkstock
Żelazo wpływa na prawidłowe funkcjonowanie komórki jajowej oraz plemnika, dlatego pierwiastka nie może zabraknąć w diecie kobiet, jak i mężczyzn. Znajdziecie go w roślinach strączkowych, mięsie, rybach i burakach. Nie można także zapomnieć o magnezie, gdyż jego brak w organizmie skutkuje niepłodnością. Magnez znajduje się w pestkach dyni, kaszy gryczanej, czekoladzie czy orzechach.
Fot. Thinkstock
Kobietom w ciąży bardzo często zaleca się spożywanie kwasu foliowego. To bardzo ważne, ponieważ kwas zapobiega wadom rozwoju i ma wpływ na układ nerwowy płodu. Jest także niezbędny w procesie poczęcia. U kobiety oddziałuje na dotlenienie tkanek, a u mężczyzn na ruchliwość plemników. Kwas foliowy jest obecny w jarmużu, szpinaku, sałacie, a także roślinach strączkowych i owocach cytrusowych.
Zobacz także: Waszym zdaniem: Czy MUSISZ ustąpić miejsca ciężarnej?
Fot. Thinkstock
Zaburzona owulacja może skutecznie przeszkadzać w poczęciu potomka. Aby zadbać o jej prawidłowy przebieg, należy wzbogacić dietę w witaminę B12. W największych ilościach można ją znaleźć w takich rybach jak tuńczyk, halibut czy awokado, a także produktach mlecznych, wątróbce i nerkach. Brak witaminy B12 może przyczynić się do powstania anemii złośliwej.
Fot. Thinkstock
Witaminę A znajdziesz w tranie, wątróbce, a także w liściach warzyw. Dlatego włącz w dietę szpinak, jarmuż i botwinkę. Jej obecność jest konieczna, ponieważ zapewnia odpowiedni rozwój płodu. Ma również duży wpływ na proces zapłodnienia i powinna być obecna w diecie mężczyzny i kobiety. U mężczyzn powoduje zwiększenie produkcji plemników, a w organizmie kobiety zapobiega resorpcji embriona.
Fot. Thinkstock
O cynk powinien zadbać mężczyzna. Ten pierwiastek odpowiada za produkcję testosteronu i wydłuża żywotność plemników. Badania wykazały, że u mężczyzn, u których stwierdzono zaniżoną płodność, dostarczanie do organizmu cynku przyniosło efekt w postaci produkcji dodatkowych plemników. Specjaliści przekonują, że zalecana dawka cynku to 15 mg na dobę.
Fot. Thinkstock
Chodzi o tłusty nabiał, bo chudy zmniejsza szansę na płodność. Pogląd ten został poparty badaniami bostońskich badaczy. Obecność tłuszczy ma wpływ na gospodarkę hormonalną. Tłusty nabiał korzystnie wpływa na produkcję hormonów odpowiadających za płodność, dlatego kobieta, która pragnie zajść w ciążę, powinna codziennie pić szklankę tłustego mleka. Mleko to najlepsza opcja, chociaż można spożywać też inne tłuste produkty mleczne. Kobietom obawiającym się nadwagi radzi się ograniczenie jedzenia słodyczy, przekąsek i tuczących potraw.
Fot. Thinkstock
Przede wszystkim alkoholu, dotyczy to zarówno mężczyzny, jak i kobiety. W przypadku faceta zbyt duża ilość trunków wpływa negatywnie na plemniki i blokuje ich skuteczność w przedostaniu się do komórki jajowej. Na płodność nie wpływają dobrze również węglowodany proste, ponieważ źle oddziałują na hormony. Specjaliści wskazują także na kofeinę, która zaburza przepływ krwi do macicy. W przypadku problemów z poczęciem lepiej w ogóle z niej zrezygnować.