Jak pisaliśmy w artykule z przepisami na ciasto francuskie w wersji wytrawnej, tzw. listkowe ciasto trafiło do naszego kraju w XVIII wieku. W tym tekście podaliśmy również sprawdzony przepis na samo ciasto, zachęcamy cię jednak, abyś korzystała z gotowego produktu, po który śmiało sięgają również szefowie kuchni. Sprawdź nasze podpowiedzi na słodkie przysmaki z ciasta francuskiego.
Składniki: 500 g gotowego ciasta francuskiego, 500 ml mleka, niepełna szklanka cukru, 2 opakowania waniliowego budyniu, 150 g miękkiego masła, puszka brzoskwiń w zalewie, cukier puder do posypania
Wykonanie: ciasto francuskie rozwałkować na prostokąt o rozmiarach 48x30 cm. Pokroić na cztery paski. Po dwa paski ułożyć na dwóch blachach, nakłuć je widelcem. Piec przez około 20 minut w 190 stopniach. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty krem. Mieszając, ostudzić go w zimnej wodzie. Ostudzony, roztrzepać mikserem, dodając miękkie masło. Zmiksować na jednolity krem. Na jeden pasek ciasta francuskiego nałożyć połowę kremu i część odsączonych z syropu brzoskwiń. Przykryć drugim paskiem. W ten sam sposób uczynić z pozostałymi paskami ciasta, kremem oraz owocami. Napoleonki wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem pokroić je na porcje, a wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Składniki: 400 g gotowego ciasta francuskiego, 500 g truskawek (świeżych albo mrożonych), 400 g lodów truskawkowych, 1-2 jajka do posmarowania, mąka na stolnicę
Wykonanie: stolnicę posypać mąką. Ciasto francuskie rozwałkować na płat o grubość 5 mm. Za pomocą okrągłej foremki (np. szklanki) wykroić 30-32 kółka o średnicy 8 cm, na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułożyć osiem kółek, posmarować je rozkłóconym jajkiem i poprzekłuwać widelcem. Z pozostałych kółek wykroić środki za pomocą mniejszej foremki (np. kieliszka). Na każdym pełnym kółku położyć trzy z wykrojonym środkiem i posmarować jajkiem. Obok na blasze ułożyć wykrojone środki, posmarować je jajkiem. Piec przez około kwadrans (do przyrumienienia) w 180 stopniach. Truskawki pozbawić szypułek, pokroić w kawałki. Upieczone „wieże” napełnić truskawkami, przykryć gałką lodów truskawkowych, a niektóre także upieczonymi środkami z ciasta francuskiego.
Składniki: płat ciasta francuskiego, 2 banany, kilka kostek gorzkiej czekolady
Wykonanie: banany włożyć na około dwie godziny do lodówki. Rozmrożony płat ciasta francuskiego pokroić na dwie części. Na schłodzone i obrane banany nałożyć po 2-3 kostki gorzkiej czekolady. Następnie zawinąć je w ciasto francuskie i uformować kształt cukierka. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-30 minut, aż „cukierki” się zrumienią.
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 2 łyżeczki cynamonu, 3 łyżki cukru, ćwierć kostki masła
Wykonanie: rozpuścić masło w garnku, dodać cynamon, cukier i dokładnie wymieszać – cukier nie musi się rozpuścić. Ciasto francuskie rozwinąć na płasko. Całą powierzchnię ciasta wysmarować masą cynamonową, zostawiając około 1 cm na jednej krawędzi (łatwiej będzie zlepić ciasto). Ciasto zawijamy od krawędzi przeciwnej do tej, gdzie został 1 cm. Delikatnie pokroić roladę w półtoracentymetrowe kawałki. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec przez około kwadrans w temperaturze 190-200 stopni.
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 6 dużych jabłek, 100 g cukru, 50 g masła, łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie: jabłka obrać i pokroić na ćwiartki lub cieńsze paski, wycinając gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić cukier z masłem i dodać jabłka. Można udusić pod przykryciem, jeśli skarmelizowany cukier zbije się w większe kawałki, które nie będą chciały się rozpuścić. Mieszać, żeby jabłka całe pokryły się karmelem. Dodać cukier waniliowy. Do formy posmarowanej masłem włożyć jabłka z karmelem, przykryć ciastem francuskim, którego brzegi należy podwinąć do środka. Ciasto nakłuć widelcem. Piec w piekarniku w 200 stopniach przez około 20 minut. Po upieczeniu odwrócić tartę (np. za pomocą talerza czy deski) na drugą stronę.
Składniki: 220 g ciasta francuskiego, 5 łyżek kremu czekoladowego (np. Nutelli), garść orzechów laskowych, 2 łyżki rodzynek, jajko, ewentualnie brązowy cukier do posypania
Wykonanie: do kubeczka włożyć krem czekoladowy, posiekane orzechy i rodzynki. Podgrzać w kuchence mikrofalowej. Masa powinna być miękka i plastyczna. Ciasto francuskie, lekko posypując mąką, rozwałkować delikatnie na pożądaną grubość. Wycinać długie paski, które należy posmarować masą orzechową, zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni na węższym końcu paska. Zwijać roladki, zaczynając od węższej, posmarowanej części paska ciasta. Przylepić koniec ciasta. Układać roladki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zawijasy posmarować rozkłóconym jajkiem. Można posypać cukrem. Piec przez około 15 minut w 160 stopniach.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Poradnik Kulinarny: Przepisy na wyśmienite tarty (deserowe i wytrawne)
Każda tarta to wyborny przysmak.
Poradnik Kulinarny: Desery o obniżonej wartości kalorycznej (Jak je przygotować?)
Pałaszuj słodkości i nie zwracaj uwagi na kalorie.