Ciasta z warzywami - smaczne i zdrowe

Możesz sprawić, że twoje wypieki będą zdrowe. W jaki sposób? Wykorzystując warzywa!
Ciasta z warzywami - smaczne i zdrowe
15.11.2014

Zanim pomyślisz: „Ciasto z warzywami? Ee, to nie dla mnie”, przeczytaj ten artykuł. Jest wiele powodów, dla których ciasta warzywne można pokochać. Są zdrowe. Mniej kaloryczne od tradycyjnych wypieków. Zagwarantują nowe doznania twoim kubkom smakowym. Dostarczą organizmowi sporo błonnika. Zaskoczą bliskich, których nimi poczęstujesz. A przy tym są naprawdę smaczne!

Jakie warzywa nadają się do wypieków? Będziesz zaskoczona, ale większość. Niektórzy potrafią przyrządzić ciasto nawet z cebuli – zwiebelkuchen to zresztą tradycyjny niemiecki placek cebulowy. Bardzo dobre są też bułeczki z czosnkiem. Najsmaczniejsze warzywne ciasta zrobimy jednak z łagodnych produktów – marchwi, ziemniaków, cukinii, dyni. Są na tyle neutralne w smaku, że dobrze komponują się z innymi składnikami. Również słodkimi.

Wskazówka: do wielu wypieków z warzywami wykorzystuje się purée, dlatego warto przygotować je wcześniej, nawet poprzedniego dnia. Jeśli w przepisie jest mąka, pszenną możemy zastąpić mąką razową. Z warzyw zrobimy też smaczne lody – np. zagęszczone mleko, jajko, purée z dyni, cukier i przyprawy korzenne wystarczą, by wyczarować pyszne domowe lody dyniowe.

Oto kilka przepisów na warzywne wypieki.

ciasto marchewkowe

Placek dyniowy na zimno

Składniki: 2 szklanki drobno pokruszonych ciemnych herbatników, 1/4 szklanki roztopionego masła, 2 opakowania (po 120 g) budyniu waniliowego w proszku, 1,5 szklanki mleka, 425 g purée z dyni, czubata łyżeczka cynamonu, 3/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, połówki orzechów pekan do przybrania

Wykonanie: w małym rondelku wymieszać starannie pokruszone herbatniki i roztopione masło. Wylepić ciastem dni i boki okrągłej blachy o średnicy 23 cm. W średniej misce utrzeć starannie ręcznym mikserem mleko z budyniem w proszku. Cały czas ucierając, dodać purée z dyni, cynamon, imbir i gałkę. Wyłożyć równą warstwę masy na ciasto. Przybrać orzechami. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowo-ananasowe

Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki sody, 1/2 łyżeczki soli, 1,5 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 4 duże jajka, 1/2 szklanki musu jabłkowego, 450 g startej marchewki, 250 g pokrojonych ananasów z puszki, po 1/2 szklanki ciemnych rodzynków i posiekanych orzechów włoskich

Na krem: 250 g chudego serka śmietankowego, 4,5 szklanki przesianego cukru pudru, łyżeczka esencji waniliowego

Wykonanie: rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Olejem spryskać dwie okrągłe formy o średnicy 23 cm. W średniej misce wymieszać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, solę, sól. W dużej misce utrzeć starannie cukier, olej, jajka, mus jabłkowy. Dosypać mąkę z dodatkami i wyrobić, żeby nie zostały grudki suchej mąki. Dodać marchewkę, ananas z sokiem, rodzynki i orzechy włoskie. Rozłożyć ciasto po równo w obu formach.

Piec 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Przełożyć formy na metalową kratkę, aby ostygły. Wyjąć ciasto i poczekać, aż będzie zimne. Przygotować krem. W dużej misce lub robocie kuchennym utrzeć serek śmietankowy, miksując go wolno przez minutę. Dodać cukier puder i esencję waniliową. Wyrobić na gładką masę. Ułożyć jedną warstwę ciasta na paterze albo dużym talerzu. Posmarować większą częścią kremu i przykryć drugą warstwą ciasta. Posmarować wierzch i boki resztą kremu.

ciasto marchewkowe

Ziemniaczane donaty z marchewką

Składniki: 2,5 łyżeczki mąki pszennej, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, 2 duże jajka, szklanka purée ziemniaczanego (temperatura pokojowa), 3/4 szklanki drobno startej marchewki, 1/4 szklanki chudego mleka, 2 łyżki oleju, 6 szklanek oleju do smażenia, cukier puder zmieszany z cynamonem

Wykonanie: w średniej misce wymieszać mąkę, proszek, sól, cynamon i gałkę. W dużej misce lekko ubić jajka. Dodać ziemniaki, marchewkę, mleko, olej, cukier. Zmiksować na jednolitą masę. Wsypać mąkę z dodatkami i zmiksować na gładkie ciasto, miękkie i lekko kleiste. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu ciasto powinno być znacznie mniej kleiste.

Wlać sześć szklanek oleju do dużego rondla i rozgrzać do powoli do 190 stopni. Lekko oprószyć mąką stolnicę. Rozwałkować ciasto na placek (o grubości ok. 1-1,5 cm). Wyciąć krążki małą miseczką o średnicy ok. 7,5 cm, w środku zrobić dziurkę małym kieliszkiem. Zebrać resztę ciasta i ugnieść. Robić donaty, aż zużyjemy całe ciasto.

Wrzucić 3-4 donaty na gorący olej. Smażyć je 3-4 minuty, często obracając łyżką cedzakową, aż się przyrumienią na brązowo. Wyjąć i ułożyć na talerzu wyłożonym ręcz papierowym ręcznikiem, żeby ociekły z tłuszczu. Przed wrzuceniem kolejnej porcji ponownie podgrzać olej do 190 stopni. Gotowe donaty oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem, podawać na ciepło.

ciasto marchewkowe

Ciasteczka owsiane z marchewką

Składniki: szklanka mąki pszennej, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, po 1/2 łyżeczki soli i cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, szklanka płatków owsianych, duże jajko, 1/2 szklanki oleju, łyżeczka esencji waniliowej, szklanka brązowego cukru, 250 g startej marchwi, 3/4 szklanki ciemnych rodzynków

Wykonanie: rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Blachę spryskać olejem albo wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i goździki. Dodać płatki owsiane i wymieszać. W dużej misce utrzeć mikserem jajko, olej i esencję waniliową. Wciąż miksując, dodać cukier, a następnie, stopniowo, mąkę z dodatkami. Wrzucić marchew i rodzynki. Wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto powinno być gęste i sprężyste. Nabrać kopiastą łyżeczkę ciasta i poczekać, aż spłynie na blachę. Odstępy między ciasteczkami powinny wynosić ok. 5 cm. Piec przez 10-12 minut, aż ciasteczka przyrumienią się lekko pośrodku i mocniej po brzegach. Pozostawić na blaszce przez 2 minuty. Ostudzić na kratce.

ciasto marchewkowe

Pudding kokosowy z batatów

Składniki: 2 średnie słodkie ziemniaki (bataty; obrane i starte), 350 ml odtłuszczonego zagęszczonego mleka z puszki, 2 łyżki oleju, 1/2 szklanki brązowego cukru, 2 łyżki skoncentrowanego soku pomarańczowego, po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, mielonych goździków, mielonego ziela angielskiego i soli, duże jajko (lekko ubite), 4 białka z dużych jajek (lekko ubite), 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Wykonanie: rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Olejem spryskać formę do pieczenia o objętości 2 litrów. W dużej misce starannie utrzeć mikserem słodkie ziemniaki, mleko zagęszczone, olej, brązowy cukier, sok pomarańczowym, imbir, goździki, ziele angielskie, sól, jajko i białka. Wlać do formy, przykryć folią aluminiową. Piec przez 1,5 godziny. Posypać wiórkami kokosowymi. Odkryć i piec, aż pudding się zsiądzie, a wiórki przyrumienią.

Ewa Podsiadły-Natorska

Korzystałam z:

„Potęga warzyw”, pod red. Jacka Fronczaka, wyd. Reader’s Digest, Warszawa 2005

Polecane wideo

Komentarze (2)
Ocena: 3.5 / 5
Goodforyou blog (Ocena: 5) 15.11.2014 20:33
Uwielbiam ciasto marchewkowe. Dobre jest też cukiniowe i buraczkowe;)
odpowiedz
dsa (Ocena: 2) 15.11.2014 08:20
Mnóstwo cukru i masła, warzywa chyaba tylko dla warzywnej nazwy.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie