Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, ponieważ daje nam energię na kilka porannych godzin. Robienie zwykłej jajecznicy lub kanapek bez wyrazu może się jednak szybko znudzić, dlatego warto te dwie potrawy scalić w jedno smakowite i pożywne danie.
Bon appétit!
Składniki (na 1 porcję):
2 kromki chleba, odrobina masła, garść rukoli, 1 jajko, garść startego żółtego sera, szczypiorek, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Wlej na patelnię kilka kropli oliwy i podsmaż rukolę. Po chwili dodaj całe jajko i żółty ser. Nie zdejmuj patelni z ognia. Odczekaj kilka minut, aż ser się rozpuści, a jajko zetnie. W tym czasie posmaruj chleb masłem i podgrzej go z obu stron na oddzielnej patelni, aż stanie się chrupiący.
Wyjmij na talerz podsmażone kromki, na nich ułóż farsz z rukoli i jajka. Posyp wszystko szczypiorkiem i przyprawami. Gotowe!
Wskazówka: Jeśli masz rano więcej czasu, do farszu możesz również dodać pokrojoną paprykę, pieczarki lub pomidory.
Kinga Walczak
Zobacz także:
Przepyszne babeczki z MALINOWYM kremem: Nie tylko smakują, ale i wyglądają SŁODKO!
Totalnie nas oczarowały!
ROLADKI LASAGNE ze szpinakiem i sosem pomidorowym - tylko 224 kcal w jednej porcji!
Pyszny obiad w wersji light!