Chrupiąca BRUSCHETTA z jajkiem - śniadanie w pysznym & prostym wydaniu na co dzień!

Na sam widok aż cieknie ślinka!
Chrupiąca BRUSCHETTA z jajkiem - śniadanie w pysznym & prostym wydaniu na co dzień!
Fot. thekitchn.com
07.10.2012

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, ponieważ daje nam energię na kilka porannych godzin. Robienie zwykłej jajecznicy lub kanapek bez wyrazu może się jednak szybko znudzić, dlatego warto te dwie potrawy scalić w jedno smakowite i pożywne danie.

Bon appétit!

Chrupiąca bruschetta z jajkiem (źródło: thekitchn.com)

Składniki (na 1 porcję):

2 kromki chleba, odrobina masła, garść rukoli, 1 jajko, garść startego żółtego sera, szczypiorek, sól, pieprz, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Wlej na patelnię kilka kropli oliwy i podsmaż rukolę. Po chwili dodaj całe jajko i żółty ser. Nie zdejmuj patelni z ognia. Odczekaj kilka minut, aż ser się rozpuści, a jajko zetnie. W tym czasie posmaruj chleb masłem i podgrzej go z obu stron na oddzielnej patelni, aż stanie się chrupiący.

Wyjmij na talerz podsmażone kromki, na nich ułóż farsz z rukoli i jajka. Posyp wszystko szczypiorkiem i przyprawami. Gotowe!

Wskazówka: Jeśli masz rano więcej czasu, do farszu możesz również dodać pokrojoną paprykę, pieczarki lub pomidory.

Kinga Walczak

Zobacz także:

Przepyszne babeczki z MALINOWYM kremem: Nie tylko smakują, ale i wyglądają SŁODKO!

Totalnie nas oczarowały!

ROLADKI LASAGNE ze szpinakiem i sosem pomidorowym - tylko 224 kcal w jednej porcji!

Pyszny obiad w wersji light!

Polecane wideo

Komentarze (8)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 08.10.2012 09:37
Ale na talerzu jest jeszcze pieczony wurszt, czemu nikt o tym nie napisał?
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 08.10.2012 07:21
A myślałam że to szpinak... :(
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.10.2012 22:11
wyglada wspaniale... :) juz mam ochote zjesc!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.10.2012 19:36
albo w Lidlu :D
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.10.2012 17:29
w Almie:)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie