Potrzebujesz: 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1/4 szklanki soku z cytryny, sól i pieprz, 500 g cukinii pokrojonej w plasterki, 400 g piersi z kurczaka, 200 g świeżego szpinaku, 1/2 czerwonej cebuli, 3/4 szklanki posiekanych orzechów pekan lub włoskich, 1/4 szklanki startego parmezanu, 1/4 szklanki świeżej mięty
W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek i sok cytrynowy. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj cukinię. Wymieszaj. Odstaw do zamarynowania.
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Podsmaż piersi z kurczaka aż będą złocisto-brązowe. Pokrój cieniutko.
Kurczaka wymieszaj z cukinią i marynatą, szpinakiem, cebulą, orzechami, parmezanem oraz miętą. Podawaj od razu.