Aksamitny mus czekoladowo-pomarańczowy ♥ Wykwintny deser na romantyczny wieczór...

Zachwyć swojego partnera słodkim deserem, który rozpływa się w ustach!
Aksamitny mus czekoladowo-pomarańczowy ♥ Wykwintny deser na romantyczny wieczór...
fot. www.handletheheat.com
19.09.2012

Ten deser jest wyjątkowy! Pyszne połączenie gorzkiej czekolady i intensywnego aromatu pomarańczy, a do tego aksamitna konsystencja, która sprawia, że mus rozpływa się w ustach!

Jak zachwala Tessa (autorka www.handletheheat.com, skąd pochodzi przepis), w wersji wegańskiej mus jest niskokaloryczny i zdrowy! Niestety, w Polsce wciąż ciężko jeszcze o swobodny dostęp do silken tofu, szlachetniejszej wersji sera sojowego, dlatego opcjonalnie można zastąpić je serkiem mascarpone, który jednak - jak dobrze wiadomo - do dietetycznych produktów nie należy. Mimo to warto wypróbować, ponieważ mus robi się łatwo i szybko!

Aksamitny mus czekoladowo-pomarańczowy (na podstawie: www.handletheheat.com)

Składniki:

350 g silken tofu (do kupienia w wybranych sklepach ze zdrową żywnością) lub serka mascarpone, 115 g pokruszonej gorzkiej czekolady, 1/3 szklanki kakao, 1/4 szklanki wrzątku, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć), 1/2 łyżeczki świeżo startej skórki z pomarańczy oraz dodatkowo do dekoracji, 2/3 szklanki cukru pudru, 85 g pokruszonych czekoladowych wafelków

Przygotowanie:

W robocie kuchennym rozetrzyj tofu do konsystencji gładkiego musu. W małej misce wymieszaj czekoladę i kakao. Wlej wrzątek i mieszaj do rozpuszczenia składników i połączenia w jednolitą masę. Dodaj ekstrakt z wanilii i skórkę pomarańczy. Następnie dosypuj powoli cukru, ciągle mieszając, aż masa stanie się gładka i jednolita. Dodaj ją do tofu (lub jeśli wybrałaś opcję niewegańską - do serka mascarpone) i za pomocą robota kuchennego miksuj aż do dokładnego połączenia składników. Nakładaj naprzemiennie mus i pokruszone wafelki do pucharków, a wierzch posyp resztą wafelków i skórką z pomarańczy. Przykryj i odstaw do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.

Marta Małachowska

Zobacz także:

Perskie danie prosto z Iranu: KUKU SABZI - przepyszna frittata z aromatycznymi ziołami

Pyszne i proste danie pełne aromatycznych ziół!

Espresso zamknięte w pysznych muffinkach (+ czekoladowy krem). CUDOWNY smak!

Jeśli lubisz kawę & czekoladę ten przepis jest dla Ciebie! Łatwy i szybki, a smak babeczek - niepowtarzalny...

 

Polecane wideo

Komentarze (16)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 20.11.2012 14:08
pyszny !
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.09.2012 20:47
Jak myślicie, chodzi o kakao w proszku czy już przygotowane, w płynie?
zobacz odpowiedzi (2)
Anonim (Ocena: 5) 19.09.2012 20:25
fajne! słodycz mam ochotę złamać jakimś sorbetem z Grycana;) no tochyba mam pomysł na najbliższą rocznicę ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.09.2012 18:40
Zrobiłam ten mus, ale powiem Wam, że jak dla mnie sam krem jest wystarczająco słodki i nie dawałam już warstwy wafelków czekoladowych tylko grubo wałkowane herbatniki. One spowodowały, że powstała taka warstwa, z którą można ten krem zmieszać i nie mdli po jednej łyżeczce
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.09.2012 12:10
Czekoladowo-pomarańczowy? A to "pomarańczowy" rozumiem polega na posypaniu deseru skórką z pomarańczy, ok...
zobacz odpowiedzi (3)

Polecane dla Ciebie