Ten deser jest wyjątkowy! Pyszne połączenie gorzkiej czekolady i intensywnego aromatu pomarańczy, a do tego aksamitna konsystencja, która sprawia, że mus rozpływa się w ustach!
Jak zachwala Tessa (autorka www.handletheheat.com, skąd pochodzi przepis), w wersji wegańskiej mus jest niskokaloryczny i zdrowy! Niestety, w Polsce wciąż ciężko jeszcze o swobodny dostęp do silken tofu, szlachetniejszej wersji sera sojowego, dlatego opcjonalnie można zastąpić je serkiem mascarpone, który jednak - jak dobrze wiadomo - do dietetycznych produktów nie należy. Mimo to warto wypróbować, ponieważ mus robi się łatwo i szybko!
Składniki:
350 g silken tofu (do kupienia w wybranych sklepach ze zdrową żywnością) lub serka mascarpone, 115 g pokruszonej gorzkiej czekolady, 1/3 szklanki kakao, 1/4 szklanki wrzątku, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć), 1/2 łyżeczki świeżo startej skórki z pomarańczy oraz dodatkowo do dekoracji, 2/3 szklanki cukru pudru, 85 g pokruszonych czekoladowych wafelków
Przygotowanie:
W robocie kuchennym rozetrzyj tofu do konsystencji gładkiego musu. W małej misce wymieszaj czekoladę i kakao. Wlej wrzątek i mieszaj do rozpuszczenia składników i połączenia w jednolitą masę. Dodaj ekstrakt z wanilii i skórkę pomarańczy. Następnie dosypuj powoli cukru, ciągle mieszając, aż masa stanie się gładka i jednolita. Dodaj ją do tofu (lub jeśli wybrałaś opcję niewegańską - do serka mascarpone) i za pomocą robota kuchennego miksuj aż do dokładnego połączenia składników. Nakładaj naprzemiennie mus i pokruszone wafelki do pucharków, a wierzch posyp resztą wafelków i skórką z pomarańczy. Przykryj i odstaw do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
Marta Małachowska
Zobacz także:
Perskie danie prosto z Iranu: KUKU SABZI - przepyszna frittata z aromatycznymi ziołami
Pyszne i proste danie pełne aromatycznych ziół!
Espresso zamknięte w pysznych muffinkach (+ czekoladowy krem). CUDOWNY smak!
Jeśli lubisz kawę & czekoladę ten przepis jest dla Ciebie! Łatwy i szybki, a smak babeczek - niepowtarzalny...