Przepisy na sylwestrowe przekąski

Jeśli urządzasz zabawę sylwestrową w domu, przydadzą ci się proste przepisy na smaczne przekąski. Pokochają je wszyscy twoi goście!
Przepisy na sylwestrowe przekąski
29.12.2010

Trudno wyobrazić sobie całonocną zabawę bez dobrego jedzenia, szczególnie jeśli ma się w planach spożywanie wysokoprocentowych trunków. Żeby goście nie padli z wycieńczenia i długo wspominali zabawę u ciebie, prezentujemy 10 interesujących pomysłów na sylwestrowe przekąski, zarówno na ciepło, jak i na zimno, wytrawne oraz słodkie. W ich przygotowaniu mogą ci pomóc najbliżsi przyjaciele albo rodzina. Na pewno będzie zabawnie!

1. Koreczki beskidzkie

Składniki: 20 dag oscypka, sera wędzonego lub fety, garść wyłuskanych orzechów włoskich podzielonych na połówki, garść listków bazylii lub zielonej pietruszki.

Wykonanie: ser pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Na każdej kostce sera układać po listku pietruszki i po połówce orzecha. Spiąć wykałaczką.

2. Pieczarkowe ślimaki

Składniki: 16 dużych pieczarek, ćwierć kostki masła, sok z połówki cytryny, 4-5 ząbków czosnku, garść posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.

Wykonanie: czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać. Masło utrzeć na krem, wymieszać z czosnkiem, sokiem z cytryny i posiekaną zieleniną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki umyć, osuszyć, obciąć trzonki, a kapelusze skropić sokiem z cytryny (dzięki temu nie ściemnieją – więcej kuchennych trików znajdziesz w innym artykule). Brytfannę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej pieczarki i każdy kapelusz napełnić łyżką masła z dodatkami. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut.

3. Sałatka Gyros

Składniki: jedna podwójna pierś z kurczaka, przyprawa Gyros-Kebab, puszka groszku, puszka kukurydzy, mała kapusta pekińska, trzy małe cebule, majonez, keczup, olej do smażenia.

Wykonanie: pierś umyć, pokroić w kosteczki, obtoczyć w przyprawie Gyros. Wrzucić na patelnię i usmażyć. Cebule poszatkować na drobną kosteczkę, kapustę pekińską pokroić na cienkie paski. W niewielkiej miseczce wymieszać keczup z majonezem. W szklanej salaterce układać warstwami: groszek, na to cienko majonez i keczup, kukurydzę, majonez i keczup, cebule, majonez i keczup, kawałki kurczaka, majonez i keczup, kapustę pekińską. Zakończyć warstwą majonezu z keczupem.

sylwestrowe przekąski

9. Krówki

Składniki: puszka schłodzonego skondensowanego mleka, 2 łyżki kakao, 2 łyżki masła lub margaryny, 20 dag pokruszonych herbatników bez cukru lub niezbyt słodkich biszkoptów, tłuszcz do wysmarowania formy.

Wykonanie: mleko, masło i przesiane kakao podgrzewać na niewielkim ogniu w rondelku z nierdzewnej stali do chwili, gdy masa zgęstnieje i będzie widać dno rondelka. Lekko ostudzić i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Wyłożyć do płaskiej natłuszczonej formy i zostawić do ostygnięcia. Gdy masa stwardnieje, pokroić na niewielkie kostki.

10. Minipizze z ciasta francuskiego

Składniki: mrożone ciasto francuskie, kawałek żółtego sera, słoiczek oliwek, do wyboru: 20 dag wędliny, najlepiej szynki, puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym, opakowanie suszonych pomidorów, duża cebula.

Wykonanie: ciasto francuskie rozmrozić. Ser żółty zetrzeć na tarce. Oliwki pokroić w plasterki. W zależności od upodobań, można użyć tuńczyka z puszki (odsączonego z zalewy), wędzoną wędlinę (pokrojoną w kostkę lub paski), cebulę lub suszone pomidory (pokrojone w paski). Z rozmrożonego ciasta wykroić małe kółka, na każdym położyć po odrobinie farszu. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec aż ser się rozpuści, a ciasto urośnie.

Jak widzisz, nie tylko zabawa sylwestrowa może być przyjemna. Dużo radości daje również jej przygotowanie. Powodzenia i smacznego!

Julia Wysocka

Zobacz także:

Wasza kuchnia: Owsiane ciasteczka z przepisu Agnieszki

Z całą pewnością te ciasteczka zasmakują wszystkim twoim sylwestrowym gościom.

Herbata do zadań specjalnych

Biała, czerwona, zielona... Wybierz najlepszą dla siebie!

sałatka gyros

4. Łobuzerka

Składniki: puszka tuńczyka sałatkowego w sosie własnym lub oliwie, 2 jajka ugotowane na twardo, 1-2 ogórki konserwowe, 3-5 łyżek majonezu, sok z cytryny, garść posiekanego szczypiorku, sól, pieprz.

Wykonanie: ogórki i jajka drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać, tuńczyka odsączyć i wymieszać z majonezem. Dodać starte jajka, ogórki i szczypior, wymieszać z odrobiną soku z cytryny. Posmakować, doprawić. Przed podaniem schłodzić.

5. Bananowa uczta

Składniki: 25 dag waniliowego serka homogenizowanego, 4 banany, sok z cytryny, kilka kropli aromatu rumowego (ewentualnie łyżka rumu), starta skórka z połówki cytryny.

Wykonanie: banany obrać, pokroić na plasterki, wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny oraz aromatem rumowym (ew. rumem). Odstawić na 10 minut. Serek wymieszać z bananami i skórką z cytryny. Przełożyć do salaterki, przykryć folią spożywczą i mocno schłodzić.

6. Złote grejpfruty

Składniki: 1-2 duże grejpfruty, puszka (około 40 dag) brzoskwiń w zalewie, puszka (około 40 dag) ananasa w zalewie, kilka kropli aromatu rumowego (ewentualnie kieliszek rumu), bita śmietana (może być w sprayu).

Wykonanie: grejpfruty obrać, usunąć białe błonki i pestki, pokroić w kostkę. Brzoskwinie i ananasy odsączyć z zalewy i również pokroić w kostkę, następnie wymieszać z grejpfrutami. Zalewę wymieszać z rumem, polać owoce. Przybrać bitą śmietaną. Dobra rada: sałatkę można podawać w wydrążonych połówkach grejpfrutów.

co podać w sylwestra

7. Zapiekane bagietki

Składniki: bułka-bagietka, ewentualnie gryzka (tzw. bułka paryska), masło czosnkowe, pasta z pomidorów i bazylii, plastry żółtego sera.

Wykonanie: bagietkę lub gryzkę pokroić. Kromki posmarować masłem czosnkowym lub pastą z pomidorów i bazylii, na inne położyć po plastrze żółtego sera. Wszystkie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 10 minut, piec w temperaturze 180 stopni. Podać na stół zaraz po wyjęciu.

8. Melba

Składniki: pół kilograma owoców (mogą być takie same lub mieszane, np. brzoskwinie, truskawki, banany, mandarynki itp.), pół kilograma lodów, najlepiej śmietankowych, szklanka bitej śmietany (z torebki lub w sprayu), 5 dag drobnych bezów, pół tabliczki czekolady lub garść wiórków kokosowych.

Wykonanie: owoce umyć, osuszyć na cedzaku. Do jednoporcjowych salaterek lub pucharków nałożyć po porcji owoców, przykryć lodami i bitą śmietaną. Każdą porcję udekorować 2-3 małymi bezami. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią bitą śmietaną. Zamiast czekolady można wybrać wiórki kokosowe. Podawać natychmiast. W wersji dla dorosłych owoce można wymieszać z 1-2 łyżkami rumu lub brandy.

Komentarze (36)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 31.12.2012 12:17
minipizza z ciasta francuskiego są fajne
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 10.02.2012 17:26
mhHJDM tjqpzlaehcwm
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.02.2012 10:26
hMIZnu inzzpgvolvhr
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 06.02.2012 20:24
Karol pisze:Ależ zhawoacnie policjantów, które niestety w mainstreamowych mediach doczekało się zaledwie rytualnego jojczenia to jest poważny i warty podniesienia problem. Tymczasem „poważni dziennikarze” zadowolili się podaniem informacji, że funkcjonariusz (miejmy nadzieję, że niedługo były)nie może złożyć wyjaśnień, bo jest na zwolnieniu lekarskim. Ma uszkodzoną rękę. Nie leży w śpiączce, nie urwało mu dolnej szczęki. Ale nie zeznaje.Problematyczne jest to, że Policja, która z jednej strony wykonała kawał dobrej roboty, z drugiej regularnie pokazuje, że cierpi na „chorobę czystości”: zawsze WSZYSTKO jest w porządku. Otóż nie jest. Nie było w zeszłym roku, kiedy policja uszkodziła Biedronia i nie jest w tym, kiedy kilku funkcjonariuszy nie ma z wyżywaniem się na młodym chłopaku problemu na tyle dużego, żeby zareagować.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 31.12.2010 17:18
Zrobiłam mini pizze z ciasta francuskiego pierwsza blacha była wedle przepisu... druga ulepszyłam o posmarowanie krążków przecierem pomidorowym, a jako mój farsz była szyneczka i łosoś wędzony pychota... ale nie powiem czasochłonne strasznie :P
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo