Świąteczne gotowanie czas zacząć! 3 przepisy na wigilijne pyszności

Kutia, rogaliki nadziewane bakaliami i polędwiczki w ziemniakach.
Świąteczne gotowanie czas zacząć! 3 przepisy na wigilijne pyszności
17.12.2010

Boże Narodzenie tuż-tuż, dlatego chcemy Wam zaproponować przepisy kulinarne na trzy pyszne świąteczne dania. Przygotowanie posiłków nie sprawi Wam dużo trudności, a Wasza rodzina będzie nimi zachwycona!

Kutia

Ilość: dla 4-6 osób

Czas przygotowania: 120 minut

Niezbędne składniki: 250 g maku, 200 g pszenicy, 100 ml miodu, 100 g migdałów, 50 g rodzynek, 2 łyżki masła, Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu KAMIS

Pszenicę i mak ugotować oddzielnie, wystudzić. Mak trzykrotnie zmielić przez maszynkę.Następnie wszystkie składniki wymieszać, część migdałów posiekanych, część pozostawionych w całości. Podawać w kruchych babeczkach lub z łamańcami.

dania na boże narodzenie

Polędwiczki pieczone w ziemniakach - na pierwszy i drugi dzień świąt

Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 60 minut

Niezbędne składniki: Polędwiczka wieprzowa 500g,Ziemniaki 1-2 sztuki, Jaja 2 sztuki, 3 łyżki mąki, Olej

Przyprawy KAMIS: Przyprawa do schabu Schab pieczony z żurawiną, Majeranek, Sól morska w młynku

Polędwiczki przekroić na połowę, nadziać przyprawą do schabu z żurawiną, obsmażyć na patelni. Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce, dodać jaja, mąkę, majeranek doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę. Polędwiczki owinięte ziemniakami smażyć na patelni z obydwu stron, ułożyć na blaszce i piec w piekarniku 25 minut w temp. 175 st.

bn

Rogaliki nadziewane serem z bakaliami

Ilość: dla 4-6 osób

Czas przygotowania: 40 minut

Niezbędne składniki: 1 op. ciasta francuskiego, 250 g mielonego białego sera, 50 g rodzynek, 2 łyżki migdałów w płatkach, 3 łyżeczki cukru pudru, 1 jajo, Przyprawa do sernika i mas serowych KAMIS

Ser wymieszać z bakaliami, cukrem, i przyprawą do sernika i mas serowych. Tak przygotowaną masę zawinąć w ciasto francuskie, formując rogaliki. Piec 20 minut w temp. 180 st. Podawać z gorącą konfiturą z malin lub wiśni.

Życzymy smacznego!

Zobacz także:

Herbata do zadań specjalnych

Herbata może mieć dobroczynny wpływ na zdrowie, wygląd i samopoczucie. Sprawdź, po którą sięgnąć.

Jak producenci soków oszukują konsumentów? Spożywcze triki

Producenci soków owocowych nie umieszczają prawdziwych informacji na etykietach. Aż trzy czwarte polskich marek podaje na kartonach właściwości wyssane z palca!

Komentarze (15)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 18.12.2010 01:02
Kamis się dobrze wyreklamował przez ten artykuł, widzę, że chyba o to chodziło... Żałosne.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 17.12.2010 19:54
ja będę mieć mieszane potrawy na święta ponieważ mój mąż jest hindusem więc będzie trochę polskich i trochę indyjskich potraw:)
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 17.12.2010 17:34
od poprzedniego roku dopuszczalne są potrawy mięsne na stole wigilijnym. Moim zdaniem jest to zły pomysł ponieważ tradycyjne postne potrawy wigilijne dodają temu świętu magii:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 17.12.2010 15:39
od kiedy to we wigilię je się mięso? ;]
zobacz odpowiedzi (2)
Anonim (Ocena: 5) 17.12.2010 14:27
mmmmm! juz nie moge sie swiąt doczekac pozdro dziunie.! marika lo** .;p
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo