Herbatę pijemy w hektolitrach. Najbardziej lubimy tę w torebkach – w Polsce, tak samo jak w Wielkiej Brytanii, pije ją aż 96 proc. społeczeństwa. Są też tacy, którzy preferują herbaty wysokogatunkowe. Żeby je zaparzyć, używają specjalnych filtrów, kupują kuleczki lub sitka bambusowe – wszystko po to, żeby z herbaty wydobyć smak, aromat i najlepsze właściwości. Jeśli jesteś miłośniczką herbaty, uważaj jednak, jaką pijesz. Czarna herbata postawi cię na nogi, ale nie powinno się jej spożywać za dużo. Przede wszystkim zawiera fluor, który w nadmiarze szkodzi. Sprawia także, że zęby żółkną. I jeszcze jedno: najczęstszym błędem jest przyrządzanie czarnej herbaty w wodzie o zbyt niskiej temperaturze. Trzeba ją parzyć przez co najmniej 3 minuty – dopiero po tym czasie uwalnia się tanina, która neutralizuje pobudzające działanie teofiliny i kofeiny. Pij zatem herbatę na zdrowie. Nie wiesz, po którą sięgnąć? Podpowiemy ci, za co który napój jest odpowiedzialny.
Herbata czerwona
Zwana Pu-Erh to jedna z najpopularniejszych chińskich herbat, pochodząca z prowincji Yunnan. Jej charakterystyczny smak uzyskuje się w procesie podwójnej fermentacji. Ma niską zawartość kofeiny. Dojrzewa w zaciemnionych grotach – te najlepsze i najdroższe nawet przez ponad pół wieku. Herbata czerwona zawiera m.in. wapń, magnez, aminokwasy, żelazo, selen i witaminę E. Walorów dietetycznych Pu-Erh jest mnóstwo. Nie bez powodu nazywa się ją „pogromcą tłuszczu”. U osób dojrzałych regularne picie czerwonej herbaty bez modyfikacji diety pozwala zgubić kilka kilogramów w miesiąc. Takie same wyniki osiągają osoby młode.
Inne udowodnione właściwości czerwonej herbaty to: wspomaganie pracy wątroby, obniżenie cholesterolu, pobudzenie procesów trawiennych, oczyszczenie organizmu z toksyn, poprawa krążenia obwodowego i mózgowego, regulowanie działania układu pokarmowego, obniżenie ciśnienia. Ale na tym nie koniec – czerwoną herbatę powinny pić osoby nerwowe (uspokaja), uczące się (poprawia pamięć), z wysokim ciśnieniem (obniża). Poza tym czerwona herbata przedłuża życie. Chcesz schudnąć? Zaparzaj herbatę przez pięć minut pod pokryciem w temperaturze 90-100 stopni. Pij trzy razy dziennie.
Herbata zielona
To kolejna herbata, po którą powinnaś sięgać jak najczęściej. Jest jedną z najstarszych i najszlachetniejszych herbat; odchudza i upiększa. Pochodzi z Chin, a podczas przetwarzania poddawana jest procesowi minimalnego utleniania. Liście zielonej herbaty suszy się, nie fermentując ich, dzięki czemu napój zachowuje bardzo cenne związki organiczne. Jej właściwości prozdrowotne medycyna chińska i japońska wykorzystuje od wieków. Zielona herbata zawiera masę witamin: A, B1, B2, C, K, E, a także wapń, sód, potas, żelazo, cynk, miedź i mangan. Reguluje przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn. Podwyższa spalanie tłuszczu, czyli tzw. termogenezę, dlatego spełnia bardzo ważną rolę w procesie odchudzania – jest skuteczniejsza niż głodówka.
Zielona herbata ma jeszcze inne walory. Jej picie uzupełnia niedobory witamin w organizmie. Wzmacnia odporność, obniża ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu. Pozytywnie wpływa na układ trawienny, nerwowy i sercowo-naczyniowy, chroni przed miażdżycą i chorobami zwyrodnieniowymi, łagodzi bóle żołądka, a także dodaje energii i pobudza zmysły. Parzy się ją podobnie jak herbatę czerwoną. Pamiętajmy jednak, że nie wolno jej parzyć za długo, bo staje się gorzka. Podobnie smakuje, gdy wystygnie. Zielona herbata działa również przeciwko kamieniom w wątrobie, nerkach oraz w pęcherzu moczowym.
Herbata biała
Kolejny cudowny napój. Biała herbata pochodzi z chińskich prowincji Hunan i Fujin, hoduje się ją również na Sri Lance. Napój uzyskuje się z młodych pączków, które nie zdążą się jeszcze rozwinąć. Produkuje się ją na niewielką skalę, dlatego jest jedną z najdroższych odmian herbaty. Mówi się o niej, że jest „najszlachetniejszą z herbat”. Nie bez powodu białą herbatę nazywa się eliksirem młodości. Ma niesamowite właściwości lecznicze. Pijmy ją śmiało – na zdrowie! Biała herbata przede wszystkim działa odmładzająco. Poprawia krążenie, obniża cholesterol, wspomaga koncentrację. Badania udowodniły również, że picie białej herbaty przeciwdziała powstawaniu nowotworów oraz wolnych rodników. Zawiera witaminę C. Jest wskazana dla osób nerwowych – redukuje napięcie i stres.
Po białą herbatę sięgajmy szczególnie latem. Orzeźwia i gasi pragnienie. Działa podobnie jak kawa, ale jest przy tym znacznie zdrowsza. Co ciekawe, biała herbata znalazła również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym – dodaje się ją do specyfików najwyższej jakości. Nawilża i łagodzi podrażnienia. Spowalnia proces starzenia się skóry. Wystarczy pić trzy filiżanki białej herbaty dziennie, żeby znacznie zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na choroby serca i naczyń krwionośnych. Parzy się ją przez około 10 minut w temperaturze 85 stopni. Po zaparzeniu ma jasny kolor. Jest nie tylko zdrowa, ale również smaczna.
Herbata Rooibos
Zwana również herbatą zdrowia, zyskuje w naszym kraju coraz większą popularność. Pochodzi z południowej Afryki, otrzymuje się ją z czerwonych krzewów Rooibos. Jej listki są bardzo cienkie – zbiera się je latem. Co ważne, nie zawiera kofeiny i garbnika (odpowiedzialnego za goryczkę), dlatego mogą ją pić nawet niemowlęta. Zawiera dużą ilość witaminy C, a także wapń, magnez, potas, sód i fluor. Jest bogata w antyutleniacze. Według badań, regularne picie białej herbaty chroni przed zawałami serca czy niektórymi nowotworami. Lista jej zalet jest bardzo długa. Herbata Rooibos pomaga przy bólach głowy, schorzeniach jelit i kłopotach żołądkowych. Wzmacnia system odpornościowy, obniża poziom cukru we krwi, działa rozkurczowo, korzystnie wpływa na układ nerwowy, zmniejsza podatność jamy ustnej na infekcje. Pomaga przy problemach z układem pokarmowym.
Herbata Rooibos znana jest również ze swoich właściwości uspokajających, jest doskonała przy bezsenności, rozdrażnieniu i skokach ciśnienia. Powinny ją pić osoby cierpiące na różne schorzenia skórne, np. trądzik. Poprawia kondycję włosów i paznokci. Poleca się ją również matkom karmiącym, ponieważ stymuluje wytwarzanie pokarmu. A poza tym jest naprawdę pyszna, łagodna, słodka i niezwykle aromatyczna, nawet przy dłuższym parzeniu. Należy ją zalać gotującą wodą i parzyć przez około 5 minut. Smakuje wyśmienicie ciepła i zimna.
I jeszcze jedno: najzdrowsza jest herbata bez cukru. Jeśli nie potrafisz go sobie odmówić, sprawdź, jak poprawić jej gorzki smak.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Pięknie pachnie, jest zdrowa i bardzo smaczna.
Herbata na dobry początek dnia
Dzięki herbacie można zacząć dzień nie tylko smacznie, ale również zdrowo.