Kuchenne triki – wypróbuj je! SUPER PORADY

Co zrobić, żeby skorupki bez problemu odchodziły od jajek? Jak się ratować, kiedy przesolisz zupę? Poznaj najlepsze triki do wykorzystania w kuchni od zaraz!
Kuchenne triki – wypróbuj je! SUPER PORADY
05.09.2010

Na pewno nie raz podczas gotowania miałaś ochotę rozbić talerze, wylać zupę do zlewu i zostawić kuchnię z całą zawartością w diabły. Powód? Niepowodzenie w kuchni! Niestety, zanim staniemy się mistrzyniami pichcenia, przed nami długa droga na szczyt. Czasem nawet z pozoru najprostsza rzecz może napsuć sporo krwi. Jak się ratować, gdy rosół zrobi się czarny i mętny? Czy można coś zrobić z ciastem, w którym są grudki? W jaki sposób obierać cebulę, żeby nie wpadać w histerię? Znamy odpowiedzi na te i inne „kuchenne” pytania!

Czy wiesz co to jest humus? Przekonaj się!

Owoce i warzywa

  • Sałata zwiędła? Zioła wyglądają nieciekawie? Włóż je na chwilę do zimnej wody z dodatkiem mąki ziemniaczanej – wystarczy jedna łyżeczka – a znowu będą wyglądały apetycznie i odzyskają świeżość!
  •  

  • Nie cierpisz przykrego zapachu kalafiora albo kapusty podczas gotowania? Wypróbuj ten trik: wrzuć na chwilę do garnka kawałek suchej skórki chleba, a następnie ją wyrzuć.
  •  

  • Żeby skórka cytryny albo pomarańczy podczas ścierana nie przyklejała się do tarki, wystarczy wcześniej posmarować powierzchnię tarki odrobiną oliwy.
  •  

  • Jeśli chcesz, żeby grzyby, np. pieczarki ładnie wyglądały w sałatkach i surówkach, po oczyszczeniu skrop je sokiem z cytryny. Nie ściemnieją. To samo dotyczy startych lub drobno pokrojonych jabłek, gruszek, bananów i selerów.
  •  

  • Ziemniaki w mundurkach pękają podczas gotowania? Dodaj do wody kilka kropel octu.Znamy sposób na to, żebyś nie zalewała się łzami podczas krojenia cebuli. Wystarczy przed szatkowaniem włożyć ją do lodówki na pół godziny albo do zamrażalnika na kilka minut.
  •  

  • Żeby drobne owoce nie kleiły się podczas zamrażania, najpierw trzeba je umieścić na plastikowej lub styropianowej tacce albo talerzyku, potem zapakować i dopiero włożyć do zamrażarki.
  • jak przechowywać nabiał

    Jajka, śmietana, mleko, ser

  • Żeby jajka smażone na patelni nie przywierały do dna, na rozgrzanym tłuszczu trzeba najpierw zrumienić szczyptę mąki. Pamiętaj również, że aby jajka sadzone będą lśniące i miały zwartą konsystencję, nie (!) można ich solić podczas smażenia.
  •  

  • Doprawia się je na talerzu. Jajka nie pękną podczas gotowania, a także łatwiej później obiorą się ze skórki, jeśli dodasz do wody szczyptę soli lub... kilka kropel soku z cytryny. Z pęknięciem poradzisz sobie także, jeśli na czubku jajka zrobisz maleńką dziurkę przed ugotowaniem.
  •  

  • Prosty trik: miękki ser żółty łatwiej zetrzesz na tarce, jeśli wcześniej włożysz go na pół godziny do zamrażarki. Żeby zabielana śmietaną zupa się nie zwarzyła, można wymieszać ją wcześniej z 2-3 łyżkami mleka, najlepiej słodkiego. Mleko nie wykipi, jeżeli ścianki garnka posmarujesz mlekiem lub margaryną na wysokości około 5 cm ponad powierzchnią mleka. Surowe żółtka przed dodaniem do gorącej zupy należy lekko ubić z odrobiną wody lub mleka – dzięki temu nie zetną się w mało apetyczne skrzepy.
  •  

  • Sposób na wysuszony ser żółty: wystarczy zalać go świeżym mlekiem i odstawić na kilka godzin. Śmietanka dobrze się ubije, jeśli wcześniej zostanie porządnie schłodzona, a podczas ubijania dodasz szczyptę soli. Pamiętaj także o schłodzeniu miski i trzepaczki. I nigdy nie ustawiaj miksera na najwyższe obroty, bo zamiast piany zrobi się masełko.
  • rosół mi ciemnieje

    Inne

  • Chleb dłużej zachowa świeżość, gdy do pojemnika, w którym go przechowujesz, wstawisz świeże jabłko.
  •  

  • Tłuszcz nie będzie pryskał na patelni, jeżeli dodasz do niego szczyptę soli!
  •  

  • W pojemnikach z mąką, kaszą i ryżem nie zalęgną się szkodniki, jeśli włożysz do środka po listku laurowym.
  •  

  • Ciasto lepi się do wałka? Przykryj je folią spożywczą lub papierem śniadaniowym i dopiero rozwałkuj.
  •  

  • Dobre efekty daje także włożenia wałka do lodówki na pół godziny. Filiżanki i szklanki z ciemnym nalotem od kawy lub herbaty najlepiej czyścić solą.
  • Rady pochodzą z książki „Kuchnia polska” Małgorzaty Caprari.

    Jak powinny odżywiać się dzieci? Dowiedz się! 

    Julia Wysocka

    Zobacz także:

    Dieta na smukłą figurę

    Wiemy, co powinnaś jeść, żeby twoja sylwetka była doskonała.  

    Jak zdrowo odżywiać się w pracy?

    Spotkania, konferencje, presja czasu... Sprawdź, jak w pracy odżywiać się z głową!

    kuchnia i diety

    Mięso i ryby

  • Poznaj dobroczynne działanie cytryny! Mięso natarte sokiem z cytryny szybciej zmięknie podczas smażenia, gotowania, duszenia lub pieczenia. Z kolei ryba natarta sokiem cytrynowym będzie znacznie delikatniejsza w smaku.
  •  

  • Pieczony drób będzie miał złocistą i chrupiącą skórkę, jeśli na kwadrans przed końcem pieczenia posmarujesz go stopionym masłem, miodem lub natrzesz go kostką lodu.
  •  

  • Mamy radę dla osób, którym ciemnieje rosół podczas gotowania. Zbierz szumowiny łyżką, a do garnka dodaj: albo malutką obraną cebulę albo kilka kostek lodu – w pewnym odstępie czasowym.
  •  

  • Panierka na kotletach czy rybach będzie się lepiej trzymać, jeśli porcje gotowe do smażenia wstawisz na około pół godziny do lodówki.
  •  

  • Zawsze smaż ryby bez przykrycia. Tylko wtedy będą chrupkie. I pamiętaj, że nie powinno się smażyć na jednej patelni różnych rodzajów ryb.
  •  

  • Przesoliłaś zupę? Dodaj do niej jeden lub dwa obrane surowe ziemniaki i ponownie zagotuj.
  •  

  • Mięso podczas smażenia nie zrobi się łykowate, jeśli będziesz je podlewać tylko ciepłym płynem; najlepiej sosem albo rosołem.
  •  

  • Świeżą rybę łatwiej obierzesz z łusek, jeśli wcześniej pokropisz ją octem i odstawisz na około 10 minut. ryba szybko się rozmrozi, jeśli zalejesz ją mlekiem lub wodą mineralną.
  • jak smażyć ryby

    Słodkości

    Podczas pieczenia ciasta drożdżowego warto wstawić do piekarnika blaszaną miskę z wodą. W ten sposób ciasto nie będzie zbyt suche.

    Posyp powierzchnię świeżo przygotowanego budyniu cukrem – nie wytworzy się na nim kożuch.

    Jeśli ciasto z polewą wstawisz do lodówki, polewa straci połysk. I pamiętaj, że ciasta z polewą dłużej zachowują wilgotność. W cieście pojawiły się grudki? Dodaj do niego kilka kropli oliwy lub oleju!

    Ten sposób jest coraz częściej praktykowany, ale przypominamy jeszcze raz: wilgotne i miękkie ciasta biszkoptowe i torty łatwiej się pokroją, jeśli wcześniej zanurzysz nóż w ciepłej wodzie.

    Ciasto łatwiej wydobędziesz z formy, jeśli po wyjęciu z piekarniku blachę postawisz na mokrej ściereczce lub zanurzysz ją na chwilę w wodzie.

    Placek owocowy nie będzie miał zakalca i będzie kruchy, jeśli przed ułożeniem owoców posmarujesz jego wierzch lekko ubitym białkiem oraz oprószysz mąką.

     

    Komentarze (30)

    Ocena: 5 / 5
    Anonim (Ocena: 5) 12.09.2015 20:57
    Cebula musi być obrana w lodówce dopiero wtedy nie piecze:).
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 08.09.2010 22:07
    tfu, kroi!
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 08.09.2010 22:07
    cebule obiera się na wilgotnej desce.. albo wkładasz cebulę do wody na chwilę i dopiero kroisz. ;]
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 05.09.2010 23:45
    wreszcie coś porządnego ! oby więcej takich artykułów ! :D ja sobie musze to wszystko do mojego zeszyciku przepisać przyda się ! :D
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 05.09.2010 20:36
    z tym liściem laurowym to dziwna rzecz. miałam go w mące i pojawiły się.. maleńkie robaczki.. było ich pełno :/
    zobacz odpowiedzi (1)

    Polecane dla Ciebie

    Polecane wideo