Przygotowaliśmy dla was kilka propozycji chłodzących i sycących sałatek. Sporządzone z prostych składników nie sprawią wam najmniejszych kłopotów, a skutecznie zaspokoją głód.
Sałatka z białej fasoli na szybko
Fasolę odsącz na sicie, paprykę pokrój w drobną kosteczkę, cebulę w cieniutkie piórka, szczypiorek posiekaj. Składniki sałatki wymieszaj w misce.
Przygotuj sos: połącz oliwę z octem i musztardą, dopraw do smaku. Sosem polej sałatkę, dokładnie wymieszaj, pozostaw w lodówce na 2 - 3 godziny.
Fasolka szparagowa z pomidorami
Cebulę z czosnkiem obierz, pokrój w cienkie plasterki, następnie oparz pomidory i zanurz w zimnej wodzie. Po zdjęciu z nich skórki oraz usunięciu gniazd nasiennych pokrój w dużą kostkę. Strąki fasoli ugotuj, a następnie ostudź. W płaskim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu przez 5 minut, do zeszklenia. Dodaj pomidory, białe wytrawne wino i sok z cytryny. Duś przez 20 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Posól, przypraw pieprzem, ewentualnie dodaj szczyptę cukru i polej zimną fasolkę. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Arbuz z serem feta i oliwkami
Ziarna dyni i słonecznika lekko zrumień na suchej, gorącej patelni. Obierz arbuz i po usunięciu z miąższu pestek pokrój w małe trójkąciki. Ser natomiast pokrój w kostkę. Oliwki posiekaj. Wymieszaj arbuz, ser i oliwki. Posyp ziarnami. Wstaw do lodówki. Sałatkę podawaj schłodzoną. Możesz udekorować ją listkami mięty.