Sycące sałatki na szybko

Przygotowaliśmy dla was kilka propozycji chłodzących i sycących sałatek. Sporządzone z prostych składników nie sprawią wam najmniejszych kłopotów, a skutecznie zaspokoją głód.
Sycące sałatki na szybko
31.07.2008

Przygotowaliśmy dla was kilka propozycji chłodzących i sycących sałatek. Sporządzone z prostych składników nie sprawią wam najmniejszych kłopotów, a skutecznie zaspokoją głód.

Sałatka z białej fasoli na szybko

  • biała fasola, 1 puszka;
  • czerwona papryka, 1 sztuka;
  • czerwona cebula, 1 sztuka;
  • szczypiorek - pęczek.

Fasolę odsącz na sicie, paprykę pokrój w drobną kosteczkę, cebulę w cieniutkie piórka, szczypiorek posiekaj. Składniki sałatki wymieszaj w misce.

Przygotuj sos: połącz oliwę z octem i musztardą, dopraw do smaku. Sosem polej sałatkę, dokładnie wymieszaj, pozostaw w lodówce na 2 - 3 godziny.

Fasolka szparagowa z pomidorami

  • 45 dag zielonej fasolki szparagowej;
  • 6 średnich dojrzałych pomidorów;
  • 2 ząbki czosnku, duża cebula;
  • 150 ml wytrawnego białego wina;
  • łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia;
  • łyżka soku z cytryny;
  • sól, czarny pieprz, cukier.

Cebulę z czosnkiem obierz, pokrój w cienkie plasterki, następnie oparz pomidory i zanurz w zimnej wodzie. Po zdjęciu z nich skórki oraz usunięciu gniazd nasiennych pokrój w dużą kostkę. Strąki fasoli ugotuj, a następnie ostudź. W płaskim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu przez 5 minut, do zeszklenia. Dodaj pomidory, białe wytrawne wino i sok z cytryny. Duś przez 20 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Posól, przypraw pieprzem, ewentualnie dodaj szczyptę cukru i polej zimną fasolkę. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Arbuz z serem feta i oliwkami

  • ćwiartka małego arbuza;
  • 10 dag sera typu feta;
  • łyżka ziaren dyni i słonecznika;
  • łyżka czarnych oliwek bez pestek.

Ziarna dyni i słonecznika lekko zrumień na suchej, gorącej patelni. Obierz arbuz i po usunięciu z miąższu pestek pokrój w małe trójkąciki. Ser natomiast pokrój w kostkę. Oliwki posiekaj. Wymieszaj arbuz, ser i oliwki. Posyp ziarnami. Wstaw do lodówki. Sałatkę podawaj schłodzoną. Możesz udekorować ją listkami mięty.

Komentarze (17)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 05.04.2009 18:09
własnie zrobiłam fasolkę szparagową z pomidorami... i powiem Wam że całkiem całkiem ;p
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 02.09.2008 14:41
[quote="Gosc"]omg kto miesza arbuza z feta blee zamiast fety polecilabym pomarancze a zaMIAST DYNI UZYLABYM ORZECHOW NERKOWCA [/quote] Ja mieszam i to jest super fajny przepis jak nie jesteś znawcą kuchni to sie nie wymadrzaj :P
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 01.08.2008 21:54
Mogą być smaczne, choć ja polecam tą: Puszka czerwonej fasoli, słoik selera w zalewie, 25 dag szynki delikatesowej, puszka kukurydzy, natka pietruszki, łyżka majonezu, sól i pieprz do smaku. Fasolę i kukurydzę odcedziś i przepłukać ciepła wodą, seler też odcedzić, szynkę pokroić w kosteczkę lub paseczki, natkę drobno, dodajemy majonez i przyprawy-wszystko dobrze wymieszać i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Można keż do tej sałatki dodać ogórka w occie(pokrojonego w kosteczkę) Mówię Wam dziewczyny-pycha!!!! Polecam.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 01.08.2008 20:52
Takie sałateczki są pyszne i zdrowe polecam wszystkim :))((:
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 01.08.2008 18:15
[quote="ilona82_2008"]Nie lubie takich sałatek:([/quote] wszystko co najzdrowsze jest najmniej smaczne :( nie powiem ze salatek nie lubie,wrecz przeciwnie tylko ze jak milion innych osob wolalabym zamiast niej zjesc np pizze czy glupi obiad skladajacy sie z ziemniakow i piersi drobiowej :(
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo