Idealne danie na chłodne dni? To ulubiona zupa Klaudii El Dursi, której smak pokochasz

Jest smaczna, odżywcza i prosta do przyrządzenia.
03.11.2025

Prezenterka i modelka, która niedawno po raz trzeci została mamą, nie ukrywa, że lubi spędzać czas w kuchni, a gotowanie bardzo ją odpręża. Tym razem gwiazda zdradziła swoim fanom przepis na jej ulubioną, jesienną zupę. 

Zobacz więcej: Zdrowy pudding na śniadanie. Smakuje obłędnie i syci na długo ♥

Klaudia El Dursi zamieściła na swoich mediach społecznościowych zdjęcie pokrojonych warzyw, które wyciągnęła prosto z piekarnika. Zapowiedziała, że przyrządzi z nich swoją ulubioną zupę dyniową. To jej sprawdzony sposób na jesienną regenerację. Aromatyczna, kremowa i pełna koloru potrawa, która rozgrzewa lepiej niż kubek gorącej herbaty. 

Zupa dyniowa z przepisu Klaudii El Dursi

Chcesz wiedzieć, jak przygotować zupę, która króluje w kuchni gwiazdy? Oto prosty przepis, który rozgrzewa ciało i poprawia nastrój w jesienne chłodne wieczory.

Zacznij od warzyw. Do przygotowaniu zupy dyniowej potrzebna będzie 1 mała dynia hokkaido, 2 marchewki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku oraz oliwa z oliwek. Nie może również zabraknąć bulionu warzywnego, który możesz przygotować wcześniej. Przyda się również mleko kokosowe lub śmietanka. Aromatyczny smak zupy wydobędą też przyprawy. W tym celu potrzebujemy pół łyżeczki świeżego lub mielonego imbiru oraz szczyptę gałki muszkatołowej

Kiedy wszystkie składniki mamy już przygotowane, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Następnie obieramy i kroimy warzywa. Dynię, cebulę, marchew i czosnek wykładamy na blachę do pieczenia, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane warzywa pieczemy ok. 30 minut, aż będą miękkie i lekko przyrumienione.

Upieczone warzywa przekładamy do garnka, dodając ok. 700 ml bulionu i gotujemy je na małym ogniu. Ostatni krok to zblendowanie warzyw na gładki krem, dodanie mleka kokosowego i przypraw.

Zupę najlepiej podawać w głębokich miskach, posypaną prażonymi pestkami dyni i odrobiną świeżej kolendry. Będzie świetnie smakować również z chrupiącymi grzankami lub kromką pełnoziarnistego chleba.

Zobacz więcej: Przykry zapach cebuli na dłoniach ? Trik Magdy Gessler działa lepiej niż mydło!

Zupę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia będzie smakowała jeszcze lepiej, gdy wszystkie aromaty idealnie się połączą.

Horoskop miłosny na LISTOPAD ♥
Horoskop miłosny na LISTOPAD ♥ - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie